21.11.2017 19:44


Fastfood není sám o době tak špatný. To jen u nás, tvrdí Roman Vaněk.

Autor: Jakub Sekanina | Kurz: Stisk | Kategorie: Ekonomika

Vhled do světa fastfoodu, doma i v zahraničí nabídl svému publiku Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu a pořadu Jídlo s.r.o. Společně s ním seděli na pódiu i dva profesionální kuchaři a nutriční expert z Masarykovy univerzity.

Brno – O tom, jak je to s čerstvostí potravin u rychlého občerstvení, nebo na co si ve stravě potrpí lidé na Ukrajině povídal v pondělí v Kabinetu Filmúz Roman Vaněk, autor kuchařek a internetového seriálu Jídlo s.r.o. Společnost mu dělali kuchaři Radek David a Pavel Mencl, kteří se podílí i na jeho kurzech vaření, a specialista na výživu z Masarykovy univerzity Martin Krobot. Vaněk, Krobot a dva kuchaři v sálu Kabinetu Filmúz

Podle zakladatele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka je posedlost škodlivostí fastfoodem v podstatě jen velkým strašákem, protože veřejnost se neinformuje. „Existuje zákon, který zakazuje prodávat jídlo déle než dvě hodiny po přípravě. Žádný zamražený polotovar vám nikdo u nás v podstatě nemůže prodat," vysvětluje Vaňek.

Vaněk i jeho kolegové, navštívili za poslední léta několik zahraničních restaurací a jatek. Rozdíl v kvalitě fastfoodu mezi Českem a zeměmi jako Anglie nebo USA je velký. Nejde však jen o jeho kvalitu, ale i o nabídku. „U Čechů je zafixovaný smažený sýr, hamburger a pizza. V Londýně si můžete dát cokoliv, od patnácti druhů salátů se zálivkou dle výběru, nebo zeleninu zalitou vývarem. Je to tam zkrátka nastavené pro mladší lidi, aby mohli jíst zdravě a zároveň ušetřili čas," popisuje kuchař Radek David.

V Česku dominuje několik světových řetězců, jako je McDonald, KFC, Subway a Burger King. Kromě těchto velikánů se mohou lidé rychle najíst v tureckých a asijských bister. Kolébka fastfoodu, Spojené státy americké, jsou v tomto ohledu daleko přitažlivější. Kromě výše zmíněných tu strávníci najdou pizzerii Pizza Hut či Taco Bell. v Londýně zase řetězec Eat, kdy každá restaurace nabízí sortiment podle toho, jestli se nachází v dělnické či luxusní čtvrti apod.

Úplně jiný šálek kávy je Ukrajina. V jejím hlavním městě Kyjevu, se mnoho lidí kvůli nízkým mzdám uchyluje k pěstování vlastní zeleniny a chovu zvířat. Výsledkem je celoroční nabídka trhů se zeleninou, vejci, sýrem a celkově velmi vysoká kvalita potravin. Jídla, na která si Ukrajinci potrpí, nejsou ve výsledku podle Černého tolik odlišná od našich tradičních pokrmů. „Jedna věc, co mě ale překvapila, bylo suši. V Kyjevě je snad na každém rohu suši bar, tolik suši barů pohromadě jsme snad v životě neviděl," komentuje David.

Fastfoody zaměřené na přípravu kuřecích pokrmů, neskupují odřezky či nekvalitní maso, aby ušetřili. Je tomu ve skutečnosti naopak. Vaňek popsal jednu z návštěv kuřecích jatek, kdy zjistil, že to nejlepší maso, které na kuřeti najdete, lze přirovnat ke svíčkové, nejde do luxusních restaurací, ale do řetězců jako je KFC. "Gastronomie je exaktní věda, tam nejsou omyly," vysvětluje Vaněk. "Oni si to spočítají a ve výsledku jim výjde, že když budou zpracovávat to nejkřehčí masíčko, žádnou mražku, vyjde je to po odečtení ceny za olej a elektřinu daleko levněji," pokračuje Vaněk.

Klíčová slova: Kabinet filmůz, Roman Vaněk, Jídlo s.r.o., Peklo na talíři, Pražský kulinářský institut, fastfood,

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.