02.10.2012 22:51


Jak postavit bar, který neexistuje?

Autor: Jan Pluhař | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Publicistika

Snad každý, kdo si občas někam zajde na drink, už si někdy v životě pohrával s myšlenkou, jaké by to bylo postavit a spravovat vlastní bar. Naprostá většina takových lidí zůstane pouze u snění. To však není případ Jana Vlachynského a Andreje Vališe. Tyto dva podnikavé vysokoškoláky zlákala možnost obtisknout svou osobnost a styl do podniku, kde se budou bavit lidi, natolik, že této vizi obětovali veškerý svůj volný čas a energii. Jedině tak lze totiž vytvořit něco výjimečného, něco, co ještě v Brně neexistuje.

"Když máme chuť zajít s kamarády v Brně do baru, je to někdy trochu problém. Není až tak moc kam," píše na svém blogu Jan Vlachynský. Tento mladý vysokoškolák začínal spolu se svým kamarádem Andrejem Vališem již před čtyřmi lety podnikat v Brně v rámci projektu Turbomošt. Bar ve výstavběJejich stánky s nevšedními horkými míchanými nápoji na náměstí Svobody a Zelném trhu se každoročně při vánočních trzích těší čím dál tím větší návštěvnosti a věhlasu. Již před dvěma lety se však mladých podnikatelů začínal zmocňovat pocit, že je tato sezónní práce dostatečně nenaplňuje. Právě tehdy se zrodil nápad vyměnit dřevěnou boudu na náměstí za regulérní, kamenný bar. "Ne, že by v Brně bylo málo podniků, ale když se zeptáte lidí, kam by vám opravdu doporučili zajít, příliš kloudných odpovědí nedostanete. A tak jsme se rozhodli, že jedno takové místo vybudujeme," říká Jan. S touto myšlenkou přišel také nápad na originální název jejich vysněného projektu - Bar, který neexistuje.

Od té doby strávili Jan s Andrejem dlouhé měsíce plánováním a formováním jejich představy. Snažili se vstřebat co nejvíc informací a postřehů z barové kultury, a to nejen tuzemské. "Když jsem byl například minulý rok v New Yorku, dal jsem si za úkol obejít a poznat ty nejlepší bary ve městě, pochytit jejich know-how," vzpomíná Jan. Důležitým zdrojem nápadů však byli také samotní lidé, kteří jsou jako návštěvnící v baru to nejdůležitější. Oba organizátoři pomocí Facebooku a stránek Baru celé léto komunikovali se svou rozrůstající se fanouškovskou základnou a vyzývali lidi ke zveřejňování jejich podnětů a představ o vzhledu, nabídce či samotném provozu baru. Na svých stránkách také průběžněBar ve výstavbě informovali budoucí návštěvníky o stavbě baru od samotných základů.

Místo, které si pronajali, bylo dost netradiční. Budova totiž původně sloužila jako banka, což není úplně ideální prostor pro provoz baru. "Naštěstí jsme narazili na výborné architekty. A ti nám vnukli myšlenku, které jsme se zpočátku zalekli, ale nakonec jsme zjistili, že je to jediná možnost. Všechno vybourat," uvádí na stránkách Baru. Tak vznikla samotná tvář podniku. Místnost je nebývale vysoká, na stropě jsou odhalené všelijaké trubky a kabely, o kterých ani sami majitelé neví, k čemu slouží. Industriální ráz, kterému dominují masivní sloupy a velký lustr uprostřed místností, je opravdu výjimečný a opravdu se nedá přirovnat k níčemu, co je v jakémkoliv baru v Brně k vidění. Neobvyklé je také umístění baru v přízemí, jelikož většina "podobných" brněnských podniků leží hluboko pod zemí. Velkými prosklenými okny z ulice však na návštěvníky baru neuvidíte. To, co uvidíte, je samotný bar jako takový. Budete se tak moci již před příchodem dovnitř podívat, jak pracují barmani nebo co zrovna míchají za drinky. "Je to dost netradiční řešení, ale bylo pro nás jediné možné. Chtěli jsme bar nad zemí, ale nemáme rádi takové to výstavkové sezení ve výlohách," vysvětluje Jan Vlachynský. Od tohoto nápadu oba majitele zrazovali lidé z oboru, kteří si mysleli, že v takovém prostoru nebude chtít nikdo pracovat.

Větším problémem, než sehnání zájemců o funkci barmana, se však ukázal spíše výběr ze všech uchazečů. "Celkem nám přišlo přes patnáct set životopisů. Tento počet jsme před samotnými pohovory zúžili na sto padesát. Do závěrečné fáze výběru, která probíhala v assessment centru, jsme jich nakonec pozvali patnáct," vysvětluje Jan, jenž při výběru zaměstnanců využil poznatky z psychologie, kterou má vystudovanou. Ve zmíněném assessment centru byli například uchazečí vystavováni určitým netradičním situacím, které museli nějak vyřešit. Tímto způsobem majitelé zjistili, jak zájemci reagují na neobvyklé podněty. Počet všech zaměstnanců se nakonec zastavil na třinácti.

Jedním z nejdůležitějších faktorů baru je také nabídka drinků. I té se Jan s Andrejem věnovali víc než dostatečně. Na policích za barem tak budete moci spatřit značky, které můžete v České republice ochutnat opravdu jen výjimečně. Rozhodování o tom, co si dáte, tak bude ovlivněné spíše zvědavostí a doporučením barmanů, než vašimi obvyklými preferencemi v rámci "zaběhnutých" značek.

Jak tedy vypadá výsledek veškerého popsaného snažení? Bar, který neexistuje, se již dočkal své oficiální existence. Bar v současnostiJe otevřený od neděle 30. záři. Zatím jde pouze o zkušební provoz, který však již o lecčem napovídá. Po vstupu do místnosti vás přivítá jeden z minimálně pěti barmanů, kteří zde budou každý večer pracovat. Zaměstnanci se chovají profesionálně, ale lidsky. V podstatě přesně tak, jak se chováte vy k nim. Chcete si příjemně povykládat, nebo jen stroze objednat a dál se bavit po svém? Je to pouze na vás. Co vás však určitě zaujme jako první, je již zmíněná architektura baru, která je opravdu mimořádná. Na první pohled je zde všechno jakoby vytržené z kontextu. Celý interiér prostě nepůsobí jako celek. Když se však posadíte do luxusních kožených sedaček a rozhlédnete se kolem sebe, zjistíte, že do sebe všechno zapadá daleko víc, než se zdálo. A to včetně příjemného osvětlení a ideálně hlasité hudby. Nabídka drinků je opravdu nevídaná a při prvním zběžném pohledu na police nad barem jsem se cítil jakoby mně bylo patnáct a já si šel poprvé nesměle objednat panáka do hospody. Barmani to očekávají, jsou velmi ochotní, rádi vám něco nabídnou a mně se většinou trefovali do chuti. Po chvíli jsem tak měl pocit, že zde musím všechno ochutnat. První návštěva byla celkově příjemný a nevšední zážitek a do Baru se určitě rád vrátím.

Celý podnik však ještě zdaleka není kompletní. Na konec října je naplánováno otevření druhého patra s otevřenou kuchyní, ve které budou kuchaři přímo před hosty připravovat burgery či saláty. Jestli se majitelům doopravdy podařilo postavit na brněnské poměry jediněčný bar, však můžete posoudit už teď.

Klíčová slova: bar, který, neexistuje, Brno

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.