11.10.2018 09:51


Zahraniční studenti připravili pokrmy na mezinárodní festival jídla Food Fair

Autor: Veronika Kolaříková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Univerzita

Mezinárodní festival jídla uspořádala Masarykova univerzita ve středu 10. října v atriu fakulty sociálních studií. Návštěvníci mohli ochutnat třináct kuchyní z celého světa, které si pro ně připravili zahraniční studenti momentálně studující na univerzitě.

Organizátoři připravují devátý ročník mezinárodního festivalu jídla v atriu fakulty sociálních studií. Kuchyně, jež mohli návštěvníci ochutnat: pákistánská, španělská, mexická, italská, francouzská, německá, kanadská, japonská, řecká, ruská, čínská, polská a turecká.


Brno – Mezinárodní festival jídla zorganizovalo ve středu 10. října centrum pro zahraniční spolupráci v rámci devátého ročníku Do světa s MUNI: Keep Moving 2018. Akce, seznamující studenty se studiem v zahraničí, trvá do 28. listopadu. Pokrmy uvařili studenti z třinácti zemí například z Mexika, Japonska nebo Kanady.

Při vstupu do atria návštěvníky vítaly organizátorky. Každý z hostů obdržel papírový pytlík s plastovým nádobím, příbory a hlasovacím lístkem, který byl zároveň slosovatelný v tombole. Účastníci mohli svůj hlas vhodit do hlasovací schránky a podpořit tak svého favorita.

O akci byl zájem ještě před oficiálním zahájením.

Z mexického stánku nejrychleji zmizelo jedno z jejich národní jídel nachos. Mexické studentky připravily několik verzí pokrmu. Největší zájem měli návštěvníci o snelle nachos, což je ostré nachos zapečené se sýrem, čerstvou zeleninou a papričkou jalapeňos.

Turečtí studenti vytvořili jednu z nejbarevnějších a pokrmově nejpestřejších nabídek. Nejoblíbenějším tureckým jídlem je kebab. Ale chtěli jsme, aby lidé ochutnali i další turecké pokrmy. Je jich mnoho a málokdo je zná. Můžu doporučit například sarmu, což je sladkoslaná rýžová směs s masem zabalená ve vinném listu. A z nápojů rozhodně zkuste jogurtový nápoj ayran," doporučuje turecká studentka Marve.

Studentka Hana z Japonska prezentovala svůj slaný koláč Okonomiaki. Celý koncept akce se mi moc líbí. Moc ráda poznávám nové lidi a tady je jich dneska hodně. Doufám, že se mi podaří ochutnat jídla z dalších stánků," uvedla Hana, která s kamarády kromě koláče připravila například pikantní vepřové maso na špejli.

Nejvíc mě překvapil taiwanský stánek. Prý nabízejí jídlo z kuřecích mozečků," řekla organizátorka Iveta Nekvapilová. Byla jednou z organizátorek, které vítaly nově příchozí hosty. Musím říct, že je tady asi více cizinců než Čechů a Slováků. Skoro pořád mluvíme anglicky, občas i německy nebo francouzsky," posoudila složení návštěvníků Iveta.  Moc pěkný stánek má Turecko. Je barevný, mají celkově jednu z největších nabídek a pokrmy jsou celkově jiné," hodnotí Iveta.

Taiwanský stánek nabízel jeden z nejzajimavějších pokrmů, který byl z kuřecích mozečků.

Plný talíř jedné studentky, která se snažila ochutnat co nejvíce nabízených pokrmů.

Návštěvníci mohli z čínského stánku ochutnat smaženou bramborovou kapsičku v trojobalu nebo grilované vepřové maso pečené na špejli.

Velká část stánků nabízela také nápoje a některé z nich i alkohol typický pro danou zemi.

Slavnostní vyhlášení výsledků a losování tomboly zakončilo program celého dne. Návštěvníci dali nejvíce hlasů polskému kuchařskému týmu. Na druhém místě skončili studenti z Mexika a třetí místo patřilo Turecku, které mělo ze všech zemí nejpočetnější tým.

Klíčová slova: mezinárodní festival jídla, keep moving,

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Nový komentář