26.03.2019 17:47


Fotoreportáž: Úterní ráno ve skleněném pokoji vily Tugendhat

Autor: Magdaléna Čevelová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Kultura

Vila Tugendhat je ojedinělá funkcionalistická stavba německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Ten dílo dokončil v roce 1930, avšak původnímu účelu sloužila pouze několik let. Dnes je vila, která se nachází v městské části Brno-sever, zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO. 

Brno – Významná brněnská vila Tugendhat získala své jméno podle prvních majitelů - manželů Tugendhatových. Jelikož byli Židé, museli dům v roce 1938 opustit. Za druhé světové války jej zabavilo gestapo, následně se stal majetkem Velkoněmecké říše. Vila také několik měsíců sloužila pro ubytování vojáků Rudé armády, kteří zničili velkou část interiéru. Na konci minulého století stavbu dostalo do správy Muzeum města Brna, jenž ji opravilo a zrestaurovalo. Návštěvníci mohli rekonstruovanou vilu vidět poprvé v březnu roku 2012, od té doby se pořádají pravidelné prohlídky pro veřejnost. Osudy domu se staly inspirací pro román Simona Mawera s názvem Skleněný pokoj. Letos mělo filmové zpracování premiéru, a to konkrétně 12. března.

Celý interiér vily je vzdušný a prostorný. Brněnští historikové vnímají volný a otevřený prostor domu jako analogický k architektuře středověku a baroka.

Dominantou hlavního obytného prostoru je prosklená zeď, která poskytuje výhled na město a přilehlou zahradu.

Vila je uvnitř velice minimalistická. Nachází se zde pouze pár dekorací v podobě kytic a obrazů.

Za války byla odstraněna zaoblená stěna z makassarského ebenu. Při rekonstrukci se do vily vrátila její část, kterou objevil historik v menze brněnské Právnické fakulty. 

Výjimečným kamenným prvkem je onyxová příčka. Medově žlutá hornina s bílou kresbou, vytěžená v pohoří Atlas v severní Africe, je ve skutečnosti aragonitový sediment (uhličitan vápenatý). V zimních slunných dnech vyniká onyx zvláštní schopností. Kámen je průsvitný a určitá místa kresby na zadní straně září rudou barvou, jsou-li zepředu osvětlena zapadajícím sluncem.

Dvě velká okna proti onyxové příčce a jídelnímu prostoru bylo možno pomocí elektromotorů spouštět až k podlaze. 

V prvním patře najdeme pokoje dětí, vychovatelky a manželů. Tugendhatovi měli oddělené pokoje.

Návštěvníci v každém pokoji najdou fotky a popisky.

Koupelen je ve vile velké množství, všechny jsou zařízeny moderně a jednoduše.

Pokoj chlapců Ernsta a Herberta. 

K přepravě jídla a drobných věcí sloužil výtah.

Fasády domu porostlé popínavou zelení evokovaly optické zmizení hmoty stavby v zeleni, čímž bylo umocněno dokonalé propojení interiéru s exteriérem. 

V deset hodin začíná prohlídka s průvodci pro návštěvníky. Vstupenky je nutné rezervovat s dostatečným předstihem.

Klíčová slova: Tugendhat, vila, architektura, funkcionalismus

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.