09.04.2016 19:27


První letošní Trhy jako Brno přerušil déšť, ochutnávku asijských pokrmů stihli jen nejrychlejší návštěvníci

Autor: Anna Tišnovská | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Milovníci kořeněného asijského jídla si první letošní Trhy jako Brno příliš dlouho neužili. V pátek odpoledne začalo pršet a déšť neustal ani v sobotu, proto prodejci v provlhlých stáncích před vchodem do nákupní galerie Vaňkovka jen marně čekali na zákazníky. Ochutnávku netradičních pokrmů si tak vychutnali jen ti, co přišli ještě za sucha nebo později pod deštníkem.

Vůně nejrůznějšího koření a chilli zaujme návštěvníky vycházející před budovu nákupní galerie. Konají se zde letos poprvé Trhy jako Brno, festival zaměřený na gastronomii a farmářské produkty. Pořadatelé tentokrát vybrali téma asijské kuchyně a zájemci mohou ochutnat pokrmy inspirované indickými, japonskými, vietnamskými i thajskými chutěmi.

Asijské speciality i česká farmářská klasika

Než se však návštěvník dostane do Asie, musí nejdříve projít kolem stánků s tradičním pardubickým perníkem, moravským vínem a poctivými českými uzeninami. Přestože jsou zde kuchaři z proslulých brněnských restaurací, jako jsou Pad Thai, Klub cestovatelů nebo Kodo, nabídka netradičních asijských jídel není široká. U některých stánků se začínají tvořit fronty. Jedním z nich je Tamarind Tree. Zástupci z této restaurace přijeli do Brna z Prahy a nabízí čínské knedlíčky Dim sum. „Dal bych si dva vepřové s krevetami, jeden kachní a potom jeden speciál," vybírá muž na začátku fronty. Ostatní mu nahlíží přes rameno do dřevěných nádobek, ze kterých vychází pára. Kuchaři udržují jídlo horké, aby požitek z malých soust byl maximální. „Dejte si švestkovou omáčku, je výborná. Knedlíček do ní takhle namočíte a zvýrazní se jeho chuť," radí zákazníkovi prodavačka v černých gumových rukavicích. 

Banh mi burger od kuchařů z Veselé vačice byl příkladem skvělé asijské fúze. | Autor: Anna TišnovskáAtmosféra rodinného stolování typického pro asijské kultury je znát i na trzích. U stolů se schází skupinky přátel, vzájemně si vyměňují kousky jídla a dávají tipy, jak správně prokrm vložit do úst. Zkušení gurmáni konzumují zakoupené pochutiny hůlkami. Méně odvážní strávníci si berou plastové příbory a postávají u stolečků mezi stánky. Zastavuje je moderátorka, křičí do mikrofonu, aby přehlušila monotónní indickou hudbu, a ptá se zákazníků, jak by ohodnotili zakoupená jídla. Ze všech stánků je největším překvapením Veselá vačice a jejich Banh mi burger, který spojuje oblíbenou klasiku v podobě karbanátku z kvalitního mletého masa s asijskými bylinkami a nakládanou zeleninou. 

Hřejivý zážitek z dobrého jídla zkazil studený déšť

Prodejci postávají pod plátěnými stříškami stísněných stánků, na které začínají padat první kapky. Někteří se dívají nervózně na hodinky, jsou dvě hodiny odpoledne. Hlavní program trhů ještě ani nezačal, ale fronty u stánků se krátí a zákazníci se jdou schovat před deštěm do nákupní galerie. U stolečků zůstávají odolnější návštěvníci, kteří se rukama snaží uchránit jídlo na plastových talířcích před kapkami deště. „Snad se mi to nenaředí," říká mladík upíjející limetkovou limonádu s chilli. Prodejci, kteří mají vystavené zboží v bedýnkách před stánky, ho rychle zakrývají. Rušný dav lidí v prostoru před stánky utichl a prořídl.

Počasí není to jediné, co některým návštěvníkům vadí. „Psali, že zažijeme Asii, ale já tu moc asijských jídel nevidím," stěžuje si dáma v elegantním kabátě a usrkává rybízové víno z plastového kelímku. „Těšila jsem se na polévku phở, ale žádný prodejce ji nenabízí. Rozhodně jsem od toho čekala víc," přitakává vysoká dívka s brýlemi. Sbírají své věci, potom společně odchází k tramvajové zastávce, stejně jako většina návštěvníků. Příští Trhy jako Brno naplánovali pořadatelé na konec května. Jejich tématem budou klasické stánkařské produkty – burgery a hot dogy. Ty se snad setkají s větší přízní návštěvníků i počasí. 

Klíčová slova: trhy, Brno, Vaňkovka, asijské jídlo, farmářské produkty

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.