11.03.2016 15:49


Čokoládu na všechny způsoby představil brněnský Čokofest

Autor: Markéta Puldová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

V brněnském Campus Square se včera sešli milovníci čokolády. Ve čtrnáct hodin zde začal Čokoládový festival. Kromě návštěvy stánků s nepřeberným množstvím pralinek a jiných delikates mohli návštěvníci během prvního dne zdarma zhlédnout i přípravu netradičních pokrmů. Tři osobité recepty s využitím neobvyklých surovin představil publiku kuchař Jan Péter. Festival potrvá až do soboty. 

Audio

    Kuchař Jan Péter o festivalu
         
    Autor: Markéta Puldová

Brno – Ochutnat čokoládu ve všech možných variantách přišli návštěvníci do Campus Square v Brně. Ve čtvrtek odpoledne tam organizátoři zahájili brněnský Čokoládový festival. Na něm se představilo více než deset firem, které se specializují na výrobky z kakaaových bobů.

Stánek s čokoládou

Lidé měli možnost ochutnat například rozličné pralinky, horkou čokoládu nebo třeba vafle. Zakoupit mohli ale i originálnější produkty, jako je čokoládové víno, pivo nebo nářadí z čokolády. „Pro náročnější zákazníky jsme si připravili pralinku z mléčné čokolády, která je pozlacená jedlým zlatem,“ řekla Jitka Hradilová z olomouckého Choco Bonté.

Po dobu celého festivalu mohou návštěvníci zhlédnout přípravu netradičních jídel a dokonce je i zdarma ochutnat. Během prvního dne připravil kuchař Jan Péter například banány s čokoládovou omáčkou, přelité ovocným karamelem s pepřem. „Snažím se kombinovat suroviny, které nejsou pro Čechy běžné. Hodně se inspiruji v mexické kuchyni, kde se čokoláda využívá například s chilli a česnekem. Myslím si, že lidé by se nových kombinací neměli bát. Je to totiž úplně nový zážitek, který může být až povznášející,“ uvedl kuchař Jan Péter.

Zájem o čokoládu byl velký, na některé pochutiny lidé museli stát frontu.  „Na festival mě přivedla moje sestra Lucie a musím říct, že mě celá akce příjemně překvapila. U některého stánku sice musíme chvíli počkat, ale to mi nevadí. Doposud mi nejvíce chutnala hořká čokoláda, ve které byly nalámané kousky pomeranče a na tu se počkat vyplatilo,“ uvedla studentka Marie Kratochvílová.

Návštěvníci se kromě ochutnávání, mohli dozvědět i něco o historii čokolády,  její výrobě nebo vlivu na zdraví. Pro děti organizátoři přichystali malování čokoládou nebo přípravu vlastních bonbónů. Festival v Brně potrvá až do sobotního odpoledne, následně se přesune do Českých Budějovic.  

Klíčová slova: čokoláda, festival, Campus Square

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.