21.04.2017 16:55


Zelný trh v Brně zaplavil medvědí česnek

Autor: Lenka Jebáčková | Kurz: Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Krém, domácí pesto, jarní polévka či experimenty s kávou a medvědím česnekem. To vše a mnohem více mohou Brňané nejen ochutnat, ale i zhlédnout od pátku 21. dubna do soboty 22. dubna na Slavnostech medvědího česneku na Zelném trhu v Brně. 

Bylina medvědího česneku na Zelném trhu v Brně. Foto: Lenka Jebáčková

Brno – Tradiční i neobvyklé pochoutky připravené z byliny medvědího česneku mohou ochutnat Brňané od pátku do soboty na Zelném trhu v Brně. Kromě gastronomie nabízejí organizátoři druhého ročníku Slavnosti medvědího česneku také sobotní přednášku o této bylině, dále živou kuchařskou show a vystoupení kapely Gospel friends.

Na Zelném trhu je již zvykem stálý prodej ovoce a zeleniny v mnoha venkovních stáncích. Mimo to ale také organizátoři nabízí jednorázové akce zaměřené na konkrétní rostlinu. Tou se v pátek stal medvědí česnek, který obsahuje důležitou antibakteriální látku allicin. Napomáhá při chřipce, nachlazení a angínách. Jedná se o přírodní antibiotikum a antioxidant a je výrazným zdrojem vitaminu C. „Medvědí česnek je skvělý hlavně k očistě organismu,“ uvedla majitelka stánku s polévkami Helena Bílková.

Možnosti využití a zpracování rostliny jsou veliké. Návštěvníci trhu si ji kupovali ve svazcích pro vlastní použití, ale i předem zpracovanou, například v polévce, pečivu či dokonce zmrzlině. „Dá se s ním nejen vařit, ale jíst jej i za syrova, třeba s chlebem,“ řekla důchodkyně Marie Janoušková.

Jedním ze stánků byl i stánek s pečivem. „Vyrábíme kváskový chléb, základ je klasický – žito a pšenice. Do toho je přidaná nastrouhaná, případně sušená bylinka medvědího česneku. Nechutná tak výrazně jako klasický česnek. Dále nabízíme grahamové šneky, které jsou naplněné česnekovým pestem se sýrem a lázeňské oplatky naslano,“ uvedla majitelka prodejny Farmářské pochoutky Hana Bačíková.

Brňané se mohou po celý letošní rok na Zelném trhu těšit na jednorázové i pravidelné festivaly, jarmarky nebo slavnosti, které se zaměřují na farmářské potraviny, gastronomii, řemesla a jinou kulturní zábavu. Podle Bačíkové se ze Slavnosti medvědího česneku v budoucnu stane tradice. „Většinou se tyto akce pořádají, když roste nějaká zajímavá plodina. Příští měsíc to zase bude chřest,“ dodala Bačíková.

Medvědí česnek je vytrvalá léčivá bylina, která roste ve vlhkých tmavých oblastech. Vzhledem se podobá konvalince vonné, která je ovšem jedovatá. Proto by se sběrači měli vždy ujistit, co trhají. Vyskytuje se v lesích nebo kolem potoků a roste hlavně zjara. Je charakteristický silnou česnekovou vůní. Nejčastěji se používá čerstvý do pomazánek, polévek, salátů, másla a jako bylinka na chléb.  

Klíčová slova: Zelný trh, slavnosti, gurmánské pochoutky, Brno

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Nový komentář