25.04.2018 14:00 - 15:00


Rozhovor s My cooking diary, nejen o vaření

Host: Kateřina Saint Germain

Autor: Anna Vaculíková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Online rozhovor

Kateřina Saint Germain je známá spíše jako My cooking diary nebo prostě Kačí. Před několika lety založila food blog. Dávala sem recepty a tipy na vaření, kterými chtěla inspirovat své známé. Ze soukromého blogu se stala veřejná stránka. Přesto, že není profesionální kuchařkou ani spisovatelkou, na sociálních sítí ji sleduje přes sto čtyřicet tisíc lidí, které její povídání o životě, vaření a cestování baví. Kromě receptů píše na svém blogu také o svých cestách do zahraničí. Své cesty se snaží spojit také s tím, co jí tak baví, s vařením. Na jejích stránkách najdete také spousty receptů z Vietnamu, Indie a dalších zemí Jihovýchodní Asie. Loni na podzim vydala také svou první kuchařku. Několikrát získala ocenění Blogerka roku, poprvé před třemi lety jako Objev roku a další roky za svůj food blog.

Kateřina Saint Germain alias My cooking diary (Archiv Kateřiny Saint Germain)

Anna | ani.vac@seznam.cz Zdravím, chtěla bych se zeptat, jaký je váš největší zážitek z cest? A jaký je váš cestovatelský sen? Děkuji :) Zdravím, Aničko:) Nejvtěší zážitek budu mít asi už navždycky z Japonska, kde mě Adam požádal o ruku. Pak ve mně hodně zůstal náš výšlap přes Moanalua trail na Havaji. Překonala jsem tam několikrát sama sebe a svůj strach z vejšek a ten výhled stál prostě za to. Určitě bych teď chtěla co nejdřív na Island, do Norska a do Skotska. Láká mě taky hodně Izrael a Maroko.
Veronika | vvaculikova@centrum.cz Dobrý den, od kolika let vaříte? Co byste poradila začínajícím kuchařkám? Kterými jídly je nejlépe začít? Děkuji Zdravím, Verčo:) Já začala vařit někdy v 18 když jsem se odstěhovala od rodičů. Začínala jsem českou kuchyní, která ale určitě není to nejjednodušší. Doporučuju třeba nejdřív podle receptu zkusit jídla z jednoho hrnce nebo třeba zkoušet nejdřív nevařený věci jako jsou různý pomazánky a dipy. Člověk se musí v kuchyni naučit hlavně dochucovat a to na studený kuchyni jde krásně vytrénovat. Jinak moje rada je nebát se zkoušet. Člověk, kterej je v něčem dobrej, je zároveň většinou ten, co v tom udělal nejvíc chyb:)
Kateřina Bečková | katbeckova@gmail.com Hodně cestujete, jaké je vaše nejoblíbenější místo? Nejsem asi schopná napsat, jaký je moje nejoblíbenější místo. Co se týče jídla, tak u mě vede zatím určtiě Thajsko. Japonsko a Korea má taky úžasný jídlo a samozřejmě hodně miluju Itálii. V přírodě zase Havaj a kulturou a pohodou mě dostalo Bali. Každá země má něco do sebe a do každý, kde jsem byla, bych se chtěla jednou vrátit. Možná Kambodža mě už tolik znova neláká.
