13.05.2019 18:47


Pivo v Líšni teklo proudem, jeho spotřeba v Česku roste

Autor: Lucie Kohoutková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Pivní festival v Líšni představil sedmnáct českých minipivovarů, které nabízely šedesát druhů originálních piv. Tuto květnovou akci na brněnském sídlišti si nenechaly ujít tisíce lidí. Mnohé lákala Nachmelená opice nebo Ponožky v sandálech.

Líšeňský pivní festival. Foto: Lucie Kohoutková

Brno – Líšeňský pivní festival v sobotu přilákal tisíce Brňanů. Na akci Líšeňského pivovaru návštěvníci již potřetí ochutnávali přes šedesát druhů piv ze sedmnácti lokálních i mimobrněnských pivovarů. „Počasí není ideální, ale přesto je účast vysoká. Snažili jsme se zkvalitnit akci i po technické stránce,“ uvedl organizátor a spolumajitel Líšeňského pivovaru Pavel Sedláček.

Minipivovary nabízely lidem netradiční alkoholové zážitky. „Naše vlajková loď je čtrnáctka IPA s americkými chmely. Je to svrchně kvašené pivo s vyšší hořkostí a výrazným aroma po pryskyřici, citrusech a tropickém ovoci,“ řekl sládek krnovského pivovaru Nachmelená opice Michal Kuřec. Svůj stánek měl na akci poprvé. Pivo vaří už tři roky. „Říkáme, že člověk je z opice a po pivu je nachmelený. Proto Nachmelená opice,“ objasnil Kuřec.

Výjimkou nebyly ani létající pivovary, které mají originální receptury, ovšem nedisponují technologií. Tu si pronajímají v tradičních firmách. Produkt následně prodávají pod vlastní značkou. Mezi brněnské patří například Schrott brewing company, Kočovný pivovar Albert a Kočovný Kozi. „Festivalové akce objíždíme pravidelně. Tady se nám líbí. Nabízíme třeba světlý ležák Pivo jako křemen nebo světlé svrchně kvašené pivo Ponožky v sandálech,“ komentoval spolumajitel létajícího pivovaru Brewniverse Jan Němeček.

Součástí festivalu byly také soutěže s pivní tématikou nebo výzva mistra Maxijedlíka Jaroslava Němce o nejrychlejší snědení půlkilové tlačenky. Zahrály kapely Bakama, Písně Které Těší, Supertesla a Saville row. „Byl jsem tu i minulý rok, ale letos mi přijde akce větší. Zatím jsem ochutnal Líšeňského PePu a Single Hop IPA z Beskydského pivovárku, který je pouze z jednoho typu chmele,“ svěřil se návštěvník Jan Reniers.

Trendy v Česku podle sládka Jiřího Čejky zrcadlí americkou pivní scénu. „Momentálně jsou populární kyseláče. U nich se používají kmeny bakterií mléčného kvašení. Tato piva se ochucují různými druhy ovoce, protože čisté se to pije špatně,“ vysvětlil Čejka. Jeden z nejnovějších stylů je prokvašené pivo Brut IPA s vysokým obsahem alkoholu. Při výrobě se do něj přidávají enzymy, které rozloží škrob ze sladu. „Trendy se mění, ale vždycky to táhne ležák,“ dodal Němeček.

Na Líšeňském pivním festivalu proteče přes pět tisíc litrů piva. Spotřeba v Česku loni stoupla na více než šestnáct milionů hektolitrů za rok. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven na jednoho Čecha vychází přes sto čtyřicet litrů ročně, tedy o šest velkých piv více než předloni. „V Česku je přes čtyři sta minipivovarů a asi padesát velkých. Minipivovary ovšem nepředstavují ani dvě procenta produkce piva v České republice,“ nastínil Čejka.

Klíčová slova: pivo, festival, Líšeň, pivovar

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Nový komentář