30.10.2017 13:13


Rybáři lovili z jedovnického Olšovce sedm druhů ryb, kapři míří na vánoční stoly

Autor: Iveta Borková | Kurz: Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Než lidem přistane kapr na štědrovečerní tabuli, spousta z nich se vyrazila podívat na to, jak se ryby loví. Na výlov Olšovce u Jedovnic zavítali návštěvníci hlavně v sobotu, v neděli je odlákala nepřízeň počasí. Ryb byl dostatek, přesná čísla napoví až prodej vánočních kaprů. Z Olšovce vylovili rybáři krom kaprů taky amury, tolstolobiky, líny, candáty, štiky a sumce.  

Autor: Iveta Borková

Jedovnice – Jindy klidná hráz jedovnického rybníka ožívala v sobotu už kolem půl sedmé ráno. Po roce se sem vrátila akce, která je pro někoho tradiční výlov, pro jiné společenská událost u piva, svařáku a dobrého jídla. Kromě rybářů v gumácích a zabláceném oblečení se na hrázi Olšovce hemžila o víkendu spousta stánkařů, kteří nabízeli sladké i slané pochoutky, keramiku a další věci. Sobotní počasí i přes nízké teploty návštěvníky neodradilo, v neděli už neměli s velkým větrem trpělivost ani někteří prodejci a účast byla znatelně slabší.  

Kromě rybího masa mohli lidé ochutnat třeba pštrosí speciality. Tento stánek patří na výlovu mezi tradiční. „Akce se účastníme už popatnácté, máme zde i stálé místo,“ pochvaloval si majitel Marek Kubíček. Za tolik let už srovnává návštěvnosti jednotlivých ročníků. „Letos přišlo vzhledem k počasí přiměřeně lidí. Podle mě by ale byl lepší termín o čtrnáct dní dřív,“ hledal prodejce příčinu průměrného počtu přítomných. O zákazníky nouzi neměl. „Už tu máme stálý okruh lidí, kteří si hned ráno chodí pro chlazené maso,“ dodal Kubíček.  

Většina těch, co přišli, neodolala pohledu na právě vylovené ryby a minimálně jednu si odnesla domů. Měli pestrý výběr. „Nejvíc na odbyt jde kapr a amur. Kapři mají nejčastěji kolem čtyř kilo, ti nejmenší tři. Amur je menší, mívá kolem dvou až čtyř kil,“ popisoval sortiment ryb rybář Zdeněk Lehký u stánku nahoře na hrázi. Vybrali si i náročnější konzumenti. „Ještě máme poptávku po línech. Tolstolobik se zase hodí hlavně do udírny, ten už má přes pět kilo. Dole, přímo u vody prodáváme štiku, candáta a sumce,“ vyjmenoval Lehký.  

Pořadatelé byli spokojení především se sobotní návštěvností a s úrodou ryb. „I přes nepřízeň počasí přišlo lidí dost. Rybám tento rok počasí svědčilo, sucho je nijak nepoznamenalo, a tak měly dobré přírůstky. Lidem jsme tedy mohli nabídnout sedm druhů,“ pochvaloval si jeden z organizátorů Leoš Blažek. Na přesný odhad úspěšnosti rybolovu je podle něj brzy. „Celkové množství vylovených ryb budeme vědět až o svátcích, kdy prodáváme vánočního kapra,“ vysvětlil Blažek.

Výlov Olšovce je tradiční akce, která každý rok láká více a více lidí, z obce se tak pro oba dny stává jedno velké parkoviště. Pro návštěvníky z Brna a Blanska zařídili organizátoři posílení autobusových linek. Stovky lidí se tak mohly pokochat výlovem rybníka s rozlohou 42 hektarů. Někteří z přítomných si ryby vychutnají už teď, ti trpělivější počkají na vánočního kapra.  

Klíčová slova: výlov, jedovnice, olšovec, ryby, kapr

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.