07.11.2016 10:51


Sudová vína jsou hrozný nešvar Čechů, tvrdí mladý sommeliér

Autor: Michal Šťastný | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

David Mádr patří mezi nejmladší sommeliéry v republice. Zatímco jeho vrstevníci mnohdy pijí nekvalitní sudová vína, on hodnotí na soutěžích nejrůznější české a moravské vinaře. Dovednosti si utužil také na Novém Zélandu, v Austrálii či Německu. Znalosti o sudových si ale v zahraniční neprohloubil, protože „sudovky“ jsou skutečně především fenoménem Čechů.

Brno – Sudové víno, téma, které už více než rok řeší také zdejší zákonodárci. Zakázat sudové víno sice není řešení. Ale mělo by se skutečně prodávat v trafikách či ve večerkách? „Způsob jakým se v současné době u nás prodává víno, je nedůstojný,“ láteří nad sklenkou vína mladý sommeliér. 

Sommeliér David Mádr. Foto: Michal Šťastný

 

Sbíral jste zkušenosti v řadě vinařských světových destinací. Setkal jste tam také se sudovými víny? 

Rozhodně ne. Nesetkal jsem se s tím, že bych došel do vinotéky, baru nebo trafiky a tam mi načepovali do pet lahve víno. Česká prodejní kultura je příšerná. Moc bych si přál, aby tento nešvar zmizel z České republiky.

Tudíž nejhorší zlozvyk Čechů v souvislosti s pitím vína jsou sudovky? 

Ano. Já sám je nepiji, jsou to vína lidově řečeno na jedno brdo. Asi nejvíce mě dokáže naštvat, pokud mi někdo řekne, že má sudovou Pálavu, což se skutečnou Pálavou nemá co do činění. 

Proč? 

Vína, co se vydávají pod názvem Pálava, se ve skutečnosti vozí z destinací, jako je Moldávie, Maďarsko a další. Do takových vín se přidávají různé stabilizátory či aromatické látky. 

Na druhou stranu, sám jste student, takže jistě víte, že finanční situace třeba u studentů není vždy růžová. A sudové víno je levné a svůj účel splní.

To ano, ale nesouhlasím s tvrzením, že by studenti neměli na koupi kvalitní láhve vína. Vždyť kolikrát mají více peněz něž pracující. Znám řadu studentů a obecně mladých lidí, kterým nedělá problém utratit za večer v klubu mnohem více, než by je případně stála láhev kvalitního vína.

Za kolik se dá vlastně koupit láhev kvalitního vína? 

To není úplně jednoduché říct, protože každý vám řekne trochu jinou částku. Já se ale domnívám, že láhev kvalitního vína můžete sehnat už od 130 korun. 

Téma rezonuje dokonce i v politice. Novela zákona počítá se zákazem sudových vín, jež nepochází od tuzemských vinařů. Mnoho vinoték se obává, že je to zruinuje. Vy rovněž pracujete ve vinotéce. Co si o tom myslíte?

Každý se mnou nebude souhlasit, ale já to vítám. Nemyslím si, že by tato regulace mohla vinotéky zlikvidovat. Pakliže vinotéky odebírají a prodávají zboží poctivě, od kvalitních vinařů, nemělo by se jich to dotknout. Doufám, že norma by mohla napomoci právě poctivým prodejcům vín, protože se trh vyčistí od různých nekvalitních výrobků jako třeba právě Pálava z Moldávie. Jen cena  hroznů se pohybuje okolo 25 až 30 korun za kilo. Když přičteme další náklady spojené s výrobou vína, nemůže logicky prodávat litr za 50 Kč. Za kvalitu se platí. Avšak i kdyby se zákon podařilo zavést, bojím se, že si lidé stejně najdou způsob, jak ho obejít.

Takže úplně zlikvidovat sudová vína? 

To netvrdím, ale když už někdo chce sudovku, tak by si ji měl koupit přímo od vinaře. I já sám jsem několikrát odjel od vinařů s nabalenými pet lahvemi s načepovaným vínem. 

Kde si zákazníci víno určitě kupovat nemají? 

Podívejte se na Brno. Odhaduji, že se tu nachází téměř dvě stě vinoték. Není možné, aby se prodávalo víno v trafikách, drogeriích či v květinářstvích. Copak do trafiky k novinám a cigaretám patří víno? Když to zjednoduším, my přece ve vinotéce také nebudeme prodávat maso. A to ještě nemluvím o tom, jak asi musí vypadat údržba či skladování vína v trafikách.

Co byste poradil studentům, kteří sudová vína často konzumují?

Když chtějí pít sudovky, ať si zajdou koupit nějaké k vinaři. V lepším případě, ať navštíví nějakou specializovanou prodejnu či vinotéku, kde jim poradí s výběrem lahve. Bylo by příjemné vidět, kdyby se lidé i studenti neopíjeli před Janáčkovým divadlem s pet lahví vína v ruce. Celkově to celé snižuje kulturu pití vína v Česku. 

S vínem se často pojí různé studentské nápoje typu „houba“ (kombinace červeného vína a kterékoli černé limonády). Už jste se někdy objevil na podobné party, kde by se podobné drinky daly otestovat? 

Díkybohu jsem neměl možnost něco podobného ochutnat. Nachomýtl jsem se ale na nějaké akci, kde si jedinci pochutnávali na houbě či na vínu se sirupem.

Nějakého faux pas jste se musel určitě dočkat i od zákazníků. Jaké vám utkvělo v paměti nejvíce?

Měli jsme jednu zákazníci, jež si dala deci francouzského vína z oblasti Bordeaux. Jen pro představu, taková láhev stojí okolo 400 korun. Po chvíli mě požádala, zda nemáme kofolu. Zprvu mně to přišlo jako normální požadavek zákazníka. Vůbec mě nenapadlo, že si o chvíli později kofolu přilije do vína.

 

David Mádr 

David Mádr (1997) patří mezi nejmladší sommeliéry v republice. Pochází z Brna a od svých osmnácti let se specializuje na sommelierstvrství. Minulý rok úspěšně maturoval na brněnském gymnáziu. Nyní první rok studuje Vysoké učení technické obor podnikatelství. Zároveň působí v brněnské vinotéce Vindom.

Klíčová slova: sommeliér, víno

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.