25.03.2013 21:08


Ovocné pálenky a zabíjačka. Tak vypadal velký košt v malé obci

Autor: Radka Kůřilová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Kultura

Když se řekne košt, většina lidí si představí víno. Na jižní Moravě se však neochutnává jen vinný mok, ale také ovocné pálenky. Malá slovácká vesnička Kelčany pořádala už jedenáctý ročník festivalu zaměřený právě na košt pálenek.

Košt ovocných pálenek v Kelčanech oslavil v sobotu úspěšný jedenáctý ročník. Kelčany jsou malá ves na Slovácku. Mají pouhých dvě stě padesát obyvatel. Jejich počet se ovšem každým rokem zvyšuje, alespoň v den koštu díky pravidelným i novým návštěvníkům.

I když akce začíná až ve dvě hodiny, před budovou obecního úřadu, kde se košt odehrává, už stojí fronta netrpělivých nadšenců. Mezi nimi čeká i Lenka Burianová, která nikdy na podobném podujetí nebyla. Její přátelé ji v sobotu ráno přemluvili, aby s nimi zkusila do Kelčan zajít. „Původně jsem vůbec nechtěla. Myslím, že tu budu jediná žena,“ svěřuje se Lenka. O košty se totiž zpravidla zajímají především muži. Ale v poslední době začínají ženy nevyrovnaný poměr dohánět. „Z letošních dvě stě čtyřiceti návštěvníků tvořily asi čtvrtinu ženy,“ chlubí se Roman Šťastný, předseda občanského sdružení Klubu přátel dobré zábavy (KPDZ). Bez něj by tradice koštu zanikla, protože obci chybí finance. 

Ještě před vstupem se Lenka s jedním z přátel domluví, že budou vystupovat jako pár. Pro ten je totiž vstupné zvýhodněné, stojí pětset korun, zatímco jednotlivec si zaplatí dvěstě osmdesát korun. Kromě pásky na zápěstí dostanou také katalog všech vzorků pálenek a štamprli. „Katalog je rozdělený podle druhů. Vidíš tak, kdo který vzorek přihlásil a kolik za něj obdržel bodů,“ vysvětluje Lence zkušený přítel, který je v Kelčanech už počtvrté. Lenka si tedy v nepřeberném množství snaží vybrat. Ostatní se shodnou, že ochutnají šampióna, protože nejrychleji mizí. Jako šampión se označuje vzorek, který při degustaci porota ocenila nejvíce body, měl by tedy být nejlepší. Letos z 925 vzorků vyhrála trnka z roku 2009 od Josefa Ingra ze Skoronic. Lenka si ale raději vybírá něco ze sladších ořechovek a višňovek. Číslo višňovky zakřičí dívce obsluhující u regálů plných lahviček s pálenkami. S troškou nalitou ve štamprli odstupuje, aby uvolnila místo tlačícím se lidem. Na dívku musela křičet, protože tu nahlas hraje cimbálová muzika z Milotic. Hluk vytváří i skupinky ochutnávajících, kteří diskutují o kvalitě vzorku.

„Rychle, pojďme se najíst, než nic nezbude,“ popadne jeden z přátel Lenku za ruku. V ceně koštu je nejen ochutnávka pálenek, ale také pochoutky z domácí zabíjačky. Mezi jídlem se najdou i speciality jako česnekové škvarky či Ferrari tlačenka, která je celá červená. Letos navíc pořadatelé nabídku rozšířili o pomazánky. Zvláštnosti se nacházejí i mezi koštovanými pálenkami. „Každý rok objevujeme nové druhy, letos je nejneobvyklejší mláto červené, zázvor výluh, modrý pramenbols a dýňovice,“ vyjmenovává místopředseda KPDZ Pavel Šnajdr. Lenka se nestačí ani najíst a už ji přátelé berou do stanu, kde objeví druhou část pálenek. „Kvůli rostoucímu počtu vzorků i návštěvníků jsme museli rozšířit prostory vyhřívaným stanem zezadu budovy,“ osvětluje Šnajdr neobvyklé prostorové uzpůsobení.

Lenka s přáteli odchází po půl deváté. Vzorků je ještě dost, ale už dochází jídlo. „Mažeme další nášup pomazánek, opravdu jsme chlebíčkový národ,“ směje se jedna z pořadatelek s velkým tácem plným namazaných chlebů. Poslední vytrvalce vyhánějí kolem první hodiny ranní. „Část výdělku půjde Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek,“ ukazuje Roman Šťastný speciální pokladničky, kam se mohlo přispívat. Jedenáctý ročník se povedl a Klub přátel dobré zábavy plánuje v tradici setrvat i příští rok.

Klíčová slova: Slovácko, košt, pálenky

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.