06.03.2017 13:51


Uzené maso, klobásky a ovárek. Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří nezklamaly

Autor: Jiří Král | Kurz: Stisk | Kategorie: Kultura

Již páté Slavnosti moravského uzeného, které se odehrály 4. a 5. března, pohostil hrad Veveří. Tradiční pochoutky z vepřového i hovězího masa připravila pro návštěvníky řada řeznictví. Nechybělo ani veřejné bourání prasete, ochutnávka specialit a degustace moravských vín. 

Brno - Do hradu Veveří začínají v něděli před desátou hodinou pomalu proudit davy lidí. Ve vzduchu se vznáší vůně koření, pečiva, kávy a zabíjačkových specialit. Všechny ostatní vůně však předstihuje především jedna - ta z uzenin. A samozřejmě také kouře, který je nedílnou součástí jejich přípravy. Počasí je příjemné, vítr je spíše osvěžující. Pokud někdo i tak potřebuje zahřát, může využít zdejšího výběru domácí pálenky a medoviny. Toho využívá například návštěvník slavností Roman Krejčí, který říká, že takhle chytne tu „správnou slinu“ na slané uzené.

Po úvodním proslovu je nedělní program slavností symbolicky započat bouráním prasete. „Ideální jateční váha je 120 až 140 kilogramů, což odpovídá přibližně šesti měsícům věku,“ vysvětluje řezník Daniel Opálka. Získané maso je pak stále velmi jemné a zároveň ho není ani málo. Diváci hltají získané informace o fungování jednotlivých svalů a jejich kulinářském využití se zjevným zaujetím. Následuje přednáška o tom, jak správně udit. Jako nejdůležitější je zmíněn výběr masa. Dále mluví o technice správného nasolování.

Slavnosti přilákaly nejrůznější firmy nabízející své výrobky, mezi nimi je i Radek Ráček, který pracuje v rodinném podniku. „Užíváme stejných metod, jako za První republiky, udíme 12 hodin a nepoužíváme žádná aditiva ani konzervanty, jen maso a sůl,“ komentuje mladý řezník. Dodává, že jsou hrdí zejména na dva své výrobky – Ráčkovu klobásu a dlouze uzený bůček. Účastníci mohou zdarma ochutnat speciality uvařené přímo na místě šéfkuchařem a prezidentem Culinary Clubu ČR Petrem Erinem Kováčem.

Mimo výstav jednotlivých uzenářství nechybí obchody s domácím perníkem, grilovanými sýry, výrobky z ručně zpracovaného dřeva i kovárna. K vidění jsou workshopy s víny, kde si každý může po konzultaci s prodejcem vyzkoušet různé druhy. Také zde můžete navštívit workshopy s různými druhy sušené francouzské, španělské či italské šunky. Mimo klasického vepřového masa je zde k prodeji a ochutnání i nabídka hovězích uzenin.

Přípraven je i program pro nejmenší. Děti se mohou od  11 hodin dívat na pohádku "Co dokáže malý pandík". Zájemci mají možnost se pobavit nad kreslenými vtipy se zabíjačkovou, uzenářskou a řeznickou tématikou v místním workshopu, který je produktem spolupráce s Klubem Kreslířů a Humoristů. Celým dnem účastníky provází hudební duo houslí a harmoniky. V tradičních krojích doprovázejí lidové písně zpěvem.

V odpoledních hodinách účastníci soutěží v pojídání tlačenky, v sobotu obdobným způsobem v pojídání klobásek. „Na slavnostech se nám líbí, je zde hodně věcí na ochutnání,“ říká Jana Doležalová, která s manželem přijela na slavnosti z Brna. „Akci bych však možná vytkla nedostatek obchodů s teplým jídlem a vyšší cenu vstupného, ale i tak se zde dá vybrat,“ dodává Doležalová s úsměvem a napije se piva. 

Klíčová slova: hrad Veveří, uzené, slavnosti

Fotogalerie


  • Popis: Dvojice hudebníků
    Autor: Jiří Král

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.