12.12.2012 07:33


Noční Stisk: Co ochutnat na vánočních trzích

Autor: Jan Pluhař | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

K Brněnské vánoční atmosféře každý rok neodmyslitelně patří vánoční trhy. Stánky na náměstí Svobody a Zelném trhu nabízejí návštěvníkům kromě různého zboží a jídla také nepřeberné množství oblíbených horkých drinků. Stisk přináší přehled těch nejzajímavějších a nejchutnějších.

BrnoZimní bar Turbomoštu na Zelném trhu je každoročně jedním z nejnavštěvovanějších stánků na vánočních trzích. Foto: Jan Pluhař Ať už lidé navštěvují vánoční trhy za jakýmkoliv účelem, málokdo odolá pokušení zahřát se v mrazivém počasí horkým alkoholickým nápojem u některého ze stánků. Výběr je však více než široký a člověk by se asi dříve několikrát pořádně opil, než by si mezi horkými drinky našel své favority.

Asi nejznámějším konceptem mezi brněnskými vánočními stánky s horkými nápoji je Turbomošt. Zimní bary Turbomoštu mají v Brně už dlouholetou tradici a každoročně patří k těm nejnavštěvovanějším, což jistě není náhoda. Kromě vlajkové lodi Turbomoštu, který obsahuje jablečný mošt, jablkovici a koření, nabízí zimní bar velmi širokou škálu horkých drinků na bázi jablečného moštu nebo svařeného vína. Barmani mají ve stáncích k dispozici hodně druhů alkoholu a návštěvníkům, kteří se nemusí bát experimentovat, na požádání namíchají téměř cokoliv. Kromě zimního baru na Zelném trhu se Turbomošt prodává také ve stáncích kavárny Zastávka (na Zelném trhu i náměstí Svobody), kde mají kromě alkoholických nápojů také výbornou kávu a domácí pečivo a sladkosti. Stisk doporučuje: Anton aus Tirol (zimní bar Turbomošt/kavárna Zastávka)

Další stálicí mezi horkými nápoji u stánků je dvojice drinků Svoboďáček a Brňáček, které jsou už poměrně silné a v kombinaci s vysokou teplotou podávání dělají divy. Svoboďáček se skládá ze svařeného vína, rumu, medoviny a citronu, v Brňáčku je pak vodka namísto rumu.Stánek U Čápa na náměstí Svobody láká na tradiční Svoboďáček a dobrý punč. Foto: Jan Pluhař Pravý Svoboďáček prodávají ve stánku pivnice U Čápa na náměstí Svobody, Brňáček je k dostání například v Taverně na Zelném trhu. Stisk doporučuje: Svoboďáček (U Čápa)

Kapitolou samou pro sebe jsou vánoční punče. Tento zdánlivě jednoduchý nápoj z vína, rumu, citronu a koření nabízejí snad v každém druhém stánku. V jednotlivých punčích jsou však opravdu velké rozdíly a málokterý je opravdu poctivý. Opravdu dobré punče vaří U Čápa nebo ve stánku s jednoduchým názvem Punče na Zelném trhu. Stisk doporučuje: vanilkový punč (Punče)

Co se týče méně tradičních věcí, dobré drinky mají také například U Zlomené lyže na náměstí Svobody, kde míchají třeba svařák s různými sirupy. Pro ty, kdo rádi poznávají nové chutě, je pak na Zelném trhu stánek U Mikeše, kde vytvářejí opravdu zajímavé kombinace. Stisk doporučuje: Skokan (U Zlomené lyže)

Klíčová slova: Brno, vánoční trhy, stánky, nápoje, alkohol

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.