14.04.2017 18:04


Velké srovnání brněnských menz: gumový smažený sýr i křupavá pochoutka za padesátikorunu

Autor: Tomáš Sůsa | Kurz: Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Podobné ceny, ale různá kvalita jídel. Redaktoři Stisku otestovali osm brněnských vysokoškolských menz. Chuť a vzhled jídla či přístup personálu jsou často diametrálně odlišné, studenti většinou zaplatí za jídlo okolo padesáti korun. Nejhůře si v hodnocení redaktorů vedla menza Masarykovy univerzity na Moravském náměstí. „Připouštím, že kvalita služeb není na všech menzách stejná,“ uvedl vedoucí stravovacího provozu Masarykovy univerzity Roman Tancoš s příslibem nápravy.

Brno – Gumový smažený sýr připravený dlouho předem, nevlídná obsluha. I to je realita vysokoškolské menzy Masarykovy univerzity na Moravském náměstí. V týdnu se tam stravují tisíce vysokoškoláků.  

MU VUT
Menza Veveří 
Veveří 158/70, 602 00 Brno Menza Kolejní  Areál Pod Palackého vrchem, Kolejní 2
Menza Vinařská Vinařská 499/5, 603 00 Brno Menza Purkyňova Areál Purkyňových kolejí, Purkyňova 93
Academic restaurant  Netroufalky 770/14, 625 00 Brno  MENDELU
Menza Moravské náměstí Moravském nám. 617/9, 601 77 Brno Menza JAK Kohoutova 1537/5, 613 00 Brno
Výdejna X Zemědělská 1665/1, 613 00 Brno


Podrobně o menzách VUT čtěte zde

Podrobně o menzách MU čtěte zde

Podrobně o menzách Mendelu čtěte zde

Právě tamní jídelna dopadla ve velkém srovnání menz, které připravili redaktoři Stisku, nejhůře. Manažer provozu stravovacích služeb Masarykovy univerzity Roman Tancoš potvrdil, že služby se na různých provozovnách liší. „I když dva dělají totéž, není to nikdy totéž,“ omlouval rozdíly.

Ty jsou přitom znatelné na první pohled. Smažený sýr na Moravském náměstí dostali redaktoři téměř studený a gumový, připravený dlouhé minuty před výdejem jídla. Ten trval zaměstnankyni několik minut, protože si nejdříve potřebovala dopovědět něco s kolegyní. Dokoupená tatarka několik hodin ležela v košíčku u pokladny.

Přitom v Menze na Veveří redaktory vítala usměvavá pokladní a přála jim dobrou chuť. Sýr byl čerstvě smažený pro každého zákazníka a chutnal výborně. Tatarku kuchaři vytáhli přímo z lednice. Veveří v testu jednoznačně porazilo ostatní menzy MU. Cena je však na obou místech stejná: jedenačtyřicet korun za sýr s přílohou a devět korun za tatarku. Vedení bude usilovat o zlepšení.  Na základě vyšetřování Stisku menza přislíbila změnu. „Kuchaře jsme poučili o přípravě tohoto pokrmu. Smažený sýr se budou snažit připravovat podle objednávek,“ ujistila vedoucí stravovacího provozu Marie Ženatá. Na Moravském náměstí i na Veveří se pravidelně stravuje studentka FSS Izabela Lupieńská. Redaktorům Stisku odpovídala na dotaz, jestli je v menzách spokojená: „Nevidím to černě, jídlo se celkem dá. Akorát mi vadí, že je všude odlišný systém výdeje - když přijdete do nové menzy, tak vždy trvá, než se zorientujete, i přes to, že jste už v jiných byli. Člověk nikdy neví, jestli nejdřív platí, nebo objednává,“ vysvětlila Lupieńská. 

