24.11.2017 14:03


Dny polské kuchyně: Halušky se zelím chutnají v Polsku jinak

Autor: Viktorie Melicharová | Kurz: Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Tento týden měli studenti i zaměstnanci Masarykovy univerzity možnost ochutnat v menze a v bufetu Vinařská tradiční polskou kuchyni. Mezi obvyklá jídla tak přibylo denně několik polských specialit. V netradiční nabídce byla i sladká jídla. Strávníci mají dnes na Vinařské možnost ochutnat třeba perogi neboli pirožky se zelím a mletým masem, nalesniky tedy omelety s džemem a tvarohem nebo třeba houby v zelí po Polsku.

BRNO - Projekt polských jídel v menzách a bufetech vznikl v roce 2013 a probíhá celý kalendářní rok. „Nevaříme jen polskou kuchyni, děláme třeba i španělskou nebo americkou,“ uvedla Lenka Božková, kuchařka z menzy Vinařská. Do projektu je tak zapojeno celkem dvanáct různých kuchyní z převážně evropských zemí. Každý měsíc vaří kuchaři a kuchařky v menzách jídla z jiné země. Aktuální zahraniční kuchyně se vaří v jednom týdnu vždy jen v jedné menze. Menzy se tak po týdnu střídají. Dny polské kuchyně začínaly v menze a bufetu na Veveří, druhý listopadový týden byly v Akademické restauraci a v bufetech univerzitního Kampusu, tento týden v menze a v bufetu Vinařská a příští týden uzavře měsíc Akademická menza a bufet lékařské fakulty a bufet přírodovědecké fakulty.

„V Brně studuje mnoho zahraničních studentů. Ptali se, jestli bychom nemohli zařadit na jídelníček v menze nějaká jejich jídla,“ popsal manažer provozu stravovacích služeb Roman Tancoš začátky projektu. Studenti za ním chodili s prosbami, jestli by se například halušky nedaly vařit trochu jinak. Tedy tak, jak je zvykem vařit je třeba právě v Polsku. Ke vzniku projektu tak pomohli zahraniční studenti převážně z Ukrajiny a z Maďarska.

„Informace o zahraničních kuchyních jsme získali převážně od studentů,“ vysvětlil Tancoš. Recepty pochází z mezinárodních kuchařek. Vaření cizích jídel je sice o něco nákladnější, Tancoš ale vyzdvihuje pestrost nabídky, kterou takové akce nabízejí. Zároveň v nabídce nikdy nejsou jen polská jídla, takže strávník má na výběr, co se chutí i ekonomie týká.

„Nikdy jsem to nejedla, ale připomíná mi to vánočního kubu,“ popsala studentka architektury Adéla Vepříková houby v zelí po Polsku.

Tancoš také uvedl, že menzy nemají důvod dělat statistiky, kolik studentů nabídku využívá. „Jsme spokojení, statistiku nepotřebujeme,“ vyjádřil úspěšnost projektu.

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.