16.03.2015 08:46


Vegetariáni nesouhlasí s konzumní společností

Autor: Maca Tomáš | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Prezident Miloš Zeman si před dvěma týdny připsal na konto další kontroverzní výrok. Při oceňování vinařů na Pražském hradě pronesl přípitek „smrt abstinentům a vegetariánům.“ Vegetariáni se sice už i v Česku etablovali v poměrně početnou subkulturu, ale pro nezanedbatelnou část populace zůstává jejich životní filosofie stále záhadou. Co lidi vede k tomu, že se dobrovolně zřeknou guláše s pěti knedlíky a vymění ho za zeleninu?

Pětadvacetiletá Lucie Vévodová, zaměstnaná ve finanční správě, vyškrtla maso ze svého jídelníčku již před třemi lety. Šlo u ní o spontánní rozhodnutí, tak trochu pokus omyl. Na začátku netušila, jestli ji chuť na maso přece jenom nebude pronásledovat. Brzy se však ukázalo, že jí nový způsob stravování vyhovuje. Cítí se lépe a absence masa jejímu organismu prospívá. Hlavním důvodem, proč Vévodová řekla masným produktům sbohem, však nebyla péče o zdraví, ale etické hledisko. „Vadí mi, že jsou lidé tak zhýčkaní, že už si téměř odvykli jíst pokrmy bez masa a naopak ho sní víc, než je zdravé. Kvůli jejich zpovykanosti musí zvířata trpět ve velkochovech,“ argumentuje Vévodová. Její rodina jí přechod k vegetariánské stravě zpočátku rozmlouvala a zejména babička rozhodnutí své vnučky těžko snášela. „Starší generace vyrůstala v období nedostatku a vegetariánství je pro ně zcestný výmysl. Snažím se s babičkou najít kompromis, takže mi místo řízku usmaží například květák,“ vypráví Vévodová. Masový celibát si dnes odřekne jen jednou za čas, kdy má na talíři rybu. Patří tak do skupiny pescovegetariánů.

Lucie Vévodová, foto: Tomáš Maca

Klasičtí vegetariíni nejedí maso, ale mohou si dopřát některé živočišné produkty jako mléko, vejce a med. Mezi vegetariány však existuje několik podskupin. „Jídelníček pescovegetariánů doplňují i ryby, naopak vegani odmítají veškeré živočišné produkty a jejich strava je čistě rostlinného původu. Vitariáni jdou ještě dál a přijímají výhradně tepelně neupravené rostlinné výrobky,“ vysvětluje šéfkuchař Vlastimil Kelbl. Ten před deseti lety založil brněnskou vegetariánskou restauraci Rebio. Sám se stal vegetariánem v devatenácti letech, když se učil kuchařině. „Jako student jsem se zúčastnil exkurze na jatkách, kde jsem poprvé viděl, jak se se zvířaty chovanými na porážku zachází. Byl to pro mě jeden z impulsů, jež mě přivedly k vegetariánskému stravování,“ vypráví sedmatřicetiletý Kelbl. Veškeré živiny, které maso obsahuje, se podle něj dají získat i z pokrmů rostlinného původu a nedůvěra k vegetariánství vychází z neinformovanosti. „Mnoho lidí bezmasé jídlo vyzkoušelo jenom v závodní jídelně, kde jim uvařili tvrdou sóju a oni na vegetariánskou stravu od té doby zanevřeli,“ dodává.

I studentka environmentalistiky Laura Kovácsová má s předsudky vůči vegetariánům svou zkušenost. „Okolí si často myslí, že jíme jenom salátové listy a trávu. Odsuzují vegetariánské jídlo, aniž by věděli, jaké ve skutečnosti je,“ říká Kovácsová. Jídlo bez živočišných produktů pro ni neznamená jakékoli odříkání, nebo dietu. I před tím, než v osmnácti letech přešla k vegetariánské stravě, jedla maso jen zřídka. „Bezmasé jídlo pro mě není žádná náhražka, naopak jde často o gurmánský zážitek. Připravit chutné jídlo jenom ze zeleniny může být pro někoho umění. Přitom ale stačí mít dobré nápady,“ myslí si Kovácsová. Na vysoké škole se odhodlala ve svém stravování udělat další krok a stala se vegankou. Přestože jí její tradičně se stravující rodina varovala, že to může mít negativní dopad na její zdraví, ukázal se pravý opak. Studentka dlouhodobě trpící chudokrevností se poprvé za svůj život nepotýká s žádnými zdravotními problémy. „Jsem sama zdravější a navíc přispívám k ochraně životního prostředí. Velkochov hospodářských zvířat totiž produkuje obrovské množství oxidu uhličitého a metanu,“ popisuje studentka.

Laura Kovácsová, foto: Tomáš Maca Markéta Ovečková, foto: Tomáš Maca

Při přechodu k vegetariánství našla oporu v rodině šestnáctiletá Markéta Ovečková, jejíž otec maso také nejí. U některých spolužáků se ale s pochopením nesetkala. „Když jsem kamarádům nabídla vegetariánské jídlo, tak jim chutnalo, jen dokud nezjistili, že je vegetariánské. Kdybych jim to řekla předem, tvářili by se kysele,“ vypráví Ovečková. Maso přestala jíst jak z etických, tak ze zdravotních důvodů. „Cítila jsem, že není správné dělat hranici mezi domácími a hospodářskými zvířaty. Také jsem si přečetla několik studií, které dokazují, že nadměrná konzumace masa může způsobovat rakovinu,“ podotýká. Recepty na bezmasé jídlo čerpá z internetu, kde je v poslední době spousta stránek s vegetariánskou tématikou. Zejména mezi mladými lidmi přibývá příznivců alternativního stravování a najít vegetariánský podnik už není takový problém.

Jedním z nich je i brněnské Junk Food Café, které propojuje veganskou a vegetariánskou kuchyni s kavárnou. Majitel a kuchař Stanislav Kotlár, mimo jiné student umění na Filosofické fakultě, restauraci otevřel loni v červenci. Přestože sám párkrát do roka maso sní, nesouhlasí s nadprodukcí masného průmyslu. „Moje restaurace cílí na zákazníky, kteří se chtějí dobře najíst a nebrání se novým věcem,“ říká. Rozhodnutí nejíst maso je dnes podle něj určitou formou vzdoru vůči společnosti. „Pokud u českého undergroundu byl nepřítel bolševik, u punku politika, u black metalu křesťanství, tak u vegeteriánů to je nadprodukční a masný průmysl,“ myslí si Kotlár. Z vlastní zkušenosti ví, že se mladí lidé touží odlišit od svých rodičů, zároveň však chtějí patřit do nějaké sociální skupiny, třeba té vegetariánské. Přestože hraje individuální přesvědčení u vegetariánů stále rozhodující roli, stává se z bezmasého stravování i určitý trend. Navzdory módní vlně však podle Kotlára u většiny veřejnosti předsudky vůči vegetariánům přetrvávají. „Mezi námi, veganský hotdog obsahuje víceméně stejné množství masa jako ten z hladového okna,“ žertuje Kotlár.

Klíčová slova: vegetariáni, vegani, gastronomie, životní styl

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.