19.03.2020 18:01


Otevřít si kavárnu a začít podnikat bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělala, říká mladá právnička

Autor: Marie Červenková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Ekonomika

Denisa Ulehlová se po ukončení studia práv rozhodla společně s přítelem Tomášem, že si bez předchozích zkušeností s podnikáním otevřou kavárnu. Tehdy si myslela, že zahájení provozu zabere pár měsíců. Nakonec zabralo rok a půl. Dnes je brněnské Kafe v rozkladu otevřeno již půl roku. Z toho co byl pouze nápad dvou mladých lidí, se tak opravdu stala realita.

Majitelka a provozovatelka Kafe v Rozkladu Denisa Ulehlová. Zdroj: Denisa Ulehlová

„Nemůžu říct, že otevřít si kavárnu byl můj celoživotní sen, tím pro mě vždy bylo stát se právničkou, což se mi také podařilo,“ vypráví Denisa. Dnes pracuje na Nejvyšším soudě v Brně a zabývá se trestním právem, což ji baví. Zhruba před dvěma lety jí ale v Brně chyběla kavárna s větší a hlavně originálnější nabídkou. Zároveň jí vadilo, že její přítel Tomáš, který je svářeč, musel odjíždět na montáže, a tím pádem ho celý týden skoro neviděla. A tak otevřením nové kavárny vyřešili oba problémy. V centru Brna je nyní nový podnik s neotřelou nabídkou a Tomáš díky práci v kavárně už nikam odjíždět nemusí.

„Otevření kavárny pro nás bylo od začátku těžké. V té době jsem problémy příliš nevnímala. Když se na to však podívám zpětně, nejtěžší bylo, když nám docházely peníze na otevření,“ popisuje Denisa. Kafe v rozkladu otevřeli devátého září minulého roku. Pár týdnů před spuštěním provozu ale stále nebylo jasné přesné datum otevření. „Tlak na nás byl opravdu hodně velký. Tlačila na nás naše rodina, známí, majitel objektu a zároveň i veřejnost. Lidé totiž o našem záměru byli seznámení skrze sociální sítě. Až jsem z toho cítila, že nám nevěří, že náš projekt dotáhneme do konce.“ Jen dny před otevřením nebyly v kavárně dokončené ani základní věci. Chybělo nádobí, stoly, vybavení do kuchyně i jídelní lístky. „Toto období pro mě bylo nejtěžší a zároveň nejemotivnější. Celý týden před otevřením jsme s Tomášem nespali a ani jsme neměli čas se najíst. Zároveň jsem si uvědomila, že po roce a půl práce se z naší původní myšlenky stává realita,“ vypráví Denisa.

Nakonec se Denise a Tomášovi podařilo kavárnu otevřít ve stanoveném datu. Dodnes však není kavárna v takovém stavu, který si Denisa původně představovala. „Do budoucna bych chtěla, aby byl náš podnik známý a aby sem lidé rádi chodili, což bude vyžadovat neustálou práci a dlouhodobé vylepšování,“ popisuje své plány Denisa. Dnes pořádá Kafe v rozkladu různé hudební večery, divadelní představení, autogramiády a večírky. „To jsou akce, které bych chtěla uskutečňovat i do budoucna. Oproti jiným podnikům máme výhodu velkého prostoru, takže s pořádáním různých akcí nemáme problém.“

Hosté v Kafe v Rozkladu. Foto: Marie Červenková

Název Kafe v Rozkladu vyvolává u zákazníků údiv a většina chce znát jeho původ. “Chtěli jsme za každou cenu český název, a pokud možno trochu zvláštní, aby vyvolával u lidí otázky, nebo alespoň nějakou reakci,” popisuje Denisa vznik názvu kavárny. “Zároveň jsme chtěli název originální, aby se nepletl s názvy dalších kaváren. Slovo rozklad vnímáme pozitivně, spíše jako rozložení na menší části.” Název má navíc symbolizovat interiér kavárny. Ten se skládá z několika různých částí, díky kterým mají zákazníci více soukromí. V kavárně je například část s knihovnou, kde je noha stolu nahrazena policemi na knihy. Je tu i zahrada s květinovou tapetou, galerie, kde jsou vystaveny fotky či obrazy umělců, a také herna, kde si lidé mohou zahrát různé deskové hry. V neposlední řadě by měl název vyjadřovat přístup majitelů k životu, samozřejmě s nadsázkou. “Nenecháme se ničím rozložit,” směje se Denisa.

Denisa Ulehlová vystudovala práva a jejím snem bylo stát se soudkyní, otevření kavárny neměla v plánu. Dnes stále pracuje na Nejvyšším soudě v Brně. Obě zaměstnání se jí podařilo skloubit jen díky jejich časové flexibilitě a důkladnému plánování. „Rok před otevřením jsem si nevybrala žádnou dovolenou a ušetřila si ji právě na otevření. První měsíc a půl po otevření jsem také byla pouze v kavárně a neumím si představit, že bych musela v této době chodit i na soud.“ Snu z dřívějších let, tedy pracovat jako soudkyně, se ale ještě nevzdala. „Stát se soudkyní není v dnešní době nic jednoduchého. Mnoho z mých kolegů a známých se pozice prozatím rozhodlo vzdát. Je to tím, že ve věku okolo třiceti let, kdy chtějí zakládat rodinu, si nemohou dovolit být v práci, se kterou rodinu neuživí. Mě to momentálně také nemotivuje, to ale neznamená, že se to do budoucna nezmění,“ popisuje mladá právnička. 

Denisa doporučuje mladým lidem, kteří chtějí podnikat, aby si to dobře rozmysleli, zároveň je ale nezrazuje. Důležité podle ní je si každý krok velmi pečlivě promyslet a také zdůrazňuje nutnost vstupního kapitálu. „Nás podporovali rodiče a také jsme na otevření použili veškeré naše finance. Dokonce jsme jednu dobu přemýšleli, jakou věc z našeho bytu prodáme. Původní potřebný kapitál se totiž minimálně třikrát navýšil. V dnešní době si mladí lidé často myslí, že po otevření bude vše hotové a podnik bude sám vydělávat. To ale není pravda, je potřeba neustále na všem pracovat a vše zlepšovat,“ vysvětluje Denisa. „Ale i přes veškeré překážky a dlouhou cestu pro mě bylo otevření kavárny to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělala,“ dodává.

Klíčová slova: podnikání, Brno, kavárna

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Nový komentář

Přehled komentářů

Míša Burešová | 20. 03. 2020, 18:37
Kavárna je v pohodě, zjevně máte velmi krásný interiér. Bylo by zajímavé vidět více fotografií. Mám otevřenou instituci, ale chci otevřít vaši hospodu, kde lidé mohou pít chutné pivo nebo si můžete vychutnat sklenici piva. Chci interiér v klasickém dřevěném stylu, nic víc. O podnikání jsem moc nevěděl a hodně jsem se naučil na https://pujckytipy.cz/. To je vždy velké riziko, ale teď jsem na to připraven. Hodně štěstí