09.01.2021 19:35


Glosa: Hrozí odchod lidí z gastronomie?

Autor: Kateřina Špásová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Publicistika

Od loňského března jsou už potřetí zavřeny všechny bary, kavárny i restaurace. Strach o přežití tak nemají jen jejich majitelé, ale i zaměstnanci. Kvůli složité finanční situaci, do které se během předešlých měsíců dostali, tak zvažují odchod z gastro průmyslu.

Pandemie koronaviru uzavřela všechna restaurační i kavárenská zařízení během loňského roku hned třikrát. Se začátkem toho nového se však pro zhruba 250 tisíc lidí zaměstnaných v gastronomii nic moc nemění. Místo péče o zákazníky sedí doma a obrací každou korunu.

Gastronomie obecně patří mezi odvětví služeb s nejnižšími mzdami. V praxi běžně funguje, že číšníci či barmani pracují za minimální mzdu, tedy za zhruba patnáct tisíc korun hrubého měsíčně. Na první pohled žádná sláva. To, co lidi drží „na place“ je spropitné – část výplaty, která nepodléhá žádné dani. Počítá se totiž s tím, že na „tipech“ od zákazníků si mohou každý měsíc vydělat zhruba jednou tolik, ne-li mnohem víc. U kuchařů bývá plat sice o něco vyšší, přesto se rozhodně nejedná o žádné závratné částky.

Při prvním uzavření podniků na jaře předešlého roku dotoval stát platy zaměstnanců v gastronomii ze 60 %. Dalších dvacet pak měli vyplácet restauratéři ze svého. To znamená, že číšník na hlavním pracovním poměru, pobírající klasicky minimální mzdu, dostal zhruba deset tisíc korun. Tedy zhruba třetinu jeho běžného příjmu, s kterou si ale musel vystačit a pokrýt všechny potřebné výdaje. Tito lidé tak často sahali do železných rezerv a spoléhali na to, že peníze brzy vydělají zpět.

Ačkoliv se v létě opatření uvolnila a číšníci, barmani i kuchaři se mohli vrátit do práce, zákazníků oproti předešlým létům značně ubylo a ti, kteří přišli, utratili mnohem méně než před rokem. Restauratéři, kteří přežili a znovu rozběhli svůj podnik tak byli nuceni zdražovat. Dokonce začali snižovat hodinové odměny svých zaměstnanců. V meziročním srovnání klesly o sedm až jednadvacet procent. Ani léto tak nepřineslo žádné zázračné příjmy, které by zalepily onu díru z jarních měsíců.

Od druhého uzavření, ke kterému došlo v polovině října, funguje nový systém, kdy stát poskytuje zaměstnavatelům plné krytí mezd a nájmů. Jako bonus si pak každý podnik může požádat o bonus na zaměstnance ve výší 400 Kč na den. Ty mají sloužit podle slov vlády zejména k pokrytí dalších výdajů, jako jsou například energie či leasingy. V současné době tak sice zaměstnanci restaurací, kaváren či barů dostávají 100 % své mzdy, stále však přichází o bonusy, na kterých jsou ve své podstatě závislí.

Situace tak pro ně rozhodně není růžová. Znovuotevření podniků je, zdá se, zatím v nedohlednu a finanční polštář se už dávno ztenčil. Lidé začínají uvažovat o odchodu z tak nestabilního odvětví, jakým gastronomie je. Mají strach, že se tato situace může znovu kdykoliv opakovat a oni se opět ocitnou s třetinovým příjmem a nejasnou budoucností.

Vzhledem k tomu, že pracovních pozic na trhu práce prozatím neubývá, je dle mého názoru velmi pravděpodobné, že značná část lidí z gastronomie opravdu odejde. Zejména mladí lidé, kteří plánují nebo už dokonce mají vlastní rodinu a jsou stavebními kameny většiny podniků, už nemají na co dál čekat. Ať už totiž skončí u výrobního pásu či za kasou v supermarketu, jejich příjem bude jasný a předvídatelný. A dost pravděpodobně navíc na výplatní pásce uvidí vyšší než jen minimální odměnu. 

Otázkou ale zůstává, jak bude gastronomie po koronavirové krizi opravdu vypadat. Opustí ji lidé, kteří v ní pracovali celý svůj život? A povede právě případný odchod lidí do jiných sektorů ke zvýšení mezd v nejhůře placeném odvětví služeb? Na výsledek, který bude dozajista velmi zajímavý, si ale budeme muset minimálně ještě několik měsíců počkat.

Klíčová slova: gastronomie, mzdy, koronavirus

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Nový komentář