05.03.2015 18:37


Stále je potřeba na sobě pracovat, tvrdí spolumajitel SKØG Urban Hub

Autor: Gromszká Klára | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Ekonomika

V poslední době vzniká v Brně celá řada zajímavých podniků. Jedním z nich je i kavárensko-barový koncept SKØG Urban Hub. Sedmadvacetiletý René Kralovič je rodilý Slovák a se svým kamarádem Peterem Kollárem se vloni rozhodli založit si vlastní podnik. Fungují od prosince a nyní mají na svých facebookových stránkách přes čtyři tisíce příznivců.

Brno – Necelé tři měsíce je otevřen brněnský SKØG Urban Hub. S dosavadní odezvou zákazníků je jeho spolumajitel René Kralovič spokojený, zároveň si ale uvědomuje, že na širší hodnocení je ještě brzy. "V takový začátek jsme ani nedoufali, ale je to pro nás i závazek do budoucna, protože se od nás teď hodně očekává," přemýšlí Kralovič o budoucnosti projektu.

Co vás přivedlo ze Slovenska do Česka? 

To je trochu rozdílné mezi mnou a Petrem. Ten tu studoval a bydlí v Brně už osm let, já jsem tady ale původně nefungoval. S Petrem jsme se seznámili v letectví, kde jsme pracovali jako stevardi, a spřátelili se. Později jsme létali s jednou českou společností, to pak do Česka přivedlo i mě.

Jak vás napadlo založit si vlastní podnik?

Bylo to takové osvícení. Petrovi v Brně chybělo místo, kam by s oblibou chodil a já už měl nějaké zkušenosti s gastro-sektorem, tak jsem řekl, že mu pomůžu. Prvně to nemělo být partnerství, ale ten projekt byl nakonec větší, než se předpokládalo, takže jsme spojili síly a šli do toho napůl.

Kde jste zmíněné zkušenosti z oblasti gastronomie získal?

Moje rodina funguje v gastro-sektoru dlouhou dobu, takže tam mám nějaké zázemí. Už dříve jsem se zabýval technologií pražení kávy a tušil jsem, jaké budou vstupy. Postupně tak vznikal tento kavárensko-barový koncept s transparentní pražírnou kávy. Peter je spíš nováček, ale rychle se učí.

Kdy jste začali celý koncept plánovat?

Začalo se to řešit v březnu minulého roku. Pak se hledal vhodný prostor, který jsme objevili asi někdy v červnu a v červenci už jsme podepisovali smlouvu.

Co vás vedlo k tomu zařídit SKØG v severském industriálním stylu?

To je dobrá otázka. Obou nám je blízký industriální styl a jsme takoví surovější. Na začátku jsme se rozhodovali na základě prostoru, jestli jít do toho surového nebo jemnějšího stylu. Nakonec jsme ale zvolili ten jemnější, kvůli stavu stěn a jiným věcem. Taky jsme chtěli bledší dřevěnou podlahu, což evokovalo něco severského.

Co se týče interiéru, považujete jej za hotový?

Částečně, to hlavní hotové je. Pražírna se musí dokončit tak, aby měl člověk možnost kdykoliv přijít a zeptat se nebo podívat na proces pražení. Hodně lidí vůbec netuší, jak vypadá zelené zrno nebo nepražená káva, takže to něco přinese především laikům. Má to tu přidanou hodnotu pro běžné lidi.

Nastaly nějaké komplikace nebo dokonce hádky při vytváření?

Hádky ne, vždycky najdeme společnou řeč. Je to o tom, najít nějaký kompromis. Vytvořili jsme si právo veta, když jeden nesouhlasí, tak na něj ten druhý netlačí. Komplikace ale určitě byly, vždy se nějaké objeví. Netušili jsme, co vše prostor skrývá. Všechno jsme rozbíjeli a vypadalo to dost jinak, ale myslím, že se z toho vytěžilo maximum.

V prosinci jste odstartovali zkušební provoz, nyní máte na Facebooku přes čtyři tisíce příznivců. Co si o tom myslíte?

Řekl bych, že odezva je lepší, než v jakou jsme doufali. Zároveň se od nás ale hodně očekává.

A jste s tímto výsledkem spokojeni?

Ano, jsme spokojení. Není to ještě tam, kde bychom to chtěli mít, prostě stále je potřeba na sobě pracovat. Ale je fajn, že je dobrá odezva. Je to i závazek do budoucna, abychom to nějakým způsobem třeba nepokazili. Je to uspokojující a zároveň má člověk trochu motýly v břichu.

René Kralovič se narodil 28.6.1988 ve slovenské Trnavě. Dříve pracoval jako stevard u slovenské a později i české letecké společnosti. Se svým kamarádem Peterem Kollárem se v březnu 2014 rozhodli podnikat v oblasti gastronomie. V prosinci pak rozjeli zkušební provoz kavárensko-barového konceptu SKØG Urban Hub, který se nachází v centru Brna. Inspirací jim byl minimalistický industriální styl a severská filozofie.

Klíčová slova: René Kralovič, SKØG Urban Hub, rozhovor, podnikání, kavárna, bar

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.

Přehled komentářů

Dana N. | 11. 03. 2015, 15:14
Držím palce, nech sa darí :)
David | 05. 03. 2015, 19:38
Fajnovej článek, půjdu tam mrknout s přítelkyní ;)