06.05.2015 19:17


Moři v Brně se daří, už „vyplavilo“ osm tun ryb

Autor: Ryšavá Monika | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Ekonomika

Pochutnat si na čerstvých rybách vylovených přímo z mořské vody už není pro české obyvatele nereálné. Tomáš Zezula vymyslel a uskutečnil projekt, který v Brně funguje šestým měsícem. Lososy a pstruhy z bývalé brněnské čističky v Pisárkách odebírají  restaurace, ale i běžní lidé. Zezula projekt ohodnotil jako úspěšný.

Moře v Brně v Pisárkách. FOTO: Monika RyšaváBrno - Když moře České republice nezařídila příroda, zařídil to Tomáš Zezula. Jeho projekt Moře v Brně, který funguje půl roku, zaznamenává úspěch. Za tuto dobu vyprodukoval osm tun lososů, pstruhů a mořských plodů. Jedná se o jediný projekt na našem území, který formuluje podmínky tržního chovu mořských ryb v zemi nemající vlastní pobřeží. „Brno jsem si vybral proto, že je výhodné pro dlouhodobou investiční politiku. Počáteční vklad nebyl na dnešní poměry vysoký, bylo to méně než deset milionů, přesto ve finále úspěšný,“ zhodnotil Zezula projekt, který připravoval pět let.

Jelikož se Zezula dostal do meziobdobí, kdy nemůže čerpat dotace, musí se spoléhat na prodej. „S financováním je to na hraně, takže se snažíme projekt postavit na komerčním základu,“ vysvětlil Zezula. Jeho prodejna, která se nachází v Pisárkách, nabízí čerstvé ryby nejen běžným zákazníkům, ale i restauracím a obchodům s potravinami. Mezi odběratele patří obchodní řetězec My Food a restaurace Pavillon. „Projekt je revoluční, Zezula dokázal, že můžeme dostat čerstvou rybu přímo v Brně. Její chuť je potom úplně jiná než u té přivezené z mořských oblastí,“ řekl šéfkuchař restaurace Pavillon Jan Kaplan.

Projekt Moře v Brně je mořským produkčním systémem nacházejícím se nejdále od mořského pobřeží. V areálu se nachází dvě nádrže s vodou, jedna se slanou mořskou, druhá s brakickou, která je množstvím soli něco mezi slanou a sladkou vodou. Celkově pojmou padesát tun ryb. Projekt slouží i pro vědecké účely výzkumníkům z Masarykovy univerzity a také se snaží o záchranu lososa atlantského, kterého ohrožuje průmyslový chov v pobřežních místech. 

Prodejna ryb v Pisárkách. FOTO: Monika RyšaváProdejna ryb v Pisárkách. FOTO: Monika Ryšavá

Klíčová slova: Moře v Brně, Tomáš Zezula, čerstvé ryby

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.