25.04.2014 10:42


Brněnský Avatár: vegetariánské pokrmy s nádechem Indie

Autor: Spoustová Martina | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

V předposledním díle seriálu o vegetariánských a veganských restauracích navštívím Avatár. Řeč nebude o filmovém trháku ověnčeném mnoha cenami, ale o restauraci, kde kuchaři připravují jídla inspirovaná indickou kuchyní. Tuto vegetariánskou restauraci může zákazník chtivý  zdravého jídla navštívit na Mendlově náměstí 10.

Brno - Restauraci Avatár založila skupina nadšenců v roce 2000. O rok později ji z vlastnictví firmy Ekoprodukt odkoupil její bývalý kuchař Václav Dvořák, a stal se tak jejím hrdým majitelem. Restaurace nabízí výhody nejen pro zákazníky s rodinným pasem, ale i pro zákazníky vlastnící senior pas. Stravenky zaměstnanci bez problému přijímají. V Avatáru je možné zakoupit si předplacenou stravenku, v rámci které získá zákazník dvě jídla zcela zdarma a cena této permanentky je devět set koVýdejna jídla v Avatáru. Foto: Martina Spoustovárun. Denní menu stojí devadesát korun a lze si vybrat ze dvou jídel. Nabídka pokrmů se liší každý den. Kromě zmíněného menu je strávníkovi k dispozici i stálá nabídka jídel, do které kuchaři zahrnuli například babiččin bramborový salát bez majonézy nebo sladkou indickou halvu, což je pšeničná kaše ochucená medem a ovocem.

Studenti jsou nejvíce zastoupenou skupinou. „Mladí lidé u nás především využívají zvýhodněného menu, kdy od šestnácté hodiny snižujeme cenu meníček z devadesáti na šedesát korun. Tato akce je mezi našimi zákazníky velmi oblíbená,“ říká majitel Václav Dvořák. Prostředí restaurace je velice příjemné. Všude je čisto, klid a k hodování hraje většinou indicky laděná hudba. Místní prostředí je vhodné pro rodiny s dětmi. „Máme tady dětský koutek, kde si drobotina může pohrát s hračkami z přírodních materiálů,“ vysvětluje Dvořák. Restaurace je nekuřácká a také příznivci alkoholických nápojů zde příliš nepochodí.

V porovnání s ostatními restauracemi podobného typu jsou ceny o něco vyšší, ale porce, které si zákazník odnese ke stolu, jsou obrovské a výhodou je, že si může i přidat. „Pokud se chcete za vcelku přijatelné peníze zdravě a vegetariánsky najíst v příjemné atmosféře, jsem přesvědčen, že nenajdete lepší restauraci. Alespoň já považuji Avatár za jedničku v naší republice. Pokaždé mi chutnalo a vždy se sem rád budu vracet,“ říká student a stálý zákazník Jakub Urbánek.

Majitel podniku často využívá služeb brigádníků. Jediným požadavkem jsou šikovné ruce a do jisté míry i zkušenosti s vegetariánským vařením. „Dříve jsme více trvali na tom, aby brigádník uměl připravovat tyto pokrmy. V současnéPříjemné prostředí v Avatáru. Foto: Martina Spoustová době jsme z tohoto požadavku slevili, a jsme ochotni dotyčného všechny fígle naučit,“ říká Dvořák. Zájemci se mohou obrátit přímo na majitele restaurace a zkontaktovat ho přes email.

Oblíbené a netradiční jsou kurzy zážitkového vaření. Čtyřikrát do roka pořádají zaměstnanci Avatáru lekce vaření pro lidi, kteří chtějí proniknout do tajů vegetariánské kuchyně. Zájemci si koupí poukázku za necelých tři sta korun a dostanou teoretický výklad k přípravě pokrmu, který si pak vyzkouší v praxi ve zdejší kuchyni. „Kurzů se účastním ráda a pravidelně. Vždy se sejde pohodový kolektiv a člověk odchází s novými gastronomickými zkušenostmi,“ říká účastnice kurzu a pojišťovací agentka Helga Novotná.

 

 

Zaměstnanci dodržují striktně stanovené desatero:

1. MILOVATI ZÁKAZNÍKA BUDEŠ STEJNĚ JAKO BOHA A SEBE SAMÉHO.

2. VÁŽIT SI BUDEŠ RESTAURACE AVATÁR A JEJÍ DOBRÉ POVĚSTI.

3. ZACHOVÁVAT PRACOVNÍ DOBU BUDEŠ STEJNĚ JAKO ČAS ODPOČINKU.

4. CTI SVÉHO NADŘÍZENÉHO A AVATÁR SYSTÉM.

5. ŽIJ A NECH ŽÍT.

6. VĚRNOST A PRAVIDELNOST JE ZDROJEM RADOSTI.

7. PŘED PÁNEM JSME VŠICHNI CHUDÍ.

8. NAŠE ODVAHA JE V JEDNOTĚ S NEJVYŠŠÍM.

9. SPOLUPRÁCE LIDÍ NA CESTĚ JE NAD PENÍZE SLIBOVANÉ V KORPORACI.

10. VŠE PATŘÍ PÁNU. ON NÁM DÁVÁ VŠE POTŘEBNÉ PRO NÁŠ ÚKOL.

V OKAMŽIKU JEHO SPLNĚNÍ POCHOPÍME SKUTEČNOU HODNOTU VĚCÍ

Klíčová slova: vegetariáni, indická kuchyně, jídlo, restaurace

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.