06.10.2015 16:24


Jak si student otevřel vlastní hospodu

Autor: Havelková Lenka | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Před dvěma lety se student Jakub Voigt rozhodl otevřít vlastní hospodu. Bylo mu teprve jedenadvacet let. Ze začátku pracoval sám za barem a s pomocí nejlepších přátel se mu podařilo naplnit svoji vizi. Dnes je jeho malá hospoda Dolní oblast oblíbeným místem mnoha brněnských studentů.

Jak vás napadlo otevřít si v jedenadvaceti letech hospodu?

Byla to nejspíš náhoda. V té době jsem byl ve druhém ročníku na Podnikatelské fakultě a v prvním ročníku na právech. Přišel za mnou známý a nabídl mi, jestli bych nechtěl převzít a znovuotevřít jednu starou putyku v Králově Poli. Měl jsem týden na to, abych se rozhodl. Jelikož jsem měl už z dřívějška živnost na pohostinství, tak jsem dlouho nepřemýšlel a vzal to. Říkal jsem si, že zprvu budou náklady poměrně nízké, takže je budu schopen pokrýt, i kdyby sem chodili jen kamarádi.

Jaké byly začátky? 

Počítal jsem s tím, že budu nějakou dobu na nule. První půlrok jsem dělal za výčepem sám a pomáhali mi přátelé a známí. Všechno, co jsme vydělali, jsme investovali zpět. Snažili jsme se, ať se to někam posouvá. Hodně věcí tady nefungovalo, nebo bylo zastaralých.

Bez pomoci přátel by se na začátku podnikání neobešel. Foto: Lenka HavelkováJakou jste měl vizi?

Původní hospoda před tím fungovala dva roky a byla to spíš taková „knajpa“. Chodili sem hlavně dělníci po práci na pivo a na panáka.  Ze začátku jsem se tomu přizpůsobil, ale postupně jsem si vizi utřídil - chtěl jsem z toho udělat příjemnou hospůdku pro mladé lidi.

Co všechno jste oproti předchozímu podniku změnil?

Postupně jsme se snažili předělat celý interiér a hlavně rozšířit nabídku. Na stěnách byly kožešiny a na stolech staré ubrusy. Bylo tady asi jen deset druhů alkoholu a čepovalo se jedno pivo. Nefungovalo těsnění a také jsme museli udělat znovu zateplení. Předělali jsme kuchyň a pořídili úplně nový výčep. Během dvou let se nám podařilo hospodu kompletně zrekonstruovat.

Jak jste do hospody dostal studenty?

Snažil jsem se jim přizpůsobit, ale chvíli trvalo, než se sem naučili chodit. Nejdřív jsem z toho plánoval udělat bar s nabídkou drinků a koktejlů, ale to se moc nechytlo. Zjistil jsem, že studenti nejsou ochotni utrácet tolik peněz. Raději zajdou jednoduše na pivo. Začali jsme také nabízet například toasty, hermelín a vodní dýmku.

Nabídku alkoholických nápojů se snaží mladý podnikatel neustále rozšiřovat. Foto: Lenka Havelková

Takových podniků je ale spousta. V čem jste chtěl být jiný?

Chtěl jsem dělat i něco navíc, aby to nebyla čistě „nalejvárna“. Proto je součástí i ještě jedna místnost, kde pořádáme koncerty. Není to nic velkého, podium je opravdu malé. Na komorní představení to stačí. Když si někdo chce zkusit zahrát, i třeba jen pro své přátele, tak mu dáme prostor. Občas děláme i filmové projekce nebo promítání. Jednou za měsíc také organizujeme pubquiz.

Máte nějaký plán, kam byste  rád hospodu ještě posunul?

Kapacita hospody je omezená, takže teď už žádné větší plány nemám. Na léto bych ale chtěl otevřít zahrádku. V současné době jednu sice máme, ale jen s několika místy na sezení. Co se týče technických věcí, je pořád co zlepšovat. Časem bych chtěl vylepšit bar, udělat širší pult a ještě více rozšířit sortiment. Rozhodně chci dál investovat. 

Máte v plánu otevřít si nějaký další podnik?

Chtěl bych mít jednou bar nebo kavárnu. Díky provozu téhle malé hospody jsem nabral nějaké zkušenosti, takže bych se nebál otevřít v budoucnu něco většího. V současnosti mám ke své hospůdce vytvořený  vztah, ale je to njspíš kvůli tomu, že sem chodí stejně staří lidé a jsme přátelé. Ve třiceti bych už chtěl být někde jinde.

Čeho byste rád ve svém životě dosáhl?

Nějaké konkrétní sny nemám. Jsem zastáncem toho, že věci přicházejí samy a časem se ukáže, co máš dělat. Samozřejmě, že mám v hlavě i další podnikatelské záměry, ale co mi nakonec vyjde a co ne, to se teprve uvidí. Jednou bych chtěl mít rodinu a být šťastný, to je pro mě nejdůležitější.

Jak jste na tom se školou?

Ve studiu samozřejmě pokračuji dál. Jsem teď v prváku na magisterském studiu na Podnikatelské fakultě a ve třetím ročníku na právech.

 

Medailon

Jakub Voigt (*1991) je původem z Ostravy. V současné době žije v Brně, kde studuje Právnickou a Podnikatelskou fakultu. V roce 2013 otevřel v Brně svoji první hospodu Dolní oblast.

Klíčová slova: student, hospoda, pivo, Brno, sny, cíle

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.