26.02.2014 18:51


Moravští vinaři varují před nekvalitními víny, počasí je tolik netrápí

Autor: Barbora Božková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Ekonomika

Špatná vína a výkyvy počasí. To jsou hlavní starosti moravských vinařů, kteří prezentují svou produkci až do pátku na brněnském veletrhu Vinex Spotřeba nápoje mírně roste, ale výroba zůstává v posledních dvou letech na průměrném množství šest set hektolitrů za rok. Značné rozdíly jsou však především v kvalitě vín na českém trhu. Vinaři proto zákazníkům doporučují kupovat vína ve skleněných lahvích a pořádně si prostudovat etiketu.

Brno – Spotřeba vína v Česku roste. Tuzemští vinaři jsou ale ročně schopni vyprodukovat nanejvýš čtyřicet procent domácí poptávky. Průměrný Čech přitom podle ministerstva zemědělství vypije dvacet litrů vína ročně – o čtyři litry víc než před deseti lety. Poptávka na českém trhu se proto doplňuje dovozem z Itálie, Španělska či Jihoafrické republiky. Právě na levná zahraniční vína by si měli lidé dát pozor. „Nejvíc se dováží nejlevnější vína té nejnižší kvality,“ řekl předseda českého Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Na veletrhu bylo možné ochutnat mnoho odrůd. Foto: Pavel Krška

Například u zahraničních sudových vín nemusí dovozce nijak ověřovat jejich jakost. Státní zemědělská a potravinářská inspekce po něm požaduje pouze osvědčení ze země původu vína a výsledek rozboru zpracovaný tamtéž. „U vína, u nějž není povinnost kontroly obsahu a ani není v lahvi s etiketou, chybí záruka kvality,“ doplnil Nyitray. Případná pochybení tak může zjistit až namátková kontrola v obchodech.

K základním prověřovaným hodnotám při kontrolách patří stanovení obsahu alkoholu, cukru a kyseliny siřičité, také množství oxidu uhličitého, konzervantů, kvasinek či plísní nebo právě původ hroznů. Prohřešky se ale nevyhýbají ani českým výrobcům. Mnoho vzorků při takových kontrolách nevyhoví a některé dokonce kvůli zdravotní závadnosti. Zbylá pochybení se týkají například klamně uváděného původu hroznů či pančování vína vodou. Konkrétní informace o nekvalitních nápojích a jejich výrobcích lidé najdou na webových stránkách inspekce Potraviny na pranýři.

Návštěvníci veletrhu ochutnávají víno. Foto: Barbora BožkováDalším problémem je pro vinaře počasí. Loňský suchý podzim a navazující velmi mírná zima by se mohly projevit na letošní úrodě hroznů. Vinaři se ale shodují na tom, že problémy s výnosy mohou nastat jen při skutečně extrémním počasí.  „Problémem by mohl být nedostatek vláhy. Půda by teď normálně měla dostatek vlhkosti z pomalu tajícího sněhu, kořeny révy by se pak přirozeně táhly za vlhkem do hloubky,“ vysvětlil Nyitray ze Svazu vinařů.

Vinař Luděk Košut vidí jako podobnou hrozbu kroupy. „Každý rok je ale, co se týče počasí, všechno jinak. Pro dozrávání hroznů je ideální teplý podzim a hodně slunce, při vlhkém počasí totiž hrozí vznik plísně šedé. Problém ale máme třeba i se špačky,“ uvedl Košut hospodařící na třiceti hektarech vinohradů. Podle něj byl minulý rok specifický dlouhou zimou, chladným jarem a horkým létem. Jeho vína proto mají větší podíl kyselin a nejsou tak cukernatá jako předchozí ročník.

Kvalitní a cenově dostupná tuzemská lahvová vína stojí sedmdesát až sto padesát korun. Na opačném konci spektra jsou speciality jako ledová či slámová vína, ta mohou stát i sedm tisíc korun. Konkrétně moravská vína přitom podle Nyitraye nabízí většinou vyšší kvalitu, než je tomu odpovídající cena.


Pro zákazníky je však klíčovým hlediskem při výběru vína chuť. Karel Novák z Brna kupuje víno velice často, většinou přímo od vinařů. „Mám rád dobrá moravská i česká vína. Vždy k vinaři přijdu, ochutnám a rozhodnu se. Víno mi musí chutnat,“ řekl Novák, který za nápoj ročně utratí okolo deseti tisíc korun. Petr Kovařík z Vyškova kupuje víno jednou týdně ve vinotéce. „Vybírám podle chuti, preferuji červené,“ řekl Kovařík, který se zajímá i o obsah cukru ve víně, chemické složení ani zemi původu ale nijak nezkoumá.




Klíčová slova: víno, Vinex, dovoz vína, Morava, veletrh, Brno, výstaviště

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.