13.03.2015 11:50


SERIÁL: Kam v Brně za dobrou kávou?

Autor: Horváthová Terezie | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Můj pradědeček říkával, že Brno je předměstí Vídně a lidi by se v něm podle toho měli chovat. Minimálně co do počtu kaváren to platí stoprocentně – v centru kvetou doslova na každém rohu, od brzkého rána až do pozdních večerních hodin, od bohémských doupat po seriózní prostředí plné naleštěných Applů. V obrovské konkurenci, do které se každý nový podnik rodí, je zkrátka nezbytné nabídnout něco navíc – v Brně už nestačí „nějaký kafe“, domácí limonády a koláče, tady se kope jiná liga. Pro majitele oříšek, pro kavárenské povaleče ráj na zemi.

Café Placzek
Na ulici Minoritská v historickém centru města, co by kamenem dohodil od Náměstí Svobody, láká proskleným průčelím podnik, který je kromě stylové kavárny i funkcionalistickým skvostem. Nádherný interiér domu postaveného v roce 1928 je dílem Tomáše Rusína a Ivana Wahly. Zaujme  na první pohled především díky ohnivě červenému lustru a černobíle laděnému zařízení, které přes svou strohost nepůsobí chladně.

Káva jako vášeň
Nažehlené košile a naleštěné polobotky číšníků, na každém stole sněhobílá cukřenka, káva do (jak jinak než černobílého) hrníčku s logem podniku… V Café Placzek nepodceňují sílu detailů a nedělají kompromisy. Co se týče kávy, vždy je možné si vybrat ze tří možností – směsi Café Placzek a dvou jednodruhových káv dle nabídky. Je na místě podotknout, že tým baristů je skutečně špičkový. Nehrozí jinde bohužel velmi časté přehmaty typu potrhané cremy u ristretta, které na svou cestu k zákazníkovi čekalo na baru dlouhé minuty. Nikdo neobrací oči v sloup, když chcete něco navíc, k zákazníkovi se tu přistupuje s úctou – pánovi vedle mě se právě rozzářily oči nad dýňovým latte macchiatem, dnes už druhým, jak vzápětí přiznává. Sirupy na domácí limonády (z vlastního testování doporučuji především malinovou) navíc vyrábí sama majitelka, Jiřina Plačková. Vyplatí se sledovat i tabule s denní nabídkou smoothies a malých svačin.

Delikatesy po celý den
Jídelní a nápojový lístek zachovává tón udaný interiérem – černobílé minimalistické provedení potěší svou jednoduchostí a přehledností. Kromě tradičních kavárenských snídaní (včetně méně častých vajec do skla) tu lze začít den i vídeňskými párečky s domácím pečivem nebo bio kaší s čerstvým ovocem. Lákavá je i další nabídka jídel, která překračuje tradiční kavárenské schéma snídaně-panini-hermelín. Café Placzek nabízí několik druhů sandwichů, salátů a sladkých i slaných palačinek. Místní cukrář je opravdovým mistrem svého řemesla  – domácím dezertům lákajícím ze skleněné vitríny je těžké odolat (zvlášť pokud máte štěstí a mistr přinese z kuchyně právě dopečený dort). Další pokušení navíc čeká v jídelním lístku v podobě nabídky zmrzlinových pohárů.

Servis jako samozřejmost
Striktně nekuřácký podnik má dvě patra, spodní rušnější, horní spíše tišší, vhodné například pro obchodní schůzky či rendez-vous. V létě navíc přibývá (po šesté hodině večerní kuřácká) zahrádka. Dlužno podotknout, že servis je na opravdu vysoké úrovni napříč celým dnem. Číšníci na sebe nepokřikují přes půl podniku a baví se polohlasně, i když je v kavárně jen několik hostů. Samozřejmost? Kdo v Brně prošel pár podniků třeba v sobotu odpoledne, ví, že ani zdaleka ne.
Jediné, co lze Placzkovi vytknout je, že v „odpolední kávové špičce“, kdy se kavárna zaplní, se čekací doba o něco prodlužuje. Na druhou stranu je to jen další důkaz toho, že si vítěz Czech Bar Awards 2014 v kategorii Nový podnik, získal popularitu napříč brněnskou kavárenskou veřejností. 

Klíčová slova: café, káva, placzek, delikatesy, recenze, dezerty

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.