08.12.2014 09:12


Nejlevnější obědy mají na Univerzitě obrany, nejdražší na VUT

Autor: Marek Osouch | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Ekonomika

Brno je centrem několika vysokých škol a univerzit. Obory však nejsou jediným rozdílem mezi nimi. Každá z nich má jinou cenu jídla ve své menze či jídelně. Od Ministerstva školství dostávají ale školy na jedno jídlo stejnou dotaci 17,95 korun. Nejlevněji vychází jídlo na Univerzitě obrany,kde student utratí za celý oběd čtyřicet korun, na VUT může cena dosáhnout až dvojnásobku.

Brno – V menze jedné univerzity stojí jídlo čtyřicet korun, ve druhé pětačtyřicet a jinde i šedesát. Rozdíly v cenách jídla jsou otázkou desetikorun na jednom jídle. Za měsíc to může činit i několik set.

Nejlevnější jídlo mají v menze na Univerzitě obrany. Od ostatních škol v Brně se však liší tím, že se jedná o státní, nikoli veřejnou školu. V jejich menze mají vojáci a civilní studenti na výběr z pěti jídel. Jedno stojí devětačtyřicet korun, ostatní čtyřicet. Přitom ovšem mají v ceně polévku, salát či moučník. „V průměru chodím do menzy dvakrát týdně a myslím, že za tu cenu máme skvělá jídla,“ pochvaluje si menzu na Univerzitě obrany Denisa Pospíšilová, která tam studuje meteorologii a klimatologii.

Na Masarykově univerzitě stojí jídlo podle výroční zprávy za rok 2013 průměrně 36 korun. Dalších 17,95 korun dostávají z ministerstva. „Cena se skládá ze vstupních cen surovin v průměru dvacet korun na porci plus režijní – správní, provozní a mzdové – náklady na výrobu zhruba devětatřicet korun,“ popsal vedoucí menz Masarykovy univerzity Roman Tancoš.  Podle studentky Evy Žáčkové jsou ceny přijatelné obzvlášť po porovnání s VUT. „Občas jsou ale porce dost malé,“ podotkla. Studenti Mendelovy univerzity utratí za oběd podobnou částku.  

Vysoké učení technické v Brně má pokrmy v menzách po srovnání skutečně nejdražší. Smažený kuřecí cordon bleu stojí v menze Pizzerie Mozzarella třiapadesát korun, přičemž v ceně ještě není započítaná příloha zhruba za čtrnáct korun. Výsledná částka, kterou musí student zaplatit, dosahuje téměř sedmdesáti korun, bez polévky. V bufetu na bývalé lékařské fakultě Masarykovy univerzity stojí cordon bleu i s přílohou čtyřiatřicet korun. S polévkou se dostane na padesát. „Vzhledem k tomu, že nevím, jak má Masarykova univerzita poskládanou cenu jídla, nemohu odpovědět, proč je cena v našich menzách vyšší,“ sdělila ředitelka Kolejí a menz VUT Dagmar Vlčková. Na otázku, aby uvedla skladbu ceny smaženého vepřového řízku, Vlčková neodpověděla. Roman Tancoš se domnívá, že mohou mít jiné režijní náklady, kalkulaci výroby či jinou dotační politiku univerzity. 

Cordon bleu je jedna z minutek, které v průměru i na Masarykově univerzitě patří ke dražším. Pokud bychom porovnávali hotová jídla, na menzách VUT budou stále dražší. Svíčková stála na VUT minulý týden jedenačtyřicet korun, což zhruba odpovídá ceně na Masarykově univerzitě. Na VUT ovšem nemají v ceně započítanou přílohu. Za houskový knedlík ke svíčkové zaplatí student sedm korun a tím se dostane na celkových osmačtyřicet. „Ceny jsou na to, co dostanu, vysoké, ale jelikož tam nechodím každý den, tak se to dá,“ uvedl student fyzikálního inženýrství a nanotechologií na VUT Tomáš Axman. Stěžuje si ale na velikost porcí, které podle něj neodpovídají tomu, že na škole studují většinou muži.

Klíčová slova: menza, cena, univerzita

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.