13.04.2014 13:04


Kdo chce jíst zdravě, chránit planetu a zvířata, míří do Vegalite

Autor: Spoustová Martina | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

V druhém díle seriálu o veganských a vegetariánských restauracích navštívím brněnskou restauraci Vegalite. Zde si přijdou na své nejen vegetariáni a vegani, ale především každý, kdo si dá na oběd místo bůčku či smaženého řízku raději zdravější a méně tučnou variantu. Brněnská restaurace láká na své zdravé menu zákazníky od roku 2009. Nachází se na ulici Slovákova a výhodná poloha mezi několika fakultami je důvodem, proč je tak oblíbená mezi studenty.

Brno - Původně mohli zákazníci navštěvovat restauraci Vegalite na Cejlu, odkud se přestěhovala na ulici Slovákova. „Vzhledem k naší poloze v epicentru studentského dění a v rámci přebíhání mezi fakultami jsou studenti našimi stálými hosty, ale naše klientela zasahuje nejširší spektrum. Po dobu vydávání denního menu k nám chodí veškeré věkové skupiny. Od malých dětí až po důchodce a právě z toho máme největší radost,” říká číšnice Jana Pušková.

Vchod do Vegalite

Jídla, která ve Vegalite připravují, vychází z vegetariánské a veganské filosofie. Cílem kuchyně je přispět ke zmírnění vybíjení zvířat na této planetě a její celkové devastaci. Veganská jídla kuchaři připravují ve větším množství a je zde i jejich větší výběr. Při přípravě jídla je podle majitele nejdůležitější dodržovat určitý stupeň vynalézavosti, ale je nutné naplňovat i celoplošný standard. Kuchaři experimentují s různými kombinacemi chutí, které pak hodnoti přímo strávníci.

Zajímavostí je, že se kuchaři ve Vegalite snaží podávat svým zákazníkům jídla, která vychází z tradiční české kuchyně. Na jídelním lístku nechybí například knedlo-zelo-robi, svíčková, guláš na všechny možné veganské způsoby, pohankový prejt, grilované špízy nebo dršťková polévka z hlívy ústřičné. „Dbáme na českou tradici, ale nebojíme se ani experimentovat s nápady z kuchyní nám vzdálených tisíce kilometrů,” vysvětluje majitel Vegalite Jiří Malenovský.

Do restaurace nechodí jen vegetariáni a vegani. „Chodím sem rád, je zde dobré jídlo, super ceny a pěkné prostředí. I když nejsem vegetarián, rád si dopřeju něco zdravého,“ říká policista Jakub Dlouhý. Průměrné ceny jídel se pohybují od padesáti do sto třiceti korun. Polední menu i s polévkou vyjde na necelých osmdesát korun. „Nejsme příznivci slevových portálů či studentských slev. Domníváme se, že ceny našich jídel jsou dostupné pro všechny a tudíž adekvátní. Provoz restaurace stojí určité peníze, podle čehož se samozřejmě odvíjí i ceny jídel,“ podotýká Malenovský.

Týdenní menu vymýšlí majitel restaurace. „Při jeho sestavování dbám na to, aby jídlo obsahovalo dostatečné množství živin a strávníci měli pocit sytosti i dostatek energie. Zároveň se snažím čerpat ze sezónních surovin. Stálou nabídku sestavuje kuchyň jako celek po několika měsících úvah,” vysvětlil.

Pokrmy kuchaři neustále obměňují. Oblíbená jídla naleznou zákaznci v menu častěji. U denního menu si může klient vybrat ze tří hlavních jídel. Má ovšem možnost výběru jídla i ze stálé nabídky, kterou kuchaři obměňují přibližně jednou za rok a půl. „Téměř nikdy u nás nenaleznete jedno obědové jídlo vícekrát než jednou za měsíc. Zároveň se necháváme stále inspirovat nejrůznějšími kulinářskými vlivy z různých koutů světa,” doplnil Malenovský.

Klíčová slova: restaurace, jídlo, vegetarián, vegan

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.