07.04.2016 16:40


K vinařině musíš mít lásku a vědět, že na tebe hrozen nepočká, říká vinař Stanislav Müller

Autor: Radim Kříž | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Vinohrad neznamená jen dobré víno, krásnou krajinu a sladké hrozny. Své o náročnosti této práce a zároveň skryté kráse, kterou tohle povolání obnáší, ví vinař Stanislav Müller. V blízkosti vinařského města Mutěnice koupil sklípek s vinohradem a začal si plnit svůj sen dělat víno. Vinařině se věnuje už čtvrtým rokem a za nic by už svůj koníček nevyměnil. Avšak jak podotýká jeho tchán: „Víno dělá bůh a vinař mu jenom napomáhá."

Autor: Radim Kříž

Hodonín – Vinař Stanislav Müller se vínu věnuje už čtvrtým rokem. Vlastní vinný sklípek a několik vinohradů v oblasti zvané Pod Dubňansků horů. Zpracováním vína se sice neživí, ale rozhodně se jedná o zálibu, kterou si rychle zamiloval.

Jak jste se k vinařině dostal?

Největší zásluhu na tom má můj tchán, kterému je dnes už skoro devadesát let a vinařině se již aktivně nevěnuje. S tím jsem vždy rád procházel vinice. Líbilo se mi, s jakou láskou se o vinohrad stará. Vysvětlil mi, co všechno obnáší mít vinohrad, poučil mě například o tom, co je to kmínek nebo jak se vinohrad správně váže. O tom jsem dřív neměl vůbec ponětí.

A co to tedy obnáší mít vlastní vinohrad?

Chce to mít velkou dávku trpělivosti, a to hlavně v začátcích, kdy třeba víno není vždy úplně nejlepší. Pak určitou píli a hlavně je nutné dělat vše s radostí. Člověk se také musí naučit různé postupy při práci s vínem. Jak se vinohrad střihá nebo ostřikuje a samozřejmě i proces kvašení vín a podobně. Člověk taky nemůže vše dělat sám, musí mít kolem sebe lidi, kteří mu pomáhají a dělají to s chutí.

Starat se o vinohrad musí být vcelku náročné. Jak to vidíte vy?

Určitě to není lehké. Jsou tu práce, které musíme dělat většinou v létě a ve vedrech. Ať už je to okopávání nebo likvidování plevele. Pak z toho ale vzniká produkt, kvůli kterému to děláme, a to je víno. To je ta nejlepší odměna.

Jaký je podle vás prototyp správného vinaře?

Vinař je ten, kdo práci s vínem miluje a dává mu tedy určitou péči. Té musí být opravdu hodně, protože je to časově dost náročná záležitost. Vinař si taky nikdy nemůže říkat, že práce na vinohradě počká, protože vinohrad, výsadba nebo samotný hrozen, na tebe prostě nepočká.

Jak dlouho se vinařině věnujete?

Upřímně řečeno jsem pořád ještě začínající vinař. Víno dělám asi čtyři roky, ale v prostředí vinic se pohybuji už kolem patnácti let. Nejdříve jsem koupil sklípek i s vinohradem. Ten jsem zrenovoval a začal se vínu naplno věnovat. Myslím, že takové lepší víno jsem začal dělat v loňském roce.

Vinné sklípky bývají v mnoha případech staré. Jak dlouho už stojí ten váš?

Má něco přes šedesát let, a to je ještě celkem mladík. Tchánův je snad století starý. Můj sklípek měl dříve klasickou podlahu z hlíny. Ta už tu sice není, ale bylo to praktické, protože když mi něco ukáplo na zem, nemusel jsem to uklízet (smích). V dnešní době je ale vinařství o čistotě a hygieně, takže je to všechno vybetonované. Stejně tak staré dřevěné sudy už nebyly vhodné, proto mám ve sklípku už jen jeden, který slouží jako stůl.

Existuje nějaký cíl, kterého chcete ve vinařině dosáhnout?

Vinařina je pouze mým koníčkem, i když manželka to nazývá vyloženě koňem. Takže cíle jsou takové, abych měl vína čím dál víc. Prostě aby byla dobrá úroda, víno vypadalo hezky a mělo dobrou chuť. Aby se z mého vína lidé těšili a chutnalo jim. A jak říká tchán, víno dělá Bůh a já ho mohu jen trochu ovlivnit.

Jak se úroda vydařila v loňském roce?

Loňský rok byl výborný jak na vláhu, tak na slunečné dny. Úroda byla hezká a výnosná. Mám ve vinohradu přibližně 2 600 hlav a z toho momentálně udělám něco přes tři a půl tisíce litru vína. To je oproti minulým letům nárůst téměř o dvacet procent. Takže úroda z roku 2015 byla výborná, jedná se o velmi vydařený rok.

Měl byste na závěr nějakou zajímavou historku z vinařského prostředí?

Nevím, jestli se jedná přímo o vinařskou historku, ale když jsem kupoval sklípek a ten byl ještě před renovací, kupoval jsem jej s tím, že kupuji vlastně jen jednu místnost zaházenou sudy a nepořádkem. V té době mi muž, od nějž jsem prostory kupoval, řekl, že sklípek býval rozdělený na dvě místnosti. Já jsem tomu nevěřil, protože to tady bylo skutečně malinké a říkal jsem si, že je už popletený a neví, o čem mluví. Potom jsme ale jednou s kolegy z práce popíjeli a kamarád upadl na zeď na konci sklípku. Najednou se ocitl v druhé malé místnosti.

Klíčová slova: víno, vinařina, sklípek, vinohrad

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.