27.10.2017 17:47


Recenze: Kulaté, barevné a děravé. Jak chutnají brněnské donuty?

Autor: Sára Zedková | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Mastné, těžké a příliš sladké koblihy v dírou uprostřed. Takovou představu jsem o donutech získala z amerických filmů. V Brně vidí člověk tyto americké koblihy poslední dobou téměř na každém rohu. Jsou opravdu tak dobré, jak vypadají na fotkách a poutačích? Jaké možnosti mají vegani a lidé na bezlepkové dietě? A kde najdu v Brně opravdu dobré donuty? Odpověď na své otázky jsem zjišťovala v sedmi různých podnicích.

Vitrína Mr. Donut ve Vaňkovce

Zajít si pro donut k snídani do Mr. Donut ve Vaňkovce je zřejmě téměř nemožné. Byla jsem tam dva dny po sobě, vždy po deváté ráno, kdy otvírají. Poprvé mi slečna sdělila, že kvůli technickým problémům budou prodávat až odpoledne. Den poté, ve stejnou dobu, jiná slečna upřesnila technické problémy na nefunkční tablet. Svůj vytoužený donut s názvem Mr. Donut, který je něco jako klasika tohoto řetězce, jsem dostala až později odpoledne. Už po prvním zakousnutí přišlo velké zklamání. Světlé těsto se podobalo obyčejné české mastné koblize s těžkou jahodovou polevou a barevnou posypkou. To vše „pouze" za 55 korun. Donut jsem navíc v žaludku cítila ještě asi hodinu, a to nemám problémy se zažíváním. O bezlepkové a veganské verzi si také můžete nechat zdát.

Moje „tour de donut" pokračovala v novém Vegan Sweet Baru v Orlí, který nahradil okénko All-in Fresh v České ulici. Na veganské donuty jsem se těšila díky zkušenosti s donuty z All-in Fresh. Čekal na mě poněkud jiný zážitek. Malinový donut s pistácií byl nádherný na pohled. Těsto bylo tužší a rozhodně ne tak lehké a nadýchané, jak si pamatuji z okénka. Překvapila mě ale přiměřeně sladká poleva ze skutečných malin. Kousky pistácií tvořily s malinou zajímavou kombinaci. Těsto nugátového donutu s oříšky na tom bylo o něco lépe, nugát navíc chutnal skvěle. Cena 50 korun je za donut v Brně asi průměrná. Moderní minimalistické prostory a neonová výzdoba působí trochu chladně, nicméně obsluha je příjemná. Ani tento podnik ale nenabízí bezlepkové donuty.

Příjemným překvapením byly Funky Donuts v pasáži v Lidické ulici. Při vstupu do útulného krámku vás zaujme výzdoba. Žádné skleněné vitríny, ale dřevěné bedny zavěšené na ocelových lankách a zeď s věšáky na donuty. Obsluha byla milá, ochotná poradit. Společně jsme vybrali donut Pistachio Bomb, který je spolu s malinovým Raspberry Love nejprodávanější. Hned s prvním kousnutím přišel pocit nekonečné blaženosti. Těsto bylo krásně vláčné a nadýchané, poleva chutná a nemalé kousky pistácie doplňovaly celkový dojem tohoto zeleného krasavce. O to překvapivější byla cena - 45 korun, nejnižší ze všech navštívených obchůdků. Oproti většině donutáren, kde se dělá cukrová poleva, tam vyrábí polevu z belgické čokolády. Nevýhodou je provizorní posezení ve formě laviček a to, že zatím není možné zaplatit kartou. Chybí také veganské i bezlepkové donuty.

Za naprostý propadák bych označila Trdlodonut z řetězce Trdlokafe. Svůj jsem koupila v Masarykově ulici. S donutem má Trdlodonut společný možná tak kulatý tvar a díru uprostřed. Jeden jeho konec se smočí asi do dvou centimetrů v lískooříškovém krému. Dál má člověk tři možnosti. Může si ho nechat olepit čokoládou, lentilkami nebo arašídy. Zvolila jsem čokoládovou variantu na ořechovém trdelníku. Místo nasekané tmavé čokolády, jak vyobrazoval plakát, z trdelníku odpadávala čokoládová posypka, která bohužel s čokoládou neměla mnoho společného. Vychladlý trdelník chuti moc nepobral. Za tuto krásu jsem dala 69 korun. A to můžu být ráda, že jsem Trdlodonut nedostala za stejnou cenu na půlce trdelníku, jak se to dělalo ještě před týdnem.

La Donuteria sídlí na Zelném trhu v budově městské tržnice. Tento krámek se chlubí, že má nejlepší donuty ve městě. S tím bych tak úplně nesouhlasila. Těsto kokosového donutu, který jsem si vybrala, připomínalo francouzské pečivo. Bylo krásně vláčné a chuťově vyvážené. To se ovšem nedá říct o polevě, která byla na můj vkus příliš sladká a to nejsem typ člověka, který by sladil málo. Celkově ale donut hodnotím spíše kladně. Obsluha byla milá, posezení, vzhledem ke společným prostorám pro stánky v celém patře, dostačující. Cena se pohybuje od 50 korun za běžné donuty až po 70 korun za speciální. Ani tady bezlepkové a veganské donuty nekoupíte.

Veganské donuty zavedla Mlsná holka. Tu najdete v Kozí, co by kamenem dohodil ze Svoboďáku. Vybrala jsem si Red Velvet, jejich nejprodávanější donut. Těsto donutu připomíná českou koblihu, podobně jako u Mr. Donut. Není ale tolik těžké, tuhé a mastné. Red Velvet vyhoví všem, kteří touží po lehkém, méně sladkém donutu. Jeho poleva je z mascarpone. Celý donut je posypán drobky dortu amerického původu Red Velvet. Ty jsou trochu hutnější, ale chuťově vyvážené. Obchůdek je malý, útulný, příjemně zařízený. Obsluha milá, ochotná vše vysvětlit. Nevýhodou je posezení pro pouze dvě osoby a absence bezlepkových donutů. Cena se pohybuje od 49 do 53 korun.

Donutové putování jsem zakončila v kavárně a cukrárně Kafe & Kobliha v Pekařské ulici, nedaleko Mendláku. Není zrovna jednoduché krámek najít. Upozorňuje na něj pouze plyšový donut za výlohou. Obsluha se na mě smála už ode dveří. V nabídce jsou i různé netradiční kombinace jako javorový sirup se slaninou nebo koblihy plněné mákem. Vybrala jsem borůvkovo-citronový donut s tymiánem. Kombinace chutí je velmi nápaditá, a přestože jde o cukrovou polevu, není přeslazená. Citronový podtón jemně doplňuje chuť borůvky, nepřebíjí ji. Těsto je měkké, vláčné a celkově chutné. To je on! Mého srdce šampion. Řekla bych, že je to nejlepší brněnský donut s cukrovou polevou. Koblihy a donuty mají stejnou cenu, 50 korun. Jen škoda, že si tam člověk nemůže chvíli posedět. Mají tam totiž i stolní fotbálek. Veganské a bezlepkové donuty ovšem neprodávají.

Klíčová slova: donuty, Brno, Mr. Donut, Vegan Sweet Bar, Funky Donuts, La Donuteria, Mlsná holka, Kafe a kobliha, Trdlokafe

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.