15.12.2014 10:07


V Naproti se kalí pravý absinthe

Autor: Jakub Jetmar | Kurz: On-line žurnalistika | Kategorie: FSSever

Žádný strach, kalení v tomto případě neznamená žádné nezřízené pití. Kalením je míněn tzv. louche efekt, který nastává při pomalém kapání ledové vody do sklenky s absinthem. To jen zlomek toho, co mi vyprávěl Vašek Seidl, který je jedním ze zakladatelů absinthového baru Naproti, který najdete na ulici Jana Uhra. Vašek v roli průvodce těžce přátelským místem zastoupil své další tři kamarády, se kterými bar, který nemá v Brně obdoby,  zakládali. Jejich cílem je zvyšovat povědomí o bájném nápoji, který je opředen spoustou mýtů. A to se jim skutečně daří. Ostatně ještě aby ne, když o něm dokážou s láskou vyprávět celý večer.

Autor: jj

#kdo jsme 

Náš průvodce čepující pelhřimovského Poutníka.

Rézka, Víťa a Ondřej jsou ze stejného bytu (úplné začátky jsou zmíněny v zde), já tam za nimi chodil. Já a Víťa jsme dostali nápad udělat klubovnu, pak jsme ovšem neměli čas být tam pořád, tak jsme přibrali Ondřeje, který neměl co dělat. Jenže po roce od otevření se uvolnil ještě další prostor (první rok fungovalo Naproti jen na polovině současného baru, pozn. red.) a majitel nám řekl, že jestli si honevezmeme, tak on nás tu nechce, protože druhou polovinu samostatně nepronajme. 
Vypadalo to jako neřešitelný problém, protože by to znamenalo ještě dvakrát takové investice než do původní části. Naštěstí jsme přibrali Rézku, která měla odložené peníze a i my ostatní vybrali vše, co jsme mohli a investovali. Díky bohu to vyšlo.

 

#co nás k tomu vedlo

Kamkoliv jsem přišel, tam to bylo to samé – obří lednice od Coca Coly narvaná lahvičkami. Přeslazené a ještě dražší než pivo, takže jsem si to stejně nikdy nedal.  A chlast? Všechny bary to samé – finská, absolutka, jack, becher. Tak říkám: kořalku, něco co jsem ještě nepil. Něco, co mi bude chutnat, budu to moci pít celý večer a nebude mi z toho blbě. 

Řekli jsme si, že takhle to nechceme. Takže se snažíme mít kvalitní věci, za kterýma si stojíme. Nejlíp, když  si je vyrábíme sami, proto děláme všechny limonády a sirupy domácí, hermelíny si nakládáme sami, absinthy si taky dovážíme sami.

#začátky

Na začátku jsme měli absithy, které nebyly ještě ty pravé. Byl to spíše ten obarvený líh, byla to vlastně spíše taková zajímavost. Naší prioritou byl Bitter, který jsem se naučil pít v Desertu. Tam mně ukázali zelenou vodičku, kterou když si dáš s ledem a prokládáš to vodou, tak ti další den není blbě. Tak jsme si řekli, že to je super věc a že bychom si rovnou mohli o tom něco přečíst. Tak jsme si něco přečetli a řekli, si že to tady nikdo nedělá. Desert podával absinthe špatně, ostatní bary taky, takže jsme se rozhodli dělat osvětu.

 #akce v Naproti

Nedávno proběhla naše největší událost, Absinthiáda, kde se hodnotili jednotlivé lahve. 
Pozvali jsme Martina Žufánka a další významné lidi absinthové kultury a ti říkali, že jsme první v republice, kdo se k něčemu takovému odvážil. Je to taky tím, že dříve nebylo moc co posuzovat. Ten obarvený líh chutná stále stejně, tam se změní tak leda éčko.

Pak děláme Kvindelí, kvíz v angličtině, dělá ho pro nás jeden mexický učitel. Pubkvíz je registrovaná značka, náš kvíz je v pondělí, proto Kvindelí. A teď v neděli 14. prosince bude druhý Vánoční jarmark. Jinak jsme dělali třeba degustace chilli. 

#vaporizace

V jisté míře tolerujeme konzumaci marihuany, tak jsme si řekli, že když už vzděláváme lidi v absinthové kultuře, tak proč ne i v kuřácké. Vaporizér je do teď nejčistší a nejzdravější forma kouření, tak jsme si řekli proč ne. Považujeme to za druhou polovinu zdroje našeho úspěchu.

Ona je ta konopná a absinthová kultura vcelku podobná, oboje je neprávem zakázané, je kolem toho taková tajemná bublina.

