01.06.2016 12:20


Hlavní je lidská touha vytvářet něco užitečného

Autor: Zuzana Neuvirtová | Kurz: On-line žurnalistika | Kategorie: FENOwoMEN

Proč věci nakupovat, když si je můžeme vyrobit sami – navíc bez éček a další chemie? Filozofii soběstačnosti v konzumní době zastává Alena Thomas, autorka knihy Děláme si to doma sami, nebo Jan Šmikmátor, lektor kurzů pečení domácího chleba.

Pekařův chlebař

Před třemi a půl lety se Jan Šmikmátor zapojil do crowdsourcingové akce, v níž se hledal nejlepší název pro stránky, prostřednictvím kterých si lidé můžou vzájemně nabízet kvásek. Výsledkem byla doména www.pecempecen.cz a nová vášeň. „Tenhle úspěch mě nakopl k tomu, že si zkusím taky upéct chleba doma,“ vzpomíná autor vítězného návrhu Šmikmátor. „Říkal jsem si, že je to jenom taková další gastromóda, že mě to po pár měsících pustí – a ono ne.“

Z pečení chleba se stal pravidelný rituál a Jan Šmikmátor začal přemýšlet o tom, jak přesvědčit i další lidi, že vyrobit si vlastní bochník není nic složitého. A že pocitu, když jej vyndáváte hotový z trouby, se nic nevyrovná. Tak vznikl Pekařův chlebař, který začal nabízet kurzy pečení kváskového chleba. „Zpočátku byl zájem velký – pořádali jsme tak deset kurzů za rok, teď už je organizujeme jen jednou za čtvrt nebo půl roku,“ vysvětluje Šmikmátor. „Myslím, že gastromóda už je trochu jinde, než u chleba.“

Udělej si sám

Zatímco Jan Šmikmátor se s domácí výrobou drží spíš v kuchyni, Alena Thomas se na jednu místnost neomezuje. Umí stejně dobře umíchat bábovku, prášek na praní nebo kosmetiku. „Vyrábím výhradně to, co potřebuji já nebo někdo z nejbližší rodiny – hlavně děti,“ vysvětluje autorka úspěšné knihy Děláme si to doma sami. „Na začátku jsem experimentovala, pak se učila od ostatních. Teď už cítím, že mám dost zkušeností na to, abych dělala všechno podle sebe – a funguje to.“

K domácí výrobě se Thomas uchýlila v době, kdy zůstala sama na tři děti – a bez finanční pomoci. O svých experimentech začala psát blog, který získával na oblibě. „Lidé mají různou motivaci k vlastní výrobě,“ myslí si Alena Thomas. „Hlavní je ale podle mě přirozená lidská touha něco užitečného tvořit. Odpradávna jsme se o sebe museli umět postarat. Poslední desetiletí nám ale moderní vymoženosti dávají možnost nestarat se skoro o nic. Může to dobře dopadnout? Myslím, že dlouhodobě ne. Z nových generací začnou růst tupí tvorové, kteří zvládnou obsloužit leda touch displej. Ten nás ale nenakrmí, neobuje ani nezahřeje.“

Z receptů na blogu postupně vzešly dvě knížky a z jejich autorky se stala žádaná osoba. Přicházela pozvání do televizního pořadu Sama doma a nakonec i vlastní pořad na internetové televizi Stream. Pro příznivce domácí výroby otevřela Alena Thomas e-shop, odkud si můžou objednat špatně dostupné ingredience. „Je to hrozně moc práce, protože nenabízíme žádný hotový produkt, ale všechno se chystá čerstvé, takže to zabere hodně času,“ přiznává. „Před půlrokem mi k tomu všemu přibylo miminko, takže toho mám víc než nad hlavu. Ale žijeme v přírodě, je nám dobře a i práce nad hlavu se dá přežít, když máte kolem sebe lidi, které milujete a oni milují vás.“

Klíčová slova: kvásek, domácí výroba, chleba

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.