Kateřina Bečková | katbeckova@gmail.com Dobrý den, chtěla jste už někdy s blogem přestat a najít si jinou práci, být zaměstnancem? Měla jste nějakou krizi v blogování? Zdravím Katko:) Určitě jsem nad tím už několikrát přemýšlela, to nebudu lhát. Myslím, že o krizi se dá mluvit vlastně od tý doby, co vyšla kuchařka. Nedala jsem pořád od tý doby novej recept na blog. Neměla jsem na to vůbec chuť a sílu. Ten tlak lidí taky není jednoduchej a člověk se s tou pozorností musí naučit pracovat. Já třeba nejsem totiž ten typ člověka, co jí vyžaduje. Taky se hodně změnila náplň mojí práce postupem času. Všechno si ale reguluju a nastavuju sama, takže jsem se naučila už pracovat i s tímhle a vypadá to, že jsem chytla druhej dech. Psala jsem o tom i článek na blogu, tak můžeš mrknout:)
Tereza | tkucna@volny.cz Dobry den, jake jsou vase oblibene restaurace, ktere rada navštěvujete? Zdravím Terezo:) Já vlastně nejsem moc typ na restaurace, spíš chodím do bister. Pokud chcete zážitkovou restauraci a fine dining, doporučuju Entree v Olomouci, to mě baví dost. Jinak hodně doporučuju vždycky Bánh Mí Makers a jejich vietnamský bagety a letní závitky s hovězím masem. Na snídani doporučuju vejce Florentine nebo Bircher Muesli v Kavárna co hledá jméno a pak je toho spousta na doporučení. Karlín má teď hodně fajn podniků. Třeba v Nejen bistru mi chutnalo vždycky, Eska má perfektní chleba a brambory v popelu. Na saláty pak chodím hodně do Delmartu nebo do Green Factory. Jak říkám, je toho spousta a záleží, na co mám zrovna chuť.
Vojtěch | vlabuda17@gmail.com Dobrý den, zajímalo by mě, jak v současnosti vnímáte svět blogu a blogerů/ek? A jeslti vidíte nějaké rozdíly nebo trendy u českých blogů a těch zahraničních? Hezký den. Zdravím Vojto:) Jak už jsem trošku odpovídala v předchozí otázce, tak jsem měla teď co se týče blogování krizi. Hodně jsem právě přemýšlela nad celou blogerskou scénou a jak to tady funguje. Myslím, že největší problém je, že si hodně lidí v poslední době zakládá blog s tím, že se tím chce živit. Ten účel je samozřejmě špatnej. Na prvním místě má být to, že chceme inspirovat. V praxi pak tenhle záměr vypadá tak, že jsou všude jenom reklamy a člověk pak už moc neví, co je doopravdy fajn produkt a co jenom zaplacená reklama. Chvíli jsem si říkala, že toho nechci bejt součástí, ale vlastně stačí, že to budu dělat dál tak, jak to dělám. Jinak si myslím, že v zahraničí je obecně daleko větší úroveň všech blogů, protože je tam obrovská konkurence. U nás je blogerů dost, ale pořád je tady podle mě potenciál a prostor pro někoho zajímavýho, novýho. U nás mi přijde, že spousta lidí dělá vlastně to stejný. Stejný kavárny, restaurace, oblečení, recepty. Je tu pořád málo osobitejch lidí.
David | davidlas@seznam.cz Dobrý den, chci se zeptat, jestli je Vaší jedinou prací blog, a jakou práci má Váš manžel Adam. Předem děkuji za odpověď, Hezký den Zdravím Davide:) Už třetím rokem je pro mě práce kolem blogu prací na plný úvazek. Navázala jsem chvilku po založení blogu dlouhodobé spolupráce, díky kterým jsem měla stálý příjem. Nechtěla jsem ale být závislá na příjmu ze spoluprací, protože by mě to pak nutilo brát spolupráce kvůli penězům a ne kvůli předsvědčení, tak jsem se pustila do tvorby vlastního produktu - kuchařky. Momentálně je mým hlavním příjmem právě prodej kuchařky a spolupráce mám jen ty, kterým opravdu věřím a mám je ráda. Adam dělá v marketingovém týmu pro značku Monster energy a zařizuje pro ně všechny akce a eventy.
Tereza Fenyková | terezka4997@gmail.com Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké byly vaše uplné začátky s blogem? Chtěla jste psát dlouho a jen se odhodlávala, kdy přesně začít, nebo to byl okamžitý impuls, který se projevil jako skvělý nápad? A jak lidé reagovali, šlo to rychleji než jste si myslela nebo to byly krušné začátky? Díky za odpověď :) Dobrý den, Terezo:) Když jsem začínala blogovat, tak jsem vlastně ani nevěděla, co dělám. Nebylo to tady ještě tolik IN. Začala jsem dávat recepty na Facebook pro svoje kamarády a prostě se to začalo šířit. Postupem času jsem tomu začala dávat formu, protože to na Facebooku bylo nepřehledný a vzniknul blog. Takže to vlastně vzniklo samo. Člověk to musí začít dělat opravdu pro zábavu, pro kamarády a jako koníček. Když se to pak rozjede, je to samozřejmě super.
