03.03.2017 06:42


Hosté brněnského Bajkazylu ochutnají masopustní pokrmy ve veganské verzi

Autor: Dominika Sladká | Kurz: Stisk | Kategorie: Kultura

Zábavu i dobré jídlo si mohou užít lidé, kteří v sobotu navštíví brněnský podnik Bajkazyl. Dobrovolníci se tam rozhodli uspořádat akci s názvem 100% masopust. Tou chtějí Brňanům ukázat, že rostlinné jídlo je nejen zdravé, ale i chutné. Návštěvníci masopustu si mohou zasoutěžit o nejlepší masku, předvést znalosti v kvízu nebo vyhrát v tombole.

Prostory brněnského Bajkazylu brzy zaplní lidé, kteří chtějí ochutnat veganskou stravu. Foto: Dominika Sladká.

Brno – Tradiční zabíjačkové pokrmy v rostlinné verzi ochutnají v sobotu 4. března v brněnském Bajkazylu návštěvníci akce s názvem 100% masopust. Její organizátoři lidem chtějí ukázat, že veganství není o odříkání, ale je chutné, zdravé a šetrné k životnímu prostředí.

Masopust pořádá skupina dobrovolníků, která v Brně organizuje akci s názvem Veganské hody. „Veganskými hody se snažíme propagovat veganský způsob stravování, zdravý životní styl, práva zvířat a ochranu životního prostředí,“ řekla jedna z organizátorek Vera Nová. Kromě běžných hodů pořádají dobrovolníci i menší akce, jako jsou Vánoční hody nebo právě 100% masopust.

Navštívit masopust má v plánu Jan Kucharčík, který se stravuje vegansky už čtyři roky. „Na Veganských hodech jsem byl před dvěma lety a jídlo bylo skvělé. Na masopust půjdu s partou kamarádů. Hlavně jsem zvědavý, jak se jim podaří prejt,“ sdělil Kucharčík. Kromě tradičního prejtu v rostlinném provedení návštěvníci ochutnají odlehčenou verzi tlačenky, sójové výpečky s dušeným zelím a bramborovými knedlíky a na závěr koblížky s domácí marmeládou. Těšit se mohou také na pučálku. „Jedná se o tradiční staročeský postní pokrm. Je to naklíčený hrách, který se následně osmaží nebo opraží. Dříve se pučálka prodávala v ulicích, tak jako dnes třeba pečené kaštany,“ vysvětlila organizátorka.

Podle Nové nejsou tyto akce pouze o jídle a zábavě, ale také o šíření informací. Dobrovolníci, kteří je pořádají, se návštěvníkům snaží ukázat výhody rostlinné stravy. „Myslím si, že vyvážená veganská strava je pro člověka zdravější než konzumace živočišných výrobků, která má zároveň špatný vliv na životní prostředí,“ řekla pořadatelka. O dopadech konzumace masa na životní prostředí je přesvědčený i environmentalista a filozof Bohuslav Binka. Největším problémem je ale podle Binky to, že si lidé neuvědomují zodpovědnost za živé tvory, které náš konzumní přístup stojí životy.

Podle Very Nové je spojení jídla a zábavy nejlepším způsobem propagace veganské stravy. Dobrovolníci proto na sobotní masopust přichystali soutěž masek, tombolu, program pro děti a kvíz Poznej slavné vegany. „Tato akce může rozšířit obzory i veganům, mohou získat nové informace, ochutnat nová jídla a nebo se naučit vařit zajímavé speciality,“ dodala Nová.

Zatímco Veganské hody se v Brně konaly už dvakrát, 100% masopust je pro Brňany novinkou. Masopust začne v sobotu 4. března ve tři hodiny odpoledne v prostorách Bajkazylu. Na stejném místě pak hosté masopustní slavnost završí taneční akcí.

Klíčová slova: Bajkazyl, masopust, veganství

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.