Menzy se kvalitativně liší, shodli se studenti brněnských univerzit v anketě

S rozdílnou kvalitou jednotlivých zařízení má problém také Mendelova univerzita. „Smažený sýr na Výdejně X byl křupavý a roztékal se, naopak na zeleninovém řízečku v Menze JAK jsem si málem vylámal zuby,“ komentoval kvalitu redaktor Zoltán Varga. Zástupci univerzity se k situaci nevyjádřili.

Naopak v menzách Vysokého učení technického byla kvalita srovnatelná. „Byl to takový průměr. Neurazí, ani vyloženě nenadchne,“ popsala redaktorka Alice Šplíchalová. Podle Ivo Sedmery, který vede provoz menz techniky, si ve všech jejich jídelnách studenti pochutnají stejně. „Mezi jednotlivými menzami žádné rozdíly v kvalitě nejsou,“ řekl Sedmera.

V úterý čtěte: Menzy vaří podle neplatných norem

Studenti na menzách zaplatí za běžná jídla okolo pětačtyřiceti korun. Menzy na studetská jídla dostávají státní dotace. Pokud tak do menzy přijde strávník nestudent a objedná si třeba smažený sýr a tatarku, zaplatí jedenadevadesát korun. Za takovou cenu i s čerstvě uvařeným bramborem a zeleninovou oblohou si jej dá host v běžné restauraci. „Sýr je nějaký polotovar a brambory na první pohled vypadají nevábně,“ okomentoval oběd z Moravského náměstí zástupce šéfkuchaře v pardubické restauraci Bonté Jiří Vrba (rozhovor čtěte zde). Vedení přitom nedávno ještě zdražilo (o zdražení jsme psali ZDE).

Redaktoři na menzách jedli v obědové špičce mezi jedenáctou dopoledne a druhou odpolední. Všechna testovaná jídla stála mezi čtyřiceti a padesáti korunami. Za tuto hodnotu se redaktoři na některých místech skvěle najedli, jinde měli problém oběd vůbec dojíst. Žádná z oslovených menz nehodlá prokazatelně méně kvalitní pokrmy zlevňovat . Masarykova univerzita však přislíbila, že bude pracovat na vyrovnání kvality jednotlivých provozoven. Podrobné záznamy z testování všech menz a jejich hodnocení čtěte na muniMEDIA.cz. Články budou vycházet od soboty. V následujících dnech si přečtete také studentskou anketu a vyšetřování norem, podle kterých se na Masarykově univerzitě vaří.

Redaktoři Stisku při svém vyšetřování zjistili, že v menzách se vaří podle normy
ČSN 583601 pro přípravu hotových jídel a polotovarů pro společné stravování,
která je však od roku 2003 neplatná. Vysoká škola by měla dodržovat obecně
platné právní předpisy vztahující se na tuto oblast
,“ uvedla mluvčí ministerstva
školství Jarmila Balážová. Na vyjádření univerzity čekáme a o výsledku budeme
informovat v samostatném článku.

 

Autoři: Tomáš Sůsa, Petr Uhlíř

Masarykova univerzita

Vysoké učení technické

Mendelova univerzita

Veveří

Smažený sýr

41,10 + 9 tatarka

Purkyňova

Smažená kuřecí kapsa se šunkou a sýrem

44 + 6 brambory

Menza JAK

Kuřecí steak

41,30

 

Drůbeží studentský flamendr

41,8

Vinařská

Smažený sýr

41, 10 + 9 tatarka

 

Kuřecí letenský flamendr

40 + 3 rýže

 

Zeleninové řízečky

40

 

Kuřecí steak s anglickou slaninou

45, 40

Academic restaurant

Smažený sýr

41, 10 + 9 tatarka

Kolejní

Hovězí směs se žampiony a rýží

40 + 3 brambory

Výdejna X

Smažený sýr

45 včetně tatarky

 

Steak z vepřové kotlety

47, 90

Moravské náměstí

Smažený sýr

41, 10 + 9 tatarka

 

Kuřecí řízek v bylinkové těstíčku

40 + 6 brambory

 

Kuřecí steak

45

 

Kuřecí prsa se sýrem

46, 90

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.