22.10.2015 23:03


Práce snů. Dvojice cestuje po Evropě a chutná kávu

Autor: Tereza Hrabinová | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Za projektem European Coffee Trip stojí Aleš Pospíšil a Radek Nožička. Přibližují veřejnosti svět výběrové kávy. V evropských městech vyhledávají ty nejlepší kavárny a snaží se popsat příběhy lidí, kteří v nich kávu připravují.

Autor: European Coffee Trip

Někdo miluje kávu a neumí si představit svůj pracovní den bez dobrého espressa. Někdo zase miluje cestování a jakmile dostane v práci dovolenou, vydá se na cesty. Rodák z Přerova Aleš Pospíšil po vystudování elektrotechniky na VUT  působil v softwarových firmách. Více ho ale zajímal svět kávy a poznávání různých míst. V tehdejším zaměstnání dal proto výpověď a zrealizoval s  fotografem a studentem strojírenské fakulty VUT Radkem Nožičkou projekt „European Coffee Trip“.  Od loňského září se tak dvojice úspěšně živí cestováním a srovnáváním chuti různých druhů kávy po celé Evropě. „V současné době jsme navštívili už dvacet zemí a třicet čtyři měst. Pořád je co poznávat,“ říká s nadšením Pospíšil.  

European Coffe Trip

Za cíl si kladou v podobě průvodců na svém blogu přibližovat příběhy lidí a kaváren s výběrovou kávou a psát reference. „Od začátku bylo jasné, že projekt musí mít vizuální formu,“ říká Pospíšil. Kromě psaní článků na blog proto na místech i fotí a natáčí videa. „Společnost často vnímá baristy v tomto typu kaváren jako snoby. To se snažíme odbourat a přibližovat jejich svět veřejnosti,“ popisuje Nožička.

Postupem času se dvojice stává známější a kavárníci je k sobě častokrát zvou. „Začali jsme v Brně a Praze, kde jsme znali pár baristů. Ti nás odkázali třeba na deset dalších. Tak jsme postupně získávali kontakty,“ vysvětluje Pospíšil. V některých městech navštíví čtyři nejlepší kavárny. Například ale v Berlíně, kde je výborných kaváren kolem padesáti, musejí vybrat opravdu jen ty nejlepší z nejlepších. Na místě zůstávají v průměru tři až pět dní. „Například v Poznani jsme ale byli déle. Setkali jsme se tady se skvělou komunitou lidí a v kavárně, ve které bylo i kino, jsme promítali film o kávě, na který má Aleš práva,“ vypráví Nožička.  

Na cestách přespávají většinou u známých a kamarádů z kavárenské komunity nebo přes webovou stránku Couchsurfing, díky které poznali spoustu zajímavých lidí. Když letěli do Helsinek, neměli do poslední chvíle zajištěné ubytování. Nakonec je ubytovala slečna, i když se ten den potřebovala učit na zkoušku. Druhý den společně připravovali kávu i s její maminkou, se kterou se museli dorozumět česko-polsky. „V Poznani nás zase ubytovala holka, která nám ještě před naším příjezdem domluvila rozhovor v rádiu a televizi,“ říká Nožička.European Coffee Trip

Hlavním zdrojem financí projektu jsou sponzoři a články, které píšou. Kromě toho kavárnám v Česku prodávají výběrová zrnka kávy ze zahraničí a pořádají přednášky pro veřejnost. Jako první Češi mají také přístup do Youtube Space v Berlíně, kde si můžou půjčit techniku a využít prostory pro svá videa. Největším snem do budoucna je pro dvojici rozšířit pole působnosti i na farmy, kde se káva pěstuje.

Člověk často běduje nad tím, že ho jeho zaměstnání nenaplňuje, ale nemůže s tím nic udělat, protože se přeci musí nějak živit. Příběh projektu European Coffee Trip je ukázkou toho, že pokud člověk své vizi opravdu věří, může dělat to, co ho opravdu baví. „Je to práce snů, kterou jsem si ale musel sám vytvořit,“ uzavírá Pospíšil.

Klíčová slova: káva, cestování, European coffee trip

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.