23.05.2017 09:06


Björnsonův sad hostil Restaurant day, akci plnou jídla a sladkostí

Autor: Lada Režňáková | Kurz: Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Nedělní odpoledne u kavárny Piknik box patřilo Restaurant day, akci zaměřené na jídlo a sladkosti nejen kulinářů a pekařů z Brna. Lidé si mohli vybrat z dvaceti dvou stánků a kulinářů, kteří nabízeli vše od sladkého až ke slanému. Přestože původní předpověď počasí akci nepřála, nakonec vysvitlo i slunce a park se na několik hodin zaplnil hladovými a žíznivými návštěvníky. 

Sunečné počasí akce Restaurant day jenom přálo.Brno – Kavárna Piknik box v letošním roce uspořádala již druhý Restaurant day. Počasí v neděli 21. května události velmi přálo. Samotný začátek byl stanoven na jedenáct hodin, lidé v parku nicméně postávali už od desáté hodiny a se zájmem sledovali, jak se akce připravuje. Prostor okolo kavárny zaplnilo přes dvacet stánků se širokou nabídkou občerstvení jak sladkého, tak slaného. Ti, kteří přišli, tak mohli chodit od stánku ke stánku a vyzkoušet cokoliv je lákalo. Areál Björnsonova sadu, kde se celá akce uskutečnila, tak na několik hodin zaplnila vůně jídla.

Návštěvníci mohli ochutnat pokrmy světových kuchyní – mezi stánky byla ZÓNA 59 s třemi různými druhy hamburgerů, Pasta Truck s těstovinami, nebo například William Thomas Artisan Bakery s domácím francouzským pečivem. Ze sladkého si lidé mohli koupit Makronky od Hanky, ochutnat veganské dobroty z Ovegano nebo se osvěžit zmrzlinou od Božského kopečku. Samotná kavárna Piknik box měla taktéž stánek se svými koláči ze stálé nabídky. Prostor u kavárny tak celkově zaplnilo dvacet dva amatérských i profesionálních kuchařů a pekařů se svými výrobky. O některé stánky byl opravdu velký zájem, někteří prodejci opouštěli svá stanoviště již po třech hodinách, neboť měli vše vyprodáno.

Sunečné počasí Restaurant day jenom přálo. / Lada Režňáková.

Jednou z prodávajících byla i Veronika Bártlová z Empanadas Doña Vera, jejíž stánek byl vyprodán jako jeden z prvních. O její kolumbijskou kuchyni měli lidé velký zájem. „Konkrétně v Piknik Boxu už jsem na Restaurant Day podruhé a vždy je to pro mě akce roku, jak organizačně, tak atmosféra je vždycky skvělá. Je to taková akorát událost, ani malá ani obrovská,“ řekla a dodala, že pokud bude možnost, ráda by se zúčastnila i příště.

Celou organizaci měla na starosti Magdaléna Grolichová z Piknik boxu. „Inspirovala jsem se blogerkou Marynou Matuszek z Laskominy od Maryny, která před asi čtyřmi roky pořádala svůj vlastní Restaurant day. Tehdy jsem si vyhledala informace o akci a zjistila jsem, že je mezinárodní a zastřešuje ji nezisková organizace z Finska.“ V podstatě každý se může stát ambassadorem a udělat si svůj vlastní Restaurant day. Když si Magdaléna otevřela se svojí kamarádkou v Brně kavárnu, nečekala dlouho a uspořádala jej taky. Nedělní Restaurant day je celkově sedmý v pořadí. Magdaléna dodává, že na úplně první takové akci bylo celkem pouhých šest kulinářů.

Fronty u jednotlivých stánků nebyly zrovna nejmenší. Na některá jídla, jako byl například Hamburger ze Zóny 59, si lidé museli počkat až tři čtvrtě hodiny. Časovou prodlevu trávili poleháváním na dekách po parku. „To se mi líbí ze všeho nejvíce. Možnost si lehnout po jídle nebo před ním jen tak do trávy a relaxovat,“ řeklaná vštěvnice Restaurant day Michaela Bakalová. „Nehorší jsou fronty, člověka to odradí dát si něco, co ho láká. Čekat ve frontě třeba dvacet minut se mi opravdu moc nechce,“ dodala. 

Samotné přípravy na Restaurant day začínají vždy s koncem posledního. „Po každé akci se snažím zjistit, kdo by měl znovu zájem. V průběhu měsíců navíc sleduji neustále gastro scénu. Když se objeví někdo nový a zajímavý, tak jej kontaktuji, zda by neměl zájem,“ svěřila se organizátorka Magdaléna Grolichová. Na další food akci se mohou zájemci těšit opět letos v září. Ta by měla být spojena s oslavou druhých narozenin kavárny Piknik box. 

Klíčová slova: Restaurant day, Piknik box, jídlo

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.