#absinthium

Absinthium.cz je náš nově spuštěný eshop vzniklý v souvislosti s maloobchodem. Chtěli jsme si tím také pojistit postavení na trhu, nebude navíc vázaní čistě na dodavatele. Celkově absinthium vzniklo jako distributor hlavně zahraničních destilovaných absinthů, jejichž nabídka je jinak žalostná a cena přemrštěná.

#vzory a inspirace

V podobné době se rozjížděl Bar, který neexistuje, ten nás hnal hodně dopředu. Ne snad že bychom ho měli jako vzor, ale spíše opravdu jako konkurenci, co nás hnala dopředu, protože oni víceméně vybudovali pověst na tom co my. Banda mladých lidí dala nějaký počáteční kapitál dohromady, řekli si, co v Brně chybí a otevřeli to.

#proč Veveří

Tlačil nás čas a tohle místo bylo za rozumné peníze na rozumné pozici. Bar byl v dezolátním stavu, protože byl dva roky zavřený a předtím to byla herna obarvená na oranžovo, silně zatuchlá.

#oblíbená místa na sever od FSS

V okolí Veveří působí spousta perspektivních lidí, nerad bych na někoho zapomněl. Určitě to bude Franz, super lidi, kteří pořádají i ty akce s kazeťákem. Tam i na jídlo. Co se týče piva, tak Hluchá zmije, co je hned za rohem. Nekuřácká a především se skvěle starají o pivo, v tom jsme si z nich snažili vzít příklad. Pak Ocásci – super kavárna, Naše věc – ultrashopík, Druhý pád – divadlo v kavárně Soma (takže ta též). Pak Mezzanine, což je kavárna a nově druhý podnik, který se specializuje na absinthe, nebo třeba vegerest Kupé. A našli by se i další.

#proč absinthe 

Důraz na absinthe byl spojením dvou věcí. Chuti, protože to všem chutnalo a mělo to super efekt. Za druhé tu nikdo neměl kvalitní absinthe nebo ho neprodával tak, jak by měl. Tak jsme si řekli, že bychom mohli být ti, kteří by to tu začali dělat pořádně.

#bitter X absinthe

Na začátku jsme zjistili, že bitter je vlastně jen hořká. Zelená hořká lihovina, která má s absinthem společné jen to, že obsahuje stejné byliny. Dělá se ale tak, že se jen maceruje (louhování za studena v lihu) a pak se stáčí. Pravý absinth se oproti tomu ještě jednou destiluje a pak se případně ještě obarvuje, a proto jsou čiré absinthy a zelené absinthy.

#absinthe X absint

V Evropské unii není na rozdíl od Švýcarska absinthe legislativně opatřen. Osobně užívám „absinthe“ (po vzoru švýcarské a francouzské tradice) pro pravý destilovaný absinthe. „Absint“ pak pro české náhražky, těm naopak v zahraničích říkají „crapsinthe“ nebo „chzechsinthe“.

#verte X blanche

Blanche absinthy jsou bez dalšího dobarvování. Destilát ti vždycky vyleze čirý a tak to prostě zůstane. Tento způsob uznávají hlavně Švýcaři. Francouzi ho z tradice ještě jednou macerují (nahází tam byliny znova) tím pádem se zabarví do zelena a zhořkne, ztrpkne. V tom je ten základní rozdíl.

#absinthová velmoc

Vcelku překvapivě že je Česká republika zapsaná jako absinthová velmoc. Což je při velikosti Česka a Francie docela absurdní, ale je to tak a vždy tomu tak bylo. Jen se s tím nikdo nechlubil, protože se tu ten absinthe prodával špatně.  Jsou tu opravdu veliké likérky zaměřující se na absinthe, ale vždy na ten patok. Když jsem byl poprvé kupovat v Praze absinthy, tak je přede mnou hned začali pálit na lžičce. Říkám, že to nechci, že chci nějaký destilovaný.  V tu chvíli mi začali nabízet už jen zahraniční kousky. To je tři roky zpátky.

Co mě mrzí je fakt, že v Praze turisté na každém rohu narazí na absinthové náhražky, které jsou navíc několikrát předražené, aby alespoň cenou dohnaly pravou produkci.  

#o zákazu absinthu

Stojí za ním vinařská loby, byla silná neúroda vína a absinthe se dříve dělal na vínovicovém základu. A pak přichází na scénu Jean Lanfray, který zastřelil svou rodinu. Byl to těžký alkoholik, který pil doslova vše, ale viníkem byl podle lidí absinthe. Hodně tomu pomohl bulvár. O tomhle všem ale koluje neskutečně moc verzí, těžko říci, kde přesně je pravda. Je to taková obdoba politiky států vůči konopí, když je ho stát schopen prohlásit za léčivo a na druhou stranu posílá do vězení lidi za jeho pěstování.

Klíčová slova: Absinthe, bar, Naproti, louche efekt, halucinuji

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.