05.03.2013 20:29


TEST: Pět obědů za stovku? Žádný problém

Autor: Martina Hanušová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Jen málokoho dnes překvapí, že výdaje za jídlo tvoří značnou část studentského rozpočtu. Ceny neustále vzrůstají a realita je taková, že každodenní stravování v menzách se pro mnoho studentů stává nedosažitelným luxusem. Je zde tedy otázka: Je možné ušetřit díky domácí přípravě jídel? Zvládne vůbec průměrný student v bojových podmínkách kolejní kuchyňky či spoře vybaveného privátu uvařit poživatelné jídlo? A to vše za použití minimálních nákladů? Vyzkoušejme to.

Vyrazila jsem do obchodu se stokorunou v ruce.  Cílem tohoto testu je vytvořit pět plnohodnotných jídel, jejichž cena se bude pohybovat pod hranicí dvaceti korun. Takovou částku totiž obvykle většina studentů nechá v menze za studentský speciál, který však, přiznejme si to, obvykle není žádným gastronomickým zážitkem. Tak tedy do toho.



Jaké potraviny jsem nakoupila? 
 

mléko               10,90 kč
cibule 1,30 kč
malá cuketa    3,70 kč
3 žampiony 7,90 kč
5dkg eidamu 7,40 kč
hladká mouka 10,90 kč
vajíčko 4 kč
800g brambor 8,40 kč
kuřecí prsní řízek 28 kč
špenát 7,90 kč
kukuřice 12,50 kč
pita 6 kč
majoránka 1,50 kč
česnek 5 kč

Konečná cena nákupu se nakonec vyšplhala na 115 korun, což je především daň za to, že některé potraviny (např. mouka) nejde koupit v menším množství. Tajemství úspěchu tkví v koupi potravin, které lze snadno kombinovat. Tímto způsobem jsem poté po dvou hodinách boje a zápasení v kuchyni vytvořila pět ukázkových jídel, která podle mého názoru zvládne každý amatér, a přitom se není vůbec za co stydět.

Do funkce nezávislé poroty,  která nezaujatě a se vší vážností jídla ohodnotila, jsem zvolila své spolubydlící, což jim bylo dostatečnou odměnou za to, že jsem dvě hodiny okupovala kuchyni. 
A co jsem vytvořila? Zde je výsledek.

 



1. Kuřecí steak s grilovanou cuketkou, brambory
Ingredience:                                                                                    

asi dva centimetry vysoký plátek z kuřete, půlka cukety, lžíce nastrouhaného eidamu, dvě větší brambory, koření dle chuti

Nejdříve dáme vařit brambory. Mezitím nakrájíme půlku cukety na asi dvoumilimetrová tenká kolečka, okořeníme a na trošce oleje opečeme z obou stran (asi čtyři minuty). Kuřecí maso zakápneme olejem a obalíme v koření. Cuketu vyjmeme a na rozpálené pánvi pečeme kuřecí plátek, z každé strany asi dvě a půl minuty. Slijeme brambory, a vše servírujeme na talíř. 


Cena za porci: 19kč
Čas přípravy: 12minut
Hodnocení nezávislé poroty:  Rychlé a chutné jídlo. Výživová hodnota je dostačující, jídlo moc hezky vypadá. Hodí se k němu tatarka a pivo.
Známka: B

2. Palačinky s balkánskou směsí
Ingredience: 
hrnek mléka, půl vejce, pět polévkových lžic hladké mouky, půlka mraženého špenátu, tři velké lžíce kukuřice, čtvrt cibule, koření dle chuti a sýr na posypání

Vajíčko rozmícháme v trošce mléka a půlku směsi vlijeme do misky. Přidáme zbylé mléko, mouku a rozmícháme na hladké těsto. Smažíme palačinky. Osmažíme cibuli (dokud není průhledná), přidáme špenát a necháme rozmrazit, potom přidáme kukuřici a česnek a vaříme, dokud směs nezhoustne. Můžeme lehce poprášit moukou.

Cena za porci: cca 12kč
Čas přípravy: 15 minut
Hodnocení nezávislé poroty: Trochu pracnější, ale velice dobré. Ideální by bylo přidat balkánský sýr a čerstvou zeleninu.
Známka: A


3. Plněné žampiony s pečenými brambory

Ingredience:
dvě větší brambory, tři žampiony, sýr, tři kávové lžíce kukuřice, koření

Z žampionů vyloupneme nožičky, naplníme kukuřicí a hustě posypeme sýrem. Brambory nakrájíme na měsíčky, vložíme do mísy s kapkou oleje, přidáme  koření a promícháme. Všechno pečeme na pečícím papíře asi půl hodiny.

