10.03.2015 22:37


Recenze: Nové bistro Savec nenadchne, ale ani neurazí

Autor: Poštulková Lada | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

V centru Brna v ulici Gorkého se před nedávnem otevřelo nové café bistro Savec. Proč café bistro? Protože Savec není pouze restaurace nebo kavárna, ale příjemná kombinace obojího. Proč Savec? Protože podle majitele Petra Trávníčka by sem zákazníci měli chodit nasávat. A to nejen alkohol, ale hlavně atmosféru.

Když už člověk pár týdnů denně chodí kolem podniku s názvem Savec, přirozeně se zajímá, co ho tam asi čeká. Tuší totiž, že to nebude jako na vesnici v hospodě U Hořínků, kde vám na stůl dopadne půllitr dvanáctky ještě dřív, než se stihnete zorientovat v kouřovém oparu. Očekává, že se ocitne v podniku, jehož majitel přišel s něčím novým, čím by se lišil od početné konkurence. Café bistro Savec sice nenadchlo ničím objevným či unikátním, ale přesto dokáže zaujmout.

Lada Poštulková. Foto: Klára Galová

Savec je sympatický svým „café-bistro“ pojetím. V jeho nabídce totiž nenajdete desítky jídel z několika mezinárodních kuchyní, ale spíše něco lehčího k zakousnutí, jako jsou zapékané bagety, pannini nebo sendviče. A větší hlad mohou zahnat třeba těstoviny nebo pravá italská klobása. V poledním menu má Savec vždy jednu polévku a dva druhy hlavních jídel, což doplňují pokrmy typické právě pro bistra. Jejich česnekový krém s bylinkovými krutony však tentokrát vůbec nebyl krémový, natož aby nějak výrazně chutnal po česneku. I jeho cena, která nebyla zahrnuta do celkového menu, byla poměrně vysoká. S hlavním jídlem - výbornými boloňskými tagliatelle - a malým pivem jsem platila sto šedesát korun, což je, troufnu si říct, pro studenta za oběd hodně. A jelikož se Savec nachází v těsné blízkosti třech fakult Masarykovy univerzity, mohl by se tak vysokými cenami připravit o spoustu zákazníků. 

Na Savci jde poznat, že je otevřený teprve pár týdnů a svou klientelu si stále hledá. V pravé poledne, které pro většinu restaurací znamená naprostou špičku, bylo v novém bistru prázdno. Je to škoda, protože Savec nabízí příjemné prostředí třeba pro pracovní oběd. Moderně zařízený prostor bistra je průchody rozdělen v podstatě na tři samostatné místnosti, které vytváří dostatečné soukromí. Navíc se člověk nemusí bát, že by na druhého musel přes stůl kvůli hluku v místnosti křičet. Atmosféru naopak doplňuje nijak nerušící příjemná hudba. Bistro laděné do černobílé na někoho může působit nudně nebo chladně, na druhou stranu střídmost dovoluje vyniknout nespočtu zajímavých obrazů s barevnými prvky, takže celek rozhodně zanechá dojem. 

Obsluha byla milá i profesionální, navíc uměla poradit. Po vydatném obědě aktivně nabízela tři druhy dezertů, na než nám sice už nezbylo místo, ale nutno říci, že vypadaly hodně lákavě. 

V café bistru Savec najdete dobré jídlo, příjemné prostředí i obsluhu. Savec, po vylepšení několika maličkostí, by si mohl najít své pravidelné zákazníky. 

Klíčová slova: kavárna, bistro, Savec, jídlo, káva

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.