14.04.2014 10:04


Velikonoční pečení aneb Čím pohostit koledníky

Autor: Zuzana Brandová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Velikonoce nejsou jen křesťanské svátky, ale také slavnosti jara. Lidé o těchto svátcích často navštěvují své blízké. Kdo hledá nápady na velikonoční pečení, může se inspirovat a vyzkoušet velikonoční perníčky, jidáše nebo zdravou špenátovou roládu. 

Velikonoční svátky jsou často ve znamení návštěv a setkávání s blízkými lidmi. Každý, kdo na Velikonoce chystá nějaké pohoštění, se může inspirovat velikonočními recepty. Na Zelený čtvrtek připravit špenátovou roládu, která je zdravá a hodí se na jarní období, a pro návštěvu ke kávě nebo čaji upéct jidáše. Domácí velikonoční perníček určitě potěší každého koledníka.

Perníčky

Na těsto budeme potřebovat: 4 vejce, 4 lžíce medu, 350 gramů cukru, 550 gramů mouky (polovina žitná a polovina pšeničná hladká), 50 gramů sádla, 1 lžičku jedlé sody, citronovou kůru a koření (10 hřebíčků, 5 kusů nového koření, skořici, badyán, anýz).

Velikonoční perníčky. Foto: Zuzana Brandová

Smícháme vejce, cukr, med, sádlo, citronovou kůru a namleté koření. Poté vmícháme mouku se sodou. Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet v lednici. Z části těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme různé tvary. Perníčky můžeme ozdobit mandlemi, rozinkami nebo brusinkami. Pečeme asi deset minut na 170 oC. Ještě teplé perníčky natíráme rozšlehaným vejcem.

Perníčky necháme vychladnout a připravíme si polevu. Do půllitrového hrnku dáme moučkový cukr (polovinu hrnku), přidáme jeden bílek a dvě lžíce citronové šťávy. Vezmeme mikrotenový sáček, nalijeme do něj polevu a ustřihneme roh sáčku. Nazdobené perníčky můžeme ozdobit mašličkou. 

Špenátová roláda

Na těsto rolády potřebujeme: 3 vejce (z bílků sníh), 120 g polohrubé mouky, 400 g špenátu (protlak) a 1 lžičku soli. Na náplň potřebujeme: 250 g tvarohu, 200 g pomazánkového másla, 1 vejce natvrdo, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, sůl a pepř.

Špenátová roláda. Foto: Zuzana Brandová

Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, postupně vmícháme špenátový protlak a mouku. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi patnáct minut na 175 oC. Ještě teplou placku srolujeme do tvaru rolády a takto necháme vychladnout.

Mezi tím připravíme náplň. Smícháme tvaroh s pomazánkovým máslem, solí a pepřem (dle chuti). Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájené vejce. Pro zvýraznění barevného kontrastu můžeme přidat kousky sterilované papriky.

Vychladlou placku opatrně rozmotáme a po celé ploše rozetřeme připravenou náplň. Pevně smotáme a dáme do lednice ztuhnout alespoň na dvě hodiny. Krájíme na centimetr a půl široké plátky a podáváme vychlazené.

 

Jidáše

Na jidáše budeme potřebovat: 30 gramů droždí, ¼ litru mléka, 2 kostky cukru, 500 gramů polohrubé mouky, 120 gramů másla, 2 žloutky, 80 gramů medu, sůl, citronovou kůru, tuk na potření plechu, 1 bílek a med na hotové jidáše.

Jidáše. Foto: Zuzana Brandová

Z droždí, vlažného mléka, cukru a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme jej vykynout. Máslo smícháme se žloutky, přidáme med, špetku soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, mouku a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho v teple hodinu kynout.

Z části těsta vyválíme plát a vykrajujeme z něj kolečka. Můžeme vyválet pramen, ze kterého vytvoříme uzel, nebo tvořit různé tvary, např. želvičky, které ocení především děti. Potřeme bílkem a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme asi dvacet minut na 175 oC. Ještě teplé můžeme namazat medem a podáváme k čaji nebo kávě.

 

Velikonoční perníčky mohl ochutnat každý, kdo v pondělí okolo poledne navštívil fakultu sociálních studií. Více si o tom můžete přečíst tady

Klíčová slova: Velikonoce, pečení, perníčky, jidáše

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.