01.10.2017 19:47


Chilli rozpálilo návštěvníkům Smíchovské náplavky tváře do ruda

Autor: Anna Jílková | Kurz: Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Chilli se v poslední době těší veliké oblibě. Důkazem byla i vysoká účast na sobotní akci Chilli Fest v Praze. Návštěvníci si mohli zakoupit všemožné produkty vyrobené z této suroviny, ochutnat různorodé pokrmy či nápoje nebo se na jednom z workshopů naučit, jak se rostlina pěstuje. Ve tři hodiny odpoledne ti nejodvážnější soutěžili v pojídání těchto pálivých papriček. 

PRAHA – Ostré chutě přilákaly na Smíchovskou náplavku v sobotu velké množství návštěvníků. Agentura Food Event zopakovala svůj loňský počin a nachystala program, který přivedl dohromady prodejce, pěstitele i vášnivé spotřebitele chilli.

Foto: Anna Jílková

Prodejci nabízeli produkty od těch mírnějších až po nejostřejší. „Nejpálivější z našich fermentovaných, neboli za studena kvašených omáček, je Moracha. Tam přidáváme druhou nejpálivější papričku na světě Trinidad Scorpion Moruga. Mimo jiné má také velmi výrazné a silné aroma," uvedli prodejci ze stánku Mama's delicacies.

Kromě prodejců, kteří se na chilli vyloženě specializují, zde vystavovali tací, pro které chilli sice není tradiční ingrediencí, ale i přesto ho do svých produktů pro dnešek zabudovali. „Dnešním speciálem je chilli cappuccino - káva ochucená čokoládovým sirupem a chilli kořením," vysvětlila Martina Barešová z kávového stánku Kofi Kofi.

Kdo se chtěl dozvědět něco více o rostlině jako takové, měl možnost se zúčastnit workshopu o jejím pěstování. „Při pěstování chilli je nutné začít u osiva. My semínka pořizujeme v semenářských bankách po celém světě," uvedla problematiku pěstování Jana Konečková z brněnské firmy World of Chilli. „Při klíčení není ani tak důležité světlo jako teplota. Ta musí být konstantní, ideálně mezi dvaceti čtyřmi a dvaceti osmi stupni Celsia," radila Konečková

Návštěvníci mohli najít chilli v čemkoli, na co si jen vzpomněli – v burgrech, omáčkách i v čokoládách. Ti nejodvážnější se navíc zapojili do soutěže v pojídání chilli papriček, která vypukla ve tři hodiny odpoledne. „Hlavní výhrou letos byla letenka v hodnotě 15 tisíc korun. Malý dárek jsme připravili pro každého účastníka," řekl organizátor Štefan Oršoš z Food Event. Dodal také, že příští rok rozhodně plánují v této akci pokračovat.

Smíchovská náplavka hostí během roku podobných gastronomických zážitků hned několik. Dalším, který se chystá, je festival sladkostí Dolce Vita konající se hned příští sobotu.

Klíčová slova: chilli, gastronomie, Praha

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.