18.04.2017 20:01


V menzách Masarykovy univerzity se vaří podle "zdánlivě" neplatných stravovacích norem

Autor: Stanislav Šindelka | Kurz: Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Stravování ve školních jídelnách základních a středních škole podléhá přísným směrnicím. U vysokoškolských menz je situace trochu volnější. Ale i ony musí dodržovat obecně platné předpisy. V menzách Masarykovy univerzity je jejich výklad poněkud komplikovanější.

Menza na Moravském náměstí

Brno - Všechny školní jídelny pro základní a střední školy v České republice musí vařit podle vyhlášky 107/ 2005 Sb., o školním stravování, která vychází přímo ze zákona. Na její dodržování pak dohlíží stát, jež je zřizovatelem těchto jídelen. Pro vysokoškolské menzy však tato vyhláška neplatí, protože jsou účelovým zařízením konkrétních vysokých škol. „Způsob přípravy jídel v menzách vysokých škol není v působnosti ministerstva školství. Vysoká škola by však měla dodržovat obecně platné právní předpisy vztahující se na tuto oblast,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

V Brně jsou asi tři desítky vysoškoloských menz, z nichž nejvíce z nich patří pod Masarykovu univerzitu. Tyto menzy denně navštíví tisíce studentů. Podle jakých norem se tam tedy stravují? „Receptury vycházejí ze základních norem ČSN 583601 pro přípravu hotových jídel a polotovarů pro společné stravování,“ řekl vedoucí stravovacího provozu Masarykovy univerzity Roman Tancoš. V nabídce ale nejsou jen jídla vycházející z této směrnice. „V některých ohledech jsou pokrmy přizpůsobeny současným požadavkům našich klientů. Například tortilla s tofu je náš vlastní upravený recept,“ dodal Tancoš.

Problémem však může být skutečnost, že zmíněná norma ČSN 583601 byla v roce 2003 zrušena. Vaří se tedy v menzách Masarykovy univerzity podle čtrnáct let neplatné směrnice?  Vedení univerzity toto tvrzení odmítá. „Z této normy nevycházejí všechny receptury, ale pouze některé. O její neplatnosti vedení menz ví, a přizpůsobuje proto provoz svých zařízení pouze aktuálně platným předpisům,“ řekla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Na webových stránkách Správy kolejí a menz je sice možné dohledat pět platných směrnic či vyhlášek, ale ani jedna z nich neobsahuje konkrétní informace o vlastní přípravě jídel. Přesto existuje dokument, na jehož základě se připravují jídla ve všech menzách Masarykovy univerzity. „Jídla se připravují dle výrobních postupů uvedených v organizačním HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), který byl aktualizován v říjnu 2015,“ vysvětlila Fojtová. 

O velkém srovnání menz čtěte zde.

Klíčová slova: Brno, Masarykova univerzita, menzy, stravovací normy

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.