02.05.2014 13:37


Pod pokličkou studentského stravování aneb jak přežít

Autor: Tomisová Marie | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Studium v jiném než domovském městě otevírá studentům obzory nejen vědecké, ale i společenské, životní a praktické. Mezi ty poslední patří i nutnost postarat se o sebe a svůj žaludek.

Brno – Úskalí studentského stravování je víc, ať už jde o pestrost stravy, cenu nebo její pravidelnost. Zvlášť na studenty, kteří jsou prvním rokem mimo domov, čeká výzva v podobě objevování tajů nakupování potravin, vaření nebo menz. Každý k tomu přistupuje trochu jinak, někdo se nechá živit obědy dovezenými z domu, jiný dá přednost legendárním univerzálním hnědým omáčkám v menze. Ti odvážnější, kteří se odhodlají vydat cestou vlastního vaření a testovat sami na sobě své kuchařské dovednosti, se potýkají s nejrůznějšími komplikacemi. Najít nejbližší a nejvýhodnější supermarket, naučit se jak vydrhnout připálenou rýži či zjistit, že i tavené sýry mají své datum spotřeby.

NakupováníStudentská lednice.

Mnoho studentů řeší problém jak vše odhadnout a naplánovat tak, aby jídlo vyšlo právě pro jednoho člověka. „Většinou si nakupuji maximálně na den nebo dva dopředu, jen pár věcí, které budu bezprostředně potřebovat,“ řekl student medicíny v Ostravě Vladimír Lapčík. V supermarketech často nabízejí výhodná rodinná balení potravin, která není schopen jeden člověk zkonzumovat. „Velká balení nenakupuji, jen pokud jde o trvanlivé potraviny, o kterých vím, že je budu potřebovat nebo že je zužitkují spolubydlící,“ popsala studentka farmacie Marie Borovičková. Podle jejích slov sama zbytečně neutrácí, i když nemá přehled, kolik přesně peněz za jídlo dává. Velké balení müsli nebo jogurtu, které je možné rozdělit na více porcí, si občas kupuje studentka architektury Anna Kyšková. „Občas mám problém s litrem mléka. Musím na to myslet, že je to třeba zkonzumovat,“ zamyslela se. Přibližný přehled o výdajích má studentka molekulární biologie a genetiky Eva Svobodová. „V menze je to asi sto padesát korun týdně, dohromady za měsíc se vším všudy asi dva tisíce korun,“ propočítala své útraty za jídlo.

Vaření

Mezi přednáškami často nezbývá na oběd dostatek času. Studenti proto řeší své stravování různě. „Tento semestr obědvám v menze, vařím jen výjimečně, protože jsem většinou celý den ve škole. Na privátě stíhám jen snídat, svačinu a večeři si ráno připravím a beru s sebou do školy,“ vysvětlila Svobodová. Studentka Borovičková si vaří sama nebo si vozí jídlo z domu. Do menzy přestala chodit kvůli nevyhovujícímu rozvrhu a i když by tento semestr na obědy mohla, už si zvykla připravovat jídlo sama. „Vařím jednoduchá jídla, tak dvě porce, ať si je mohu vzít třeba na večeři nebo druhý den, ale ne víc, ať nemusím celý týden jíst to samé,“ řekla Borovičková a doplnila, že má v oblibě kuskus, protože je hodně variabilní. Dá se jíst na sladko s ovocem i na slano se zeleninou, sýrem, masem a podobně. „Moje strava je poměrně jednotvárná, jím skoro každý týden to stejné. Základem jsou těstoviny, a potom saláty, pečená zelenina a červená čočka, ta je rychle hotová,“ popsala Kyšková. Kuchařskou inspiraci pro pestřejší vaření hledá studentka architektury na internetu, když vaří nejen pro sebe. „Nejvíce si vařím sám, na druhém místě je menza a pak se občas stavím i do restaurace nebo si objednám pizzu. Dost často uvařím větší množství a druhý den to mám bez práce. Mám pocit, že ten druhý den je to chutnější,“ zamyslel se student Lapčík.

Co zbude

Stane se, že návštěvníka ledničky překvapí nečekaný poklad v podobě plesnivé mrkve či nevábně vonícího salámu. „Snažím se, abych žádné jídlo nemusela vyhazovat. Dost kontroluji, co je nutné spotřebovat. Když tak pomůže spolubydlící nebo mraznička. Suché pečivo raději přivezu domů dědovým slepicím, než aby bylo v koši,“ objasnila Borovičková.

Studentka Svobodová většinou zbylé jídlo skladuje tak dlouho, dokud se jí ho nepodaří sníst. „Někdy ho beru domů, když jedu na víkend,“ řekla Svobodová. Podle jejích slov se jí občas stává, že se jídlo zkazí. „Z nepozornosti nebo kvůli tomu, že jsem skoro pořád mimo byt, mi často unikne fakt, že mám v ledničce ještě třeba sýr nebo jídlo z předchozích dnů. Ale snažím se proti své roztržitosti bojovat,“ dodala studentka molekulární biologie a genetiky. 

 

Klíčová slova: jídlo, vaření, nakupování, studenti

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.