13.12.2010 13:15


Brněnské restaurace pomáhají bezdomovcům

Autor: Vojtěch Šprdlík | Kurz: On-line žurnalistika | Kategorie: Bezdomovci v Brně

Brno - Je něco kolem půl třetí odpoledne, do ulice Mlýnská nedaleko centra Brna přijíždí bílá dodávka. Na první pohled není ničím zajímavá, podobných po Brně potkáte stovky. Tahle je však zajímavá hlavně uvnitř. Sváží totiž přebytečné jídlo z brněnských restaurací do jídelny Armády spásy, kde už na ně netrpělivě čeká několik desítek bezdomovců. Pro některé první teplé jídlo za posledních pár dní. Jedním z nich je i Petr.

bezdomovec v podchodu

Petr na první pohled vůbec nepřipomíná bezdomovce, vypadá spíše jako zálesák. „Některým je úplně jedno, jak vypadaj. Já se sem zajdu aspoň občas umýt,“ říká snad i trochu pyšně. Prý neměl teplé jídlo dva dny. „Naposled jsem si dával nudle u vietnamců, jinak tak co najdu, no,“ popisuje svůj jídelníček.

S nápadem podávat přebytečné jídlo bezdomovcům přišel majitel dvou restaurací v Brně Richard Hošek. Aby získal podporu města, oslovil na počátku roku 2010 tehdejšího náměstka primátora Daniela Rychnovského. „Okamžitě jsem souhlasil a začali jsme shánět další restaurace,“ říká Rychnovský. A hledání se mu dařilo, spolu s týmem lidí z magistrátu našli devět restaurací, které byly ochotny své přebytky zadarmo poskytnout bezdomovcům. „Byl to obrovský úspěch, někteří měli teplé jídlo po měsících živoření z kontejnerů,“ popisuje Rychnovský.

„Co budu vykládat, byla to pecka,“ hodnotí Petr začátek projektu. Dozvěděl se o něm od kamarádů bezdomovců na ulici, kteří podobně jako on jen těžko sháněli něco teplého do žaludku. „Taková věc se rozkřikne hned, kdo vám dá takový jídlo zadarmo?“ říká. Podobný názor sdílí i ostatní, kdo měli to štěstí a oběd dostali.

Nedostane se totiž na každého. „Zájemců o jídlo je mnoho, tak je vybíráme formou losování,“ říká Petr Janík z brněnského Centra sociálních služeb, které projekt organizuje. Podle něj denní počty svážených menu kolísají, v létě jich bývá nejméně. Některé zapojené restaurace také někdy menu nahrazují levnějšími minutkami. „V současné době se počet jídel pohybuje kolem čtyřiceti, cílem však je mít okolo dvou set jídel denně,“ říká Daniel Rychnovský.

Petra z míry však nevyvede ani to, že se na něj dva dny nedostane. „Co nadělám, někdy zas jím třeba tři dny po sobě,“ vykládá klidně. Menu se z restaurací sváží v plastových krabicích, které jídlo udrží teplé. „A když se na mě nedostane, můžu jít ještě na polívku,“ říká Petr s tím, že v Centru sociálních služeb na ulici Podnásepní mohou bezdomovci dostat polévku a pečivo.

Podle Rychnovského je v současné době do projektu zapojeno celkem třináct restaurací a jedna pekárna. „Rádi bychom oslovili například školní jídelny, ovšem všechno záleží pouze na jejich vůli pomoci, nejde to dělat příkazem,“ nastiňuje Rychnovský plány do budoucna.

„Bylo by supr, kdybychom se mohli najíst všichni. Já do toho moc nevidím, ale třeba to nějak půjde,“ doufá Petr.

Klíčová slova: restaurace, Brno, bezdomovec

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.