Zuzana Cyroňová | Z.Cyronova@seznam.cz Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli plánujete vydat další kuchařku? Děkuji za odpověď. Dobrý den, Zuzko:) Nad další kuchařkou samozřejmě přemýšlím, ale určitě nevyjde letos. Potřebuju teď chvíli zase nabrat dech a normálně blogovat, vrátit se k tomu záčátku. Myslím, že další rok by se zas mohlo něco vyvrbit, doufám:)
Ondřej Zoubek | vondrej.zoubek@gmail.com Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik času věnujete svému blogu? Dočetl jsem se, že je to pro vás plnohodnotná práce a zdroj obživy. Díky za odpověď. :) Zdravím Ondro:) Blog je pro mě práce na plný úvazek už snad třetí rok. Nikdy na otázku kolik času tomu věnuju neumím odpovědět, protože mi přijde, že to vlastně řeším pořád. Mohla bych třeba osm hodin denně jenom sedět u Instagramu a odpoívdat na dotazy, co mi chodí do zpráv a pořád bych neodpověděla na všechny. Je to práce 24/7, ale samozřejmě si řídím čas sama, což je výhoda. Momentálně jsem si nastavila klidnější období, ale dřív jsem opravdu deset hodin denně blogu věnovala určitě. A v období tvorby kuchařky jsem jela opravdu každý den od rána do večera. Blogeři mají nejvíc tý práce, která nejde vidět, takže pak veřejnost vlastně moc nechápe, co celý dny děláme. Psala jsem o tom i články k sobě na blog, můžeš mrknout.
Katka | Kvaculikova@seznam.cz Dobrý den, na instagramu jsem viděla, že jste nedávno byla na Havaji. Rada bych se tam taky někdy podívala, tak je moc fajn, že s námi takové zážitky sdílíte :) Jaká je místní kuchyně? A jaké je typické havajské jídlo? Zdravím Katko:) Moc děkuju za sledování, jsem ráda, že report z Havaje bavil. Příroda je tam absolutně úžasná a určitě se tam kvůli tomu chceme jednou vrátit, s jídlem je to tam ale horší. Prostě Amerika. Je tam draho a nic extra dobrýho jsem tam nejedla. Všechno hodně smaží a celkově mi přijde, že se tam o jídlo a jeho chuť moc nepečujou. Je to hrozná škoda, protože ingredience tam maj jedny z nejlepších. Pokud si tam budete vařit, budete mít radost z kvality potravin. Jídlo od nich nás tam ale nijak neuchvátilo. Zklamalo nás právě i jejich tradiční Poke. Většinou je v tom hodně majonézy a vlastně tím zabijou tu chuť čerstvý ryby. Ale ne všude.
Pavlína | pajavv@centrum.cz Dobrý den, zajímalo by mě, zda nakupujete suroviny na vaření v klasických supermarketech a nebo máte spíše vytipované nějaké speciální obchůdky? Děkuji. Zdravím, Pájo:) Mám to upřímně tak půl na půl. Většinou jedu jednou za čas na větší nákup do Globusu a pak občas dokupuju čerstvé věci jako bylinky, ryby a pečivo průběžně. Dřív jsem hodně chodila i do malých obchůdků se zdravou výživou, ale supermarkety se hodně zlepšily a ta nabídka je tam opravdu obrovská. Seženu tam dneska všechno, co mi tam dřív chybělo. Vajíčka a maso ale preferuju z farmy.
