05.11.2017 23:58


Záchrana křivé zeleniny má smysl, říká zakladatelka Paběrkování po brněnsku

Autor: Tereza Navrátilová | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Už dva roky Anna Střelcová bojuje proti plýtvání jídlem tzv. paběrkováním. Při něm sbírá s ostatními dobrovolníky přebytečnou zeleninu a ovoce z polí a sadů, které si supermarkety z estetických důvodů nechtějí koupit. Bez nároku na odměnu věnuje Anna hodiny práce přípravě besed a promítání, díky kterým se jí daří problém plýtvání šířit mezi lidmi v Brně i širokém okolí. 

Omezovat a třídit odpad se snaží už od dětství, kdy ji k tomu vedla maminka. Nyní je studentka ekologie Anna Střelcová zakladatelkou spolku Paběrkování po brněnsku. Iniciativa bojuje proti plýtvání jídlem pomocí sběru křivé zeleniny a ovoce. „Jsem ráda, že mohu dělat něco, co mě baví, dává mi to smysl a zároveň tím můžu pomoct přírodě i společnosti,“ usmívá se dvaadvacetiletá Anna z Brna. 

Při vzniku iniciativy se Anna inspirovala převážně u pražské skupiny Zachraň jídlo, která kromě besed a promítání organizovala právě i paběrkování. „Když jsem se na jejich stránkách dočetla od několika lidí, že by něco podobného mělo vzniknout i v Brně, rozhodla jsem se, že se toho ujmu. Založila jsem skupinu na facebooku s tím, že to později převezme někdo jiný. Nakonec se to nestalo, ale já jsem vlastně ráda, protože skupina lidí okolo paběrkování je opravdu skvělá,“ vzpomíná Anna na samotné počátky iniciativy. 

Křivou zeleninu, tedy takovou zeleninu, která nesplňuje estetické standardy, je příliš malá, velká či nemá správný tvar, sbírá Anna s ostatními dobrovolníky na polích několikrát ročně. „Minulý rok se nám podařilo uspořádat přibližně sedm výjezdů, při kterých jsme zachránili několik tun zeleniny. Letos to byly jen asi dva výjezdy, protože na jaře toho spoustu umrzlo a zemědělci neměli nic navíc,“ popisuje Anna, jak paběrkování funguje.

Když už je zachráněná zelenina v bedýnkách, je na řadě Potravinová banka. Další článek systému, který zeleninu přerozdělí menším organizacím, jako je Klokánek či Armáda spásy. Část také paběrkáři věnují přímo iniciativě Food not bombs, kteří z plodin vaří jídlo pro lidi bez domova. To už ale Anna a její přátelé přemýšlejí nad dalšími akcemi. „V zimě, kdy jsou pole zakrytá sněhem, pořádáme besedy, filmová promítání či festivaly pro veřejnost, kde se snažíme upozorňovat na problematiku plýtvání potravinami a hledáme řešení, jak proti tomu bojovat,“ doplňuje Anna celoroční program.

Za práci, kterou Anna a ostatní dobrovolníci věnují přípravám akcí, domluvou se zemědělci a koordinací dobrovolníků, přitom nedostávají ani korunu. „Odměnou jsou mi nejen zkušenosti a dobrý pocit, ale také pozitivní reakce od přátel i neznámých lidí, kterým se naše práce líbí a podporují nás. A i když toho mám spolu se školou a prací občas až nad hlavu, svého rozhodnutí nelituji!“ uzavírá studentka. 

Klíčová slova: Paběrkování, křivá zelenina, plýtvání potravinami

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.