19.10.2015 18:43


Fresh freaks: Zcela bezlepkové bistro

Autor: Jolana Radinová | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Vyřazení lepku ze stravy se v poslední době stalo módním hitem. Řada celebrit a sportovců upozorňuje na zdravotní benefity, které jim dodržování bezlepkové diety přináší. S lepkem se ale často z jídla vytrácí i chuť. Vařit bezlepkově a zároveň chutně je těžké. Jak se s touto výzvou pere bezlepkové bistro Fresh Freaks?

Brno –  Bistro u Lužáneckého parku můžete z venku snadno přehlédnout, překvapení totiž čeká až po otevření dveří. To, co  zaručeně zaujme vaší pozornost, je nábytek vyrobený z palet, velké polštáře a křídová tabule s denní nabídkou. Stolky s lavicemi jsou umístěny v zadní části bistra, po pravé straně je vstup do další místnosti, kam se můžete posadit, pokud si chcete číst nebo nerušeně pracovat. Barové židličky přímo u oken doslova vybízejí ke sledování života na ulici s hrnkem horké kávy v ruce. 

Bistro Fresh Freaks zaujme svými originálními prostory. Foto: Jolana Radinová

Bistro nabízí stálé bezlepkové menu, ve kterém dostaly velký prostor snídaně. Ať už nedáte dopustit na plný talíř horké ovesné kaše, nebo dáváte přednost slaným variantám, určitě si vyberete. Za sebe můžu doporučit francouzský toast s banánem politý javorovým sirupem. Lepší snídani jsem dlouho neměla.
K ránu patří pořádný šálek kávy a tu ve Fresh Freaks umí. Ať už si objednáte espresso (piccolo vážně neexistuje), nebo capuccino, obsluha ví, jak mají tyto nápoje vypadat a chutnat.

Kromě lidí s alergií na lepek potěší Fresh Freaks i vegany. Denně najdou v nabídce nejméně jedno veganské jídlo i s polévkou. Já ve Fresh Freaks ochutnala například bramborové gnocchi s dýňovou omáčkou, indické kari, nebo thajské rýžové nudle. Jídlo je dobré, není to žádný gastronomický ohňostroj, ale za 105 korun i s polévkou to stojí. Co mě ale doopravdy nadchlo, byl hovězí burger s grilovanou cibulí v domácí housce. Takhle dobrou bezlepkovou housku jsem snad nikdy neměla. 

Milovnící sladkého by neměli minout vitrínu u baru. Každý den v ní najdete jiné cheesecaky, sušenky, cup cakes, raw i vegan dezerty. U mě jednoznačně zvítězil mrkvový dort s mascarpone.

Nabídka je samozřejmě mnohem širší. Jako skvělou svačinu můžu doporučit smoothies, nebo mléčný shake. Nechybí ani klasika jako je čaj, kakao nebo domácí limonády. Potěší i točený cider a nabídka moravských vín. Celkově jsou mé dojmy z bistra kladné. Ze snídaňové nabídky jsem nadšená. Polední menu se ne vždy povede, ale nikdy se nestalo, že bych jídlo znechuceně odsunula. Chtělo by to spíše zapracovat na dochucení a s kombinacemi chutí si více pohrát.

Obsluha je občas roztržitá a pomalá, ale vše vynahrazuje úsměvem. Alespoň, že tak. Není nic horšího než nepříjemný číšník. Ve Fresh Freaks se díky vzdušnému a originálnímu prostoru cítím více než dobře a ráda si do něj zase někdy zajdu. Francouzské toasty s banánem a javorovým sirupem. Foto: Jolana Radiová Míchaná vajíčka se slaninou. Foto: Jolana RadinováMrkvový dort s mascarpone. Foto: Jolana Radinová

Klíčová slova: Fresh Freaks, bezlepková dieta, vegan

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.