Michaela | stankova.michaela@post.cz Dobrý den, nedávno jste navštívila Thajsko. Zajímalo by mě, jak Vám chutnala tamní kuchyně? A jaké thajské jídlo by jste ostatním doporučila? Předem děkuji za odpověď. Dobrý den, Míšo:) Já jsem člověk, co miluje kari, takže jsem střídala všechny druhy kari, co jsem tam viděla. Ale jsou hodně ostrý. Pak jsme hodně jedly morning glory, což je něco je taková asijská verze našeho špenátu s česnekem, chilli a strašně dobrou omáčkou. Z dezertů zkuste určitě mango sticky rice a pokud budete mít štěstí a to jídlo někde bude, zkuste Khao Soi Gai - kuřecí maso v kari omáčce s křupavýma nudlema! Pokud máte ráda ostřejší, tak ještě určitě polívku Tom Yum s krevetama nebo kuřecím masem.
Zuzana | zuzka.korejcikova@seznam.cz Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda nepřemýšlíte nad vlastními kurzy vaření? Děkuji. Dobrý den, Zuzko:) Nad kurzem jsem určitě už přemýšlela a dokonce mi chodí spousta takových nabídek. Pořád se ale jaksi necítím na to, že bych tu svoji jednoduchou domácí kuchyni mohla někoho učit. Snad se toho pocitu co nejdřív zbavím a půjdu do toho.
Lucie Navrátilová | navratilova.lucie.etnologie@seznam.cz Omlouvám se za absenci pozdravu a tímto zdravím :) Ještě bych se chtěla zeptat, jestli vaříte i exotická jídla a jaký nejexotičtější pokrm jste ochutnala? Co se týče jídla v Asii, tak mi přijde vlastně exotický úplně všechno. Už jenom chuť ovoce je jiná a zamilujete si ji. Každopádně ve Vietnamu jsme například zkoušely grilovaný žáby a krokodýla. Pak třeba do polívek přidávají ve Vietnamu sraženou krev a podobně. Je fajn to ochutnat, ale ani jedna z těch věcí mě nijak nenadchla a radši chodím poslední dobou na jistotu. Ze začátku jsem měla v Asii ale hodně chuť experimentovat.
Jana Hostičková | hostickovajana@gmail.com Jaký je váš nejoblíbenější recept, který jste si dovezla ze zahraničních cest a pravidelně jej vaříte? Dobrý den, Jano:) Asi nejvíc jsem si oblíbila kari na všechny způsoby a pak mango sticky rice. Oba recepty jsem si po pravdě maličko zjednodušila, ale vařím je opravdu často. Pak mám třeba hodně oblíbenou smaženou rýži Nasi Goreng, kterou jsme jedli pořád v Malajsii a taky jsem tam poprvý viděla palačinky Roti Jala. Recept na ně jsem zařadila i do kuchařky. Momentálně ladím recept na morning glory, což je jídlo, který jsme s holkama jedly každej den na dovolený v Thajsku.
Michaela | parizkovam@gmail.com Dobrý den, zajímalo by mě, kde hledáte inspiraci pro vaření? Vymýšlíte i vlastní recepty? Zdravím Míšo:) Upřímně se hodně inspiruju na internetu a pak v restauracích, bistrech a na cestách. Vždycky, když mi něco chutná, snažím se to doma pak vytvořit taky a vznikne z toho nový recept. Ale ten už taky určitě někde existuje. U blogování o jídle je dobrý si hned na začátku říct, že všechny recepty už byly vymyšlený. U food blogu jde spíš o to, že člověk sdílí nějaký svůj životní styl a předává tak inspiraci na jídlo dál. Každopádně většinou mi jako inspirace stačí obrázek a pak si to jídlo poskládám podle sebe a přidám nebo uberu nějaký ingredience. Pokud recept převezmu, tak to vždycky na blogu uvedu, ale snažím se spíš do receptů dávat něco svýho.
Lucie Navrátilová | navratilova.lucie.etnologie@seznam.cz Jaké je Vaše oblíbené jídlo? Máte raději tradiční českou kuchyni, nebo například italskou, asijskou, či jinou? Zdravím Lucko a děkuju za otázku:) Z Evropy bych určitě zvolila Itálii a z Asie asi thajskou a pak miluju indickou. Celkově mám asi radši tu Asii, protože mají víc vyváženou stravu. Českou kuchyni mám ráda taky, hlavně kvůli vzpomínkám na dětství.