13.03.2014 09:57


Pryč ze supermarketů, potraviny můžeme nakupovat jinde

Autor: Novotná Tereza | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Ekonomika

Čechy stále více zajímá složení potravin, které kupují. Do supermarketu je ideální chodit s lupou, abychom si mohli patřičně posvítit na složení na obalech. Na druhou stranu ale často dáváme přednost nižší ceně před kvalitou. Nakoupit vše, co potřebujeme, pod jednou střechou supermarketu je jednodušší, ale možná se vyplatí  kvůli svému zdraví navštívit víc specializovaných obchodů, které se v Brně objevují jako houby po dešti.

Brno Obchody se zdravou výživou, farmářskými potravinami nebo menší specializované obchody jsou v Brně skoro na každém rohu. Představují tak alternativu k nákupům v supermarketu. Společnost má v poslední době tendenci vracet se ke kořenům. Zajímáme se o bylinkářství, doma pečeme kváskový chleba a znovuobjevujeme recepty našich babiček. Společně s tím se zvyšuje obliba kvalitních potravin dovážených především z nedalekých koutů České republiky. „Já kupuji zeleninu na farmářských trzích a často se ptám, odkud to je. I když mi třeba u hlívy řeknou, že z velkopěstírny, ráda si ji koupím, vypadá totiž líp než ta v Tescu. Chodím tam s oblibou i kvůli těm lidem. Popovídají si a popřejí hezký den, to mám ráda,“ přiznala studentka Tereza PaďourováEva Kotoučová, majitelka obchodu Koloniál. Foto: Tereza Novotná

Právě na osobní kontakt sází majitelé obchodu Koloniál, který se nachází na Gorkého ulici. „Snažíme se mít jiný přístup k zákazníkovi, takový vřelejší. Chceme nabídnout produkty, které jsme sami všechny vyzkoušeli. V drtivé většině jsou to regionální potraviny, ne všechno se ale v regionu dělá. Třeba čokoláda nebo káva, tu jsme nenašli nikde na jižní Moravě, ta je z východních Čech, od Hradce,“ podotýká Tomáš Prudký, který v Koloniálu prodává. Jeho přítelkyně je majitelkou obchodu, pracují tu spolu. „Chtěla jsem něco jednoduchého, aby to ladilo s prvorepublikovým nádechem,“ řekla majitelka Koloniálu Eva Kotoučová.

Regionální potraviny, neboli farmářské jsou charakteristické tím, že jsou vyrobené na území České republiky. Nejčastěji se mezi farmářské potraviny řadí maso, mléčné výrobky nebo zelenina. To, že ji vypěstoval místní farmář, nemusí ale nutně znamenat, že je v bio kvalitě, tedy vypěstovaná bez použití chemie. Na bio potraviny se specializují zdravé výživy, například ta na Údolní, kde pracuje Radmila Gajdušková „Hodně k nám chodí maminky, protože hledají zdravější, alternativní způsob stravování pro děti. Nejčastěji nakupují sladkosti bez cukru,“ podotkla Gajdušková.

Zákaznice nakupující ve zdravé výživě. Foto: Tereza NovotnáOvšem ne všichni lidé jsou ochotní chodit do menších obchodů a dávají namísto toho přednost pohodlným nákupům v supermarketech, kde najdou vše pod jednou střechou.  „Volím pohodlnou cestu, takže buď Billa, která je nejblíž, nebo Tesco. Jinam chodím prakticky jen tehdy, když mají akci na Kofolu. Levné potraviny nekupuji, nechutnají mně. A zdravé výživy mě nechávají celkem chladným,“ přiznal student Kryštof Benatzky.

Klíčová slova: zdravá výživa, farmářské potraviny, nakupování

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.