07.11.2017 20:58


Ve Veggie baru obědvá denně přes tři sta strávníků. Některá jídla jsou zbytečně drahá, stěžují si

Autor: Michaela Juračáková | Kurz: Stisk | Kategorie: Studentský servis

Nově otevřená menza reaguje na moderní trendy ve stravování a dlouhodobou poptávku ze strany strávníků. Chodí sem především vyznavači bezmasé a nízkokalorické stravy. Na své si přijdou také vegani nebo lidé preferující bezlepková jídla. Denně kuchaři vydají více než tři stovky obědů, a to i bez nepříjemných front.

Veggie bar

Brno - Ve druhém patře Akademické menzy na Moravském náměstí otevřela Správa kolejí a menz na začátku září Veggie bar. Kuchařky denně vydají zhruba 350 jídel. Dříve prostor sloužil jako výdejna pro zaměstnance. „Když ještě Veggie bar neexistoval, bylo pro mě těžké najít v běžných menzách jiné vegetariánské jídlo než smažák. Veggie menza mě překvapila bohatou nabídkou a rozmanitostí chutí i celých jídel. Za tu cenu je to rozhodně nejlepší volba pro všechny, kteří se chtějí zdravě a chutně najíst,“ uvedla studentka Tereza Navrátilová.

Všichni návštěvníci menzy ale takové nadšení nesdílí. „Jsou tam velké cenové rozdíly a některá jídla jsou zbytečně drahá na to, že neobsahují maso. Taky mi přijde, že nabízí až zbytečně široký výběr salátů,“ řekla studentka Kristina Zindulková.

Za hlavní jídlo a polévku zaplatíte zhruba šedesát korun, což je podobné jako v jiných menzách. Personál kuchyně se snaží potěšit každého a připravuje velký výběr slaných i sladkých jídel, salátů, polévek, pokrmů s obsahem vajec nebo mléka, ale i bez. Každý den je v nabídce i několik jídel připravovaných bez tepelné úpravy, takzvaných RAW. Tyto speciality jsou dražší, ale to se kvůli ingrediencím a náročnějšímu postupu výroby dá očekávat. V jídelníčku se však občas objeví pokrmy s masem i přesto, že se jedná o Veggie bar. Otevírací doba zůstává stále stejná, tedy do dvou hodin odpoledne.

Kuchaři Veggie baru absolvovali několik cyklů školení, aby přípravu moderních jídel a nových receptur zvládli. To se jim podle návštěvníka menzy Milana Kollarčíka daří na výbornou. „Dal jsem si grilovanou tortillu plněnou zeleninovou směsí a byla vynikající. Placka křupavá a směs nadmíru chutná. Všem doporučuju Veggie bar navštívit a to i těm, kteří si dají nejradši steak. Člověk má zkoušet stále nové věci,“ řekl Kollárčík.

Prostory Veggie baru nabízí oproti klasickým všedním univerzitním jídelnám příjemnou atmosféru. Interiér je čistý, svěží s decentními abstraktními obrázky. „Líbí se mi, jak je to tu prostorné a pohodové. V takovém prostředí si na obědu hned víc pochutnám,“ popisuje návštěvnice menzy Anna Kotlářová.

Veggie bar se podle všeho těší značné popularitě, i přes velkou návštěvnost tu ale vždy nějaké volné místo najdete, s čímž se u většiny menz nesetkáte. Své pocity z nově otevřené menzy sdělil také ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity Zdeněk Čížek. „Velmi mě těší, že jsme dokázali zrenovovat prostory v prvním poschodí Akademické menzy pro vytvoření vůbec první samoobslužné stravovny. Jídelna každodenně plná studentů svědčí o tom, že jsme se trefili do požadavků našich strávníků,“ sdělil Čížek. 

Klíčová slova: menza, vegetariáni, vegani, studenti, obědy

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Nový komentář