29.03.2016 21:30


Jak jsem vypil možná až příliš mnoho vína aneb Co to vlastně koštuji?

Autor: Radim Kříž | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Košty - ať už vinné či kořalkové - jsou na Moravě velmi oblíbenými událostmi. Sejde se na nich každoročně nejen mnoho výrobců, ale i lidí, kteří alkoholu jinak příliš neholdují. Jelikož by bylo ve hvězdách, jak bych byl schopný psát po koštu kořalek, rozhodl jsem se tuto událost vynechat. Raději vám proto přiblížím košt vinný, který se uskutečnil poslední březnovou neděli v Dubňanech. 

Autor: Radim Kříž

Dubňany - Ochutnávám rizlink rýnský, víno červené, modrý portugal, víno bílé, a to zajídám kostkou dobrého sýra. Posléze mé oči nachází jmenovku chardonnay, a tak pospíchám ochutnat. Pomalu začínám zjišťovat, co vězí za tím, že lidé tolik milují košty. Za opravdu lidovou cenu mám možnost strávit přes šest hodin neúměrným degustováním na koštu v Dubňanech a pozorováním rozevlátých lidiček aneb Život na Moravě je prostě báječný.

Na úvod si řekněme jedno. Mé zkušenosti s odlišováním vín od sebe jsou takřka mizivé a stěží rozeznám šampus od limonády.  Kupuji si tedy brožurku první záchrany, v níž jsou popsaná téměř všechna vína, která se na koštu vyskytují, a pro nás neznalce vysvětlené pojmy, jako jsou výběr z bobulí, nebo co znamenají stupně u vína. Nápomocný student Zdeněk Zemský mi vysvětluje, že udávají to, jak je víno sladké. Zkouším mu věřit a beru si jedno s vysokým číslem. Kyselé jako čert!

Když ochutnám několik prvních vzorků, které jsou pro mě většinou trochu nevalné chuti a jsou na můj sladkomylný jazýček moc hořké, měním taktiku. Jak vysvětluje brožura, tučně vyznačená písma jsou takzvaní Šampioni. Organizátor Petr Příkazský mi ochotně sděluje, že to jsou nejlepší vína, která byla obodovaná na předkoštu, kde místní matadoři a vinaři degustovali přes tisíc vín. Nakonec na samotný košt vybrali 731 vzorků a z toho opravdu jen zlomek Šampionů. I tak si moc nedokážu představit, jak posléze asi padesátka chlápků vypadala, když ochutnávala takové množství vinného moku. Dobře, možná je podceňuji, víno je přece jen jejich obživa a mají trénink.

Ale zpátky k Šampionům. Ano, konečně jsem narazil na výborné víno. Jeden z moravských muškátů, který se honosil titulem Šampion, dostal nejen mé srdce, ale i chuťové buňky. Sladké, ne moc silné a s příjemnou vůní, která mi připomínala nakrájené jahody. Cítil jsem se najednou jako v ráji, koupil si sýr a se zasněným výrazem pozoroval okolí. Bohužel, příjemné zážitky jsou pomíjivé, a tak když jsem si přišel zavdat ještě jeden doušek, slečna rozlévačka mi sdělila, že víno už došlo. Šampioni nevydrželi ani hodinu, a tak doufat, že tučně zvýrazněná vína v brožuře zachrání vaši degustaci, je očividně značně naivní představa.

Když už jsem se nemohl na sto procent spoléhat na spolehlivý zdroj - tedy kouzelnou brožurku vín ­— zkoušel jsem zjistit informace od mladých a obdařených slečen, jež obsluhovaly u nalévání vín. Kvůli své dezorientaci u mačkajících se lidí, kteří chtěli zvlažit své ovíněné hrdlo, jsem si bohužel zřejmě vybral špatný pult. Když jsem se zeptal slečny, jestli by mi něco doporučila, dostalo se mi nejprve značně nechápavého a pohoršeného výrazu a posléze také jednoslovného: „Nevím“. No, nic tedy. Vybral jsem si náhodné číslo a odkráčel jsem. Až poté jsem si uvědomil, že slečně mohlo být stěží patnáct let a pochopil jsem, že s víny asi velkou zkušenost mít nebude.

Samí bodří lidé se spokojenými výrazy

Když se podívám na košt i z druhé stránky, tedy z lidského pojetí, lze vypozorovat různé druhy úžasných osob. Jedni mají hladový, takřka vlčí pohled v očích, vínu asi moc nerozumí a jejich jediná taktika je vypít za šest hodin co nejvíce vína, aby posléze ušetřili v hospodě. Však co, když už si za to zaplatili, proč by si pořádně nedali do nosu? Další jsou typičtí znalci, s vínem ve skleničce točí, čuchají ke každému nálevu, rozdávají významné pohledy a v brožurce všem svým přátelům radí, jaké víno je to nejlepší. Poslední skupinou jsou značně zmatení jedinci, kteří vykuleně koukají, vybírají podle čísel nebo podle toho, jaká sklenice vína je prázdnější – ta odrůda se asi pije nejvíce - a názvy vín jim nic neříkají.

Přesto jedna věc všechny spojuje. S přibývajícími hodinami se rozehrává spokojený výraz na každém obličeji. Starší muži odhodí stud a začínají tasit komplimenty na slečny od nálevu, ženy vrávorají na podpatcích a mladí kouří před budovou jedno cigárko za druhým. Do tohoto krásného zmatku se ještě nachomýtne malá holčička, která se rozhodla obsluhovat u vyplachovače vín a s radostí mačká tlačítko tak silně, že máčí všechny okolo. I mně se košt líbí čím dál víc - možná je to vínem, možná tím, že je tu cítit téměř rodinná atmosféra.

Postupně se ale objevuje jeden zásadní problém. Z vína mě začínají bolet zuby, trochu se mi motá hlava a jsem celý tak nějak překyselený. Přemýšlím, jestli jsem toho nevypil už trochu moc. Naštěstí mě zachrání parta mladých a rozjařených lidí, která mě bere s sebou na pivo, a tak si po červeném moku dopřávám i mok chmelový a značně mi to pomáhá vydržet další nálož vína. Jestli jsem si z akce něco odnesl, tak to, že je ochutnávání dobré zapíjet vodou a dobře se na něj najíst. Přece jenom vína je moc a nechcete po pár sklenicích odejít domů po čtyřech.

Zhruba hodinu před koncem už se na ochutnávání moc nehraje. Slečny začínají nalévat skoro plné sklenice a lidé už pijí bez nějakého koštování, kolikrát ani neví co. Zábava je ovšem v plném proudu. Všude je hlasito, návštěvníci se smějí, baví se a zpívají. I přes alkohol v krvi jde ale stále o akci na určité úrovni a nikdo nerozbíjí stolky o cizí hlavy.

S postupující tmou se začíná košt rozpoušet, ovšem málokdo vyráží směrem domů. Starší pokračují na návštěvy k sousedům, kde možná budou pokračovat v popíjení a zábavě až do brzkého rána, mladí zase vyrážejí do nedalekých hospod na panáka či pivo. Já sice mířím domů, ale jedno vím určitě. Košt je akce příjemná, vína jsou dobré, lidé milí, a proto příští rok já ani moje brožurka znovu nebudeme chybět. 

Klíčová slova: Košt, Dubňany, Víno

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.