02.03.2018 13:38


Každý druhý med je falšovaný, prohřešků s vínem loni výrazně ubylo

Autor: Filip Kříž | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vloni provedla přes 45 tisíc kontrol. Nejproblematičtější jsou restaurace, u každé čtvrté zjistila inspekce prohřešek. Celkem rozdala pokuty v hodnotě přes 111 milionů korun. I díky novele vinařského zákona se zlepšily výsledky testovaných vín. Nevyhovělo osmnáct procent z nich, ještě v roce 2016 to byl více než dvojnásobek. Naopak více než polovina vzorků medu byla padělaných.

Brno – Novela vinařského zákona pomohla zlepšit situaci na trhu s vínem. Z kontrolovaných vzorků nevyhovělo předpisům 18 procent z nich, o rok dříve to bylo 39 procent. V předcházejících letech byla situace podobná. Ačkoliv nekvalitních vín ubývá, ředitel SZPI Martin Klanica nadšení mírní. „Je předčasné hovořit o zásadním zlepšení, musíme počkat delší dobu. Chceme ovšem současný trend udržet,“ prohlásil. Více problémů se objevilo u vín zahraničních.

I letos bylo největší problém se sudovým vínem. Kontrolou neprošlo každé čtvrté, u lahvových bylo problematických 15 procent. I nedostatky sudového vína byly horší. Zatímco u balených vín byly nejčastější prohřešky spíše formální, u sudového se podvádí s obsahem alkoholu, přidáváním cukrů a siřičitanů, v nejhorších případech jsou vína uměle dochucována. To děsí i Svaz vinařů České republiky, který sdružuje největší tuzemské pěstitele i výrobce vín. „Je alarmující, že se objevily nové formy padělání vín, jako je například přidávání aromat,“ sdělil prezident svazu Tibor Nyitrai.

Nenaplnily se prognózy, že novela vinařského zákona bude znamenat konec pro mnohé vinotéky. Jejich počet dokonce v minulém roce vzrostl, v současnosti jich je po republice na 5 700. V roce 2016 jich bylo skoro o pět set méně. „Neznamená to ale nutně, že vzniklo tolik vinoték. Někteří pouze začali své prodeje evidovat, čemuž se před novelou vyhýbali,“ upozornil Klanica.

Med a ti další

Nejvíce z 45 tisíc kontrol provedla inspekce v oblasti maloobchodu, asi 27 tisíc. Jednoznačně nejproblematičtější je situace na trhu s medem. Z kontrolovaných vzorků bylo upravovaných nebo falšovaných 51 % všech šarží. U dalších potravin je situace lepší – nevyhoví méně než pětina. Platí, že nejméně nedostatků mají české potraviny, nejhorší je situace u produktů dovezených ze zemí mimo Evropskou unii. SZPI se proto snaží prosadit povinné uvádění země původu i výrobce. „U některých potravin již povinnost platí, u jiných se spotřebitel nedozví, kdo a kde ji vyrobil,“ řekl Klanica. Zákazníky prý nezajímá, pro koho byl produkt vyroben. „Nic jim to neřekne,“ tvrdí.

Kontroly inspekce ovšem nejsou nahodilé, nedá se proto říct, že procenta prohřešků ukazují skutečnou situaci na trhu, zdůraznil Klanica. Český svaz včelařů o problémech s medem ví a snaží se je řešit. „Med se dá falšovat snadno. Musíme najít takové metody, které pomohou odhalovat podvody,“ sdělila předsedkyně svazu Jarmila Machová. Do boje se snaží zapojit i Evropskou unii. Úspěšně. „Naše návrhy podpořil hospodářský výbor i parlament,“ dodala Machová.

Věčný problém restaurací

Další problematickou oblastí jsou prostory společného stravování, tedy restaurace, pivnice či bary. V těch provedla inspekce 11 a půl tisíce kontrol a u více než čtvrtiny se našly nedostatky. Nejčastějším prohřeškem bylo nedodržování hygienických norem. Dle Klanici jsou problémoví „pseudopodnikatelé“, kteří mají o pohostinství „nulové povědomí“.

Prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek vidí problémy i jinde. „Dvakrát za poslední tři roky se měnil potravinový zákon, změnil se systém kontrol,“ uvedl Stárek. „Pro některé jsou změny složité, jiní s podnikáním skončili.“ Dříve vykonávaly dohled nad provozovnami pouze hygienické stanice. „Nepůsobí to jednotně,“ myslí si Stárek. Pohostinství je dle jeho slov již nyní velice regulované. „Ale rozhodně se nechceme zastávat těch, kteří porušují zákony,“ vysvětlil.

Veřejnost je důležitá

Celkově udělila inspekce v roce 2017 pokuty ve výši převyšující 111 milionů korun. To je méně než v předchozích dvou letech, které byly rekordní – v roce 2015 činily sankce 141 milionů. Inspekce se o svých nálezech snaží informovat veřejnost, mimo web SZPI a tiskové zprávy se snaží propagovat značku Potraviny na pranýři. Internetovou stránku navštívilo 4,5 milionu návštěvníků, oblíbená je i mobilní aplikace, rozmáhají se sociální sítě.

Důležité jsou pro inspekci rovněž podněty spotřebitelů. V roce 2017 jich bylo 4 627. „Všechny bereme smrtelně vážně,“ prohlásil Klanica. Kromě e-mailu a telefonu mohou lidé podávat podněty skrz web i aplikaci Potraviny na pranýři. „Nechceme jenom rozdávat pokuty,“ vysvětluje Klanica. „Spotřebitel musí vědět, co dává do košíku. Snažíme se spotřebitele i podnikatele v problematice vzdělávat,“ uzavřel Klanica.

Klíčová slova: víno, SZPI, inspekce, med, novela vinařského zákona, restaurace

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.