10.05.2014 10:00


KIWI: Syrové pokrmy, na které jedlíci dlouho nezapomenou

Autor: Spoustová Martina | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Restaurace Kiwi uzavírá seriál o brněnských vegetariánských restauracích, protože se od předchozích restaurací mírně liší. Kuchyně je totiž takzvaně vitariánská, což v praxi znamená, že zde kuchaři podávají pouze syrovou a tepelně neupravenou stravu. V tomto článku může čtenář nahlédnout do zvláštních kuchařských technik netypické restaurace.

Brno - Vitariáni jedí pouze ovoce, zeleninu, ořechy a semínka. Ačkoliv se laikovi může zdát, že na jídelníčku v takovém případě najde jen strouhanou mrkev nebo celer, opak je pravdou. „Máme jeden stálý jídelní lístek, ale jídla se snažíme pravidelně obměňovat, aby se naši zákazníci nenudili. Vždy je nám  líto nějaké jídlo z jídelníčku vyřadit, protože každý pokrm má své fanoušky. Připravujeme je z velkého množství syrových surovin, rozhodně se nejedná o chudou stravu,“ říká spolumajitelka KIWI Jana Neduchalová.

Tato nekuřácká restaurace je poměrně nová, majitelé ji otevřeli před dvěma lety, a jedná se o vůbec první ryze vitariánskou restauraci v České republice. Zájemci ji můžou najít na ulici Gorkého 45. Jak říká sama spolumajitelka, z počátku své existence měla restaurace velké problémy. Nikoliv problémy finanční či existenční, ale našlo se velké množství lidí, kteří požadovali její zavření. Mnoho odpůrců argumentovalo tím, že jíst pouze syrovou zeleninu či ovoce je smrtelně nebezpečné. V současné době je situace lepší.

Pozvánka na kurzy nevaření

Nutno konstatovat, že ceny nejsou určené přímo pro chudé studenstvo. Člověk si ale připlatí za skvělý kulinářský zážitek a velké porce. Navíc s desetiprocentní slevou pro studenty není placení účtu tak velké zlo. Hlavní jídlo vyjde průměrně na sto čtyřicet korun, polévky pak na korun sedmdesát a u dezertů a mixovaných nápojů se ceny různí. „Jídlo je čerstvé, nádherně upravené, je ho dost a hlavně je tepelně nezpracované. Patřím mezi pravidelné zákazníky. Oceňuji zejména to, že se po jídle cítím lehce a svěže. Po vydatném obědě si můžu říct, že jsem udělala něco pro své zdraví. Mým oblíbeným pokrmem jsou hlavně celerové špagety,“ říká veterinářka Eva Masaryková.

Nejoblíbenější jsou vitariánské dezerty. Ty si najdou příznivce i v řadách všežravců. „Stravuji se zcela normálně, a proto jsem nevěřil, že bych se mohl najíst něčeho, co není tepelně upravené. Nicméně pohanková kaše s ovocem mě totálně dostala a nyní se sem vracím pravidelně,“ říká student Zdeněk Haase. Z dezertů má strávník na výběr palačinky, pohankové kaše, jablečné nudličky nebo makový řez. „Náš jídelníček se hodně odvíjí od ročních období. Snažíme se pracovat především se sezónními potravinami. V zimě tak například nenabízíme pokrmy s rajčaty, protože ta, která se v zimě dají koupit, jsou opravdový odpad,“ vysvětluje Neduchalová.

Prostředí je příjemné a je zařízeno ve velmi strohém a čistém duchu. Strávníka tak v jídle nic nerozptyluje. Restaurace má kapacitu třicet dva míst. Nově nabízí rozvozy jídla, které využívá čím dál větší počet lidí, zákazník si ho objednává prostřednictvím internetu. „Mezi naše klienty patří především lidé střední generace. Nově přibývá i studentů, proto u nás mají desetiprocentní slevu,“ říká Neduchalová.

Jídelníček v restauraci KIWI

Personál v restauraci se skládá z pěti pracovníků. Zvláštností je, že celá obsluha je složena z vitariánů. Striktní podmínkou pro práci v této restauraci je nejíst maso. Obsluha zde funguje do jisté míry jako nutriční poradce, poněvadž se jedná o velice alternativní způsob stravování, se kterým je spojena celá řada otázek. „Vitariánství není ještě úplně rozšířený trend, i když si myslím, že lidé jsou stále více nemocní a unavení, tudíž hledají alternativní pomoc právě v podobě zdravé stravy. Pro všechny zájemce, kteří by se o tomto stravování chtěli dozvědět víc, pořádáme každý měsíc vitariánské srazy. Na těch řešíme různé problémy, spojené se syrovou stravou,“ doplňuje Neduchalová.

Klíčová slova: vitarian, restaurace, syrová strava

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.