Cena za porci: 15kč
Čas přípravy: 40 minut
Hodnocení nezávislé poroty: Jídlo bylo trochu sušší, určitě by se k němu hodila nějaká omáčka. Žampiony se pečením smrskly, což bylo mírně překvapující, ale chuťově i tak dobré.
Známka: C


4. Domácí bramboráky
Ingredience:
Půl vejce, dvě brambory, pět lžic mouky, čtyři stroužky česneku, majoránka, trocha mléka, sůl a pepř

Brambory a česnek nastrouháme najemno na struhadle (část brambor můžete nastrouhat i nahrubo, bramboráky jsou potom křupavější). Přidejte zbytek ingrediencí a promíchejte, vytvoříte tím těsto. Na pánvi s trochou oleje pečete bramboráčky do zlatova.

Cena za porci: 12 kč
čas přípravy: 30 minut
Hodnocení nezávislé poroty: Je to sice nezdravé, ale zato výborné, voňavé a levné jídlo.  
Známka: A


5. Kuřecí směs v chlebu pita

Ingredience:
půl cibule, malá miska kukuřice, půlka cukety, kuřecí maso nakrájené na malé nudličky, pita

Cibuli nasekáme nadrobno a restujeme na pánvi, dokud nezesklovatí, pak přidáme cuketu. Asi po pěti minutách přidáme kukuřici a koření a smažíme další tři minuty. Poté směs vyjmeme a do rozpálené pánve vsypeme kuřecí nudličky. Smažíme dozlatova. Na závěr maso promícháme se zeleninou a podáváme s pitou.

Cena za porci: 24kč
Čas přípravy: 12 minut
Hodnocení nezávislé poroty: Cena jídla se nevešla do dvaceti korun, ale výsledek stojí za to. Je to rychlé a chutné, a je toho hromada. Určitě doporučujeme.
Známka:

 


Cena těchto pěti obědů činí dohromady osmdesát dva korun. Ačkoliv se nepodařilo docílit toho, aby se všechny pokrmy vešly pod hranici dvaceti korun, výsledek byl i přesto velice uspokojivý. I v domácím prostředí lze uvařit chutná a vydatná jídla, která jsou mnohdy až o polovinu levnější než v menze.  

Samozřejmě je zde mnoho takových, kteří dají přednost jednoduchému servisu, který jim může studentská kantýna poskytnout. Tento test však prokázal, že vařit si doma je finančně mnohem výhodnější a ani to nestojí tolik úsilí, jak by se mohlo zdát. Pokud tedy zrovna nespěcháte na svíčkovou do kampusu, nebo na pizzu do Nostry, určitě se nechte inspirovat. 


Podívejte se také na druhý díl seriálu, který najdete zde.

Klíčová slova: vaření, menza, test, stravování, recepty

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.

Přehled komentářů

Jana Daďová | 17. 03. 2013, 17:49
Tady to vypadá, že se někdo sekl s výběrem oboru! :D
Dana Fialová | 10. 03. 2013, 08:13
Tomáši, trvanlivé mléko mají v Kauflandu i jinde občas i za 8,90 :) Brambory v sezoně stojí na zelném trhu 7Kč/kg. Celkově doporučuju chodit od jara do podzimu na zelňák. Zeleina i ovoce kvalitní, levné, čerstvé, navíc podporujeme naše zemědělce...lepší než sklenikové cosi ze supermarketu ne?:)
Barbora Čunátová | 09. 03. 2013, 21:34
Skvělá inspiraci pro studenty, kteří mají z menzovních UHO husí kůži :-)
Tomáš Kára | 07. 03. 2013, 16:00
Nápad na článek super a recepty skutečně inspirativní. Ale ty ceny za porci jsou nastřeleny trochu nízko, stejně jako cena za nákup, ne? :-) Mléko 11 Kč nestojí (ani v Kauflandu), 800g brambor taky vyjde na víc než na 8 Kč. A pak jsem překvapen, že ti třeba kuřecí maso v ceně 28 Kč vystačilo na dvě jídla nebo že těch brambor bylo tolik, že vystačili do 3 jídel. :-D
Zuzana Tomášková | 05. 03. 2013, 21:29
Recept na palačinku s balkánskou směsí a kuřecí směs v pitě vypadají velmi lákavě :-)
Tereza Volfová | 05. 03. 2013, 09:37
Inspirativní! ;)