10.03.2018 18:49


Podnikatelům od května přibydou nové povinnosti. Důvodem je ochrana osobních údajů

Autor: Adéla Formánková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů začne platit 25. května. Podle oficiálních prospektů ministerstva průmyslu a obchodu má zvýšit ochranu osobních údajů občanů a zlepšit úroveň tuzemského podnikatelského prostředí. Přináší podnikatelům množství nových závazků. Za jejich nedodržování jim hrozí vysoké pokuty. 

Vlajka České republiky a Evropské unie. Foto: Adéla Formánková

Česká republika – Nařízení z Evropské unie známé pod zkratkou GDPR zpřísňuje požadavky na ochranu a zpracování osobních údajů. Dotýká se veřejné správy, ale i podnikatelů a živnostníků. Na jejich hlavu od 25. května padají nové povinnosti. Mezi výčet těch základních patří povinnost vést záznamy o zpracování osobních údajů, vyhovění žádosti o výmaz nebo nahlášení porušení ochrany osobních dat do 72 hodin.

Podnikatelé se nejvíce obávají pokut, které mohou dostat při nedodržování nařízení. Ty dosahují výše 20 milionů euro. „Je pravda, že nařízení zavádí poměrně vysoký strop sankcí. Ale určitě se nemusí nikdo obávat, že by za triviální incident byly uděleny tyto nejvyšší sankce. Budou uplatňovány úměrně,“ uvedl ředitel odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Pavel Vinkler. Otázkou pro podnikatele zůstává, jakým způsobem bude Úřad pro ochranu osobních údajů dohlížet nad dodržováním evropského nařízení. „Kontrolou může být jednoduché vyžádání elektronické dokumentace k vedení GDPR,“ řekl zástupce společnosti GlobalSequr Josef Javora.

Před českými podnikateli se otevírají dvě cesty. Buď se s evropským nařízením zvládnou vypořádat sami a zdarma, nebo splnění náležitostí, které GDPR diktuje, svěří odborníkům za poplatek. To záleží na tom, jaké osobní údaje zpracovávají, za jakým účelem a jaké je jejich množství. „Můžete nařízení využít k tomu, abyste se hlouběji podívali na chod své společnosti. Brali to jako příležitost k revizi toho, jakým způsobem ve společnosti nejen s osobními údaji pracujete,“ vyzývá živnostníky jeden ze společníků advokátní kanceláře Pečený, Fučík, Langer Ivan Langer. 

GDPR nahrazuje stávající zákon o ochraně osobních údajů. Ačkoli má nařízení na starost ministerstvo vnitra a Úřad pro ochranu osobních údajů, informace o GDPR podnikatelům zprostředkovává i ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Přes zřízení zvláštní sekce na webu a přes řadu seminářů, které MPO pořádá, podnikatelé jsou z nařízení stále zmatení. Jedná se o sporné případy jako je kamerové nahrávání, monitorování mailové pošty nebo sledování aut doručovacích služeb pomocí GPS navigace. „GDPR je samo o sobě dobrá myšlenka, ale zpracovaná evropským způsobem,“ uvedl Langer. 

Klíčová slova: evropské nařízení o ochraně osobních údajů, GDPR, podnikatelé, živnostníci, osobní údaje

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.