28.02.2015 20:21


Ke carvingu potřebujete jen tři věci, říká carverka

Autor: Bártová Eva | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

S carvingem, tedy vyřezáváním motivů do různých materiálů, se Alena Kulhánková poprvé setkala v prvním ročníku střední hotelové školy. Nejdřív se jí zalíbila možnost z obyčejného ovoce nebo zeleniny vytvořit něco neobyčejného, ale později ji oslovila preciznost a možnost se stále zdokonalovat.

Brno - Carving je pro jednadvacetiletou studentku pedagogiky a učitelství praktického vyučování Kulhánkovou oblíbený koníček a odpočinek. Poprvé se s vyřezáváním motivů do materiálů jako jsou ovoce, zelenina či mýdlo, setkala na střední hotelové škole, kde studovala obor Hotelnictví a turismus. Tady jí i jejím spolužákům nabídli několik kurzů, včetně kurzu carvingu. Na něm se naučila základy a začala vyřezávat i doma. Během střední školy se začala účastnit i dvou ze tří českých soutěží v oblasti, kterými jsou Melounový a Dýňový šampionát. „Je dobré tyto soutěže navštěvovat. Člověk může načerpat mnoho nápadů a podívat se jak pracují ostatní,“ říká carverka.

Pro carving jsou nejdůležitější tři základní věci. „Kvalitní suroviny, kvalitní nože a samozřejmě také trpělivost,“ vysvětluje. Carving jí nabízí možnost neustále se zlepšovat. „Je to proces neustálého učení. Sama za sebe nemůžu říct, že umím všechno,“ přiznává. Podle ní také nelze říct, jestli je snazší vyřezávat zeleninu, ovoce nebo mýdla. Důležité je, aby carver pracoval s materiálem na základě jeho vlastností. „U zeleniny je možné provádět řezy opakovaně, pokud se něco nepodaří, ale u mýdel je to něco jiného. Tam je nejlepší všechno odříznout na první pokus, protože další zářezy jsou již vidět,“ zdůrazňuje.

Vyřezání velké kytice prý může trvat i celý den, některé menší kousky nezaberou ani hodinu. Vše podle carverky záleží na šikovnosti tvůrce a složitosti vzoru. Carving se dnes hojně využívá v cateringu a hotové výtvory jako dárky. Přesto Kulhánková říká, že si nedokáže představit, že by se jen carvingem mohla uživit.

Klíčová slova